Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’de Yurt Dışı Koordinasyon Ofisi açmasına ilişkin yasa tasarısının görüşülmesi sırasında yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ve Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi parti başkanlarıyla toplantı yaptı. Toplantıya Başbakan ve UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün katılmadı.

Toplantının tamamlanmasının ardından siyasi parti başkanları basına açıklamalarda bulundu.

TALAT: “BİZCE SAKINCALI”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat açıklamasında, Cumhurbaşkanı Akıncı’yla konuyla ilgili “genel bir değerlendirme” yaptıklarını, CTP olarak görüşlerini paylaştıklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı’nın oylamanın ertelenmesi yönündeki çağrısına rağmen, oylamanın yapılmasının nasıl karşılandığının sorulması üzerine Talat, "Cumhurbaşkanı’nın çağrısına rağmen oylanması bir yana, bunun bu şekilde geçirilmesini CTP olarak biz sakıncalı görüyorduk. Bu konudaki görüşlerimizi zaten daha önceden açıklamıştık. Meclis’ten geçmeden ve bugün geçmemiş halde değerlendirilmesi daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı’nın Anayasa’ya göre yasayı imzalamama (geri gönderme) yetkisinin bulunduğuna işaret eden Talat, “Anayasa Mahkemesi’ne soru sorma yetkisi var. Yani seçenekleri var" dedi.

Talat, Cumhurbaşkanı’nın bu konuda kendilerine kararını açıklamadığını, henüz karar vermediğini tahmin ettiğini söyledi.