Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), 26. Olağan Kurultayı’nı gerçekleştirmek için başlattığı ilçe kongrelerine dün akşam Güzelyurt ile devam etti. Yeni tüzük gereği delegenin değil üyelerin oy kullandığı kongrede Hüseyin Büyükoğlu ve Doğan Şahali başkanlık için yarıştı. Üye oylarının çoğunluğunu alan mevcut ilçe başkanı Şahali yeniden başkan seçildi. Yönetim ve disiplin kurullarının da belirlendiği kongrede dijital ortamda oy kullanıldı. Kongre, İlçe Sekreteri Vasfi Candan’ın yaptığı açılış konuşması ile başladı. Demokrasi Şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından faaliyet raporu ve mali rapor okunarak aklandı. Kongreye Genel Başkan Mehmet Ali Talat, MYK üyeleri ve milletvekilleri ile çok sayıda partili katıldı. Talat yaptığı konuşmada partililere seslendi ve yeni dönemden beklentilerini anlattı.

TALAT: CTP’YE TÜM KIBRIS’IN İHTİYACI VAR

Azınlık Hükümetinin icraatları hakkında da konuşan Talat, önümüzdeki dönemde CTP’yi önemli görevlerin beklediğini, parti içi bütünlüğün sağlanıp yola koyulmanın vakti olduğunu vurguladı. Talat, konuşmasında, parti içindeki tartışmaları dışarıya taşıyan partililer konusunda da uyarılarda bulundu. CTP’nin örgütlü gücünü ülkeyi dönüştürmek için kullanması gerektiğini belirten Talat, “Hedefimiz CTP’nin kuruluşundan beri ortaya koyduğu değerleri güçlendirmek ve ülkenin kaderinde ciddi bir role sahip olan Partimizi, ortaya çıkacak olan Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti’nde başarılı yerlere taşımaktır” dedi. Önümüzde iki önemli görev olduğunu, bunlardan birinin Kıbrıs Sorunu diğerinin de halkımızın ihtiyaçları ve onlara doğru çözümler üretmek olduğunu kaydeden Talat, “Kıbrıs Sorunu bir gün biterse halkımızı daha güzel günlere taşıyacak olan yeni sorumluluklar CTP’nin omuzunda olmaya devam edecek. Kıbrıs Sorununda ortaya çıkan birikim ve sorunla ilgili elde edilen müktesebat Kıbrıs Türk halkının öncü partisi CTP’nin katkılarıyla oluşmuştur” dedi. Önümüzdeki dönemde ortaya çıkacak anlaşma metnini referanduma götürürken olumlu sonuçlanmasının öncü gücünün yine CTP olacağını ifade eden Talat, bu yüzden geleceğe hazır olmak zorunda olduklarını, kongrelerin ardından kurultayı tamamlayıp, yeni mücadele perspektiflerini ortaya koyarak çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti. Talat, “Sadece Kıbrıslı Türklerin değil, bütün Kıbrıs halkının CTP’ye ihtiyacı vardır ve bu devam etmektedir” dedi. 

HÜKÜMETİN YASADIŞI İCRAATLARI

Talat, hükümetin göreve geldiği bu kısa sürede attığı tüm adımların mahkemeden döndüğünü, dahasının da dönecek olduğunu ve bu nedenle bazı kararlardan geri adım atmak zorunda kaldıklarını aktardı. UBP-DP Azınlık Hükümetinin OHAL’de yaşıyormuş gibi kanun gücünde kararnamelerle yasadışı adımlar atarak ülkeyi yönetmeye kalkışmasını eleştiren Talat, “Bu yüzden görev CTP’nin omuzlarındadır. Hükümetin yasadışı işlerine karşı çıkmaya devam edeceğiz. Bu nedenle mağdur olanlar varmış, bunun sebebi yasadışılığı önleyen CTP değil, usulsüz işler yapan UBP-DP Hükümetidir. Herkes bunu böyle bilsin” dedi. 

DEDİKODUCULARI KAPIYA KOYMAK LAZIM

Talat, konuşmasında, parti içi toplantılarda konuşulan konuların zaman zaman basına yansımasını da eleştirerek “Parti içindeki konuları dedikodu ve sosyal medya aracılığıyla dışarıya taşıyan, partinin yıpranmasını sağlayan bu insanları kapının dışına koymamız lazım. Bunun için hepimiz, bütün partililer uyanık olmalıyız. Parti içinde kavga da olabilir ama bunları halkın, basının önünde tartışmak, deşifre etmek CTP’lilik ile bağdaşmaz. Önümüzdeki dönemde umarım ki partimiz yeni tüzük gereği daha sağlam tedbirler alır” dedi. Önümüzdeki dönemde ‘yine birlikte yeni CTP’ diyerek yola devam ederken, parti disiplinini, bütünlüğünü korumanın en temel hedeflerden biri olması gerektiğini kaydeden Talat, “Halkımızın geleceğe güvenle bakmasını sağlamak, ekonomi ve sosyal politikaları geliştirip yaygınlaştırmak, Kıbrıs Sorununun çözümünde var gücüyle yer almak ve partimizi ileri taşımak temel görevimiz olacaktır. Bu başarıldığı sürece bahsettiğim hedeflere ulaşmamız mümkün olacaktır” dedi.

ŞAHALİ: CTP KOCA BİR AİLEDİR

Yeniden ilçe başkanı seçilen Doğan Şahali ise yaptığı konuşmada görevde olduğu sürede hayata geçirdikleri icraatları aktardı. Güzelyurt İlçesi’nin yoğun çalışmalarını paylaşan Şahali, yönetim kurulunda yer alan genç arkadaşlarla önümüzdeki dönemde çok daha başarılı olacaklarından emin olduğunu vurguladı. Şahali duygusal konuşmasında CTP’nin bir aile olduğunu, her ailede olduğu gibi ev halkının arasında tartışmalar olabileceğini ancak günün sonunda etin tırnaktan ayrılamayacağını ifade etti. Şahali, “Yıllardan beri bu yolu birlikte yürüyen insanlarız. O kadar birlikte yürüdük ki evimizi, eşimizi, çocuklarımızı, torunlarımızı biliyoruz birbirimizin. Bu süreç zahmetli bir süreçtir onun için CTP ailesi Kıbrıs Türk toplumu içerisinde önemli bir varlıktır. Bu varlık güçlü bir varlıktır. Bu toplumda, bu ülkede CTP’nin gücüyle ilgili şu an söylemek istediğim şey de birilerinin bizi izlediğidir. Bu nedenle CTP yeni dönemde birlik içinde çalışmalarını ve yükselişini sürdürecektir. CTP’nin iki tane derdi vardır. Halkımız ve yurdumuz… Bunu sürekli aklımızda tutmamız, gerekliliklerini yerine getirmemiz lazım. CTP’nin bu toplum ve halk için yaptıklarına baktığınızda hep birlikte övünmeliyiz. Barış demokrasi ve insan hakları ile ilgili süreçte CTP’nin yaptığı işleri dost da düşman da biliyor. Bu toplumda CTP ile birlikte nelerin yeşerdiğini nelerin yaşandığını hepimizi biliyoruz. Önümüzde bizi bekleyen ciddi sorunlar var. Kıbrıs Sorunu nedeniyle çıkmaz içindeyiz, açmaz içindeyiz ve şimdi bir umut var. Bunun gerçeğe dönüşmesi CTP ile olacaktır. Bunu geçmişte gösterdik yine göstereceğiz. Yeter ki birlikte hareket edelim. Bu görev hepimizin” dedi. 

İLÇE YÖNETİM VE DİSİPLİN KURULU BELİRLENDİ

Seçimsiz belirlenen Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: Vasfi Candan, Sami Solyalı, Hüseyin Hergüner, Ahmet Kavaz, Hasan Altınmakas, Ertan Borat, Salahi Şahiner, Suzan Kısaoğlu, Kemal Öneren, Velettin Taşkent...

Disiplin Kurulu ise şu isimlerden oluştu: Mehmet Necati Erçıkan, Celal Askaya, Duriye Koryürek, Cihan Afşaroğlu, Yakup Sarıyer.