Ceren ERCİH 

İkinci Cumhurbaşkanı ve CTP Genel Başkan Adayı Mehmet Ali Talat, Okan Veli Şafaklı’nın sunduğu Eko-politik Bakış programının konuğu oldu. Müzakere sürecini değerlendiren Talat, kapıların açılmasını olumlu bulduğunu kaydetti. Her kapının ayrı bir maliyet götürüsü olduğunu belirten Talat, kapıların açılmasına değil çözüme odaklanılması gerektiğinin altını çizdi. 

Rum tarafının elinde bulundurduğu 28 bölgeli Mayın haritasının kesin bir bilgi olup olmadığının bilinmediğini kaydeden Talat, Cumhurbaşkanlığı döneminde tüm ara bölgelerdeki mayınların temizlendiğini hatırlattı. Serdar Denktaş’ın istifasını da değerlendiren Talat, ‘Denktaş, TC Yardım Heyeti ile ilgili söylediği konularda, haklı’ dedi. 

“APLIÇ KAPISI UZUN ZAMANDIR LEFKELİLERİN İSTEDİĞİ BİR ŞEYDİR” 

Cumhurbaşkanlığı döneminde ara bölgelerdeki tüm mayınların temizlendiğini kaydeden Talat, Aplıç Kapısı’nın Lefkelilier için bir umut kapısı olduğunu belirtti. Talat; “Aplıç Kapısı ile ilgili sorunlarımız vardı. Mayınlar bildiğim kadarıyla temizlendi. Tüm ara bölge hemen hemen temizlendi. 

Mayın temizliğine benim cumhurbaşkanı olduğum dönemde başladık ve bildiğim kadarıyla büyük ölçüde temizlendi. Aplıç Kapısı uzun zamandır Lefkelilerin istediği bir şeydir. Lefkeliler, Aplıç Kapısına önem veriyorlar. Ben psikoloji olarak da Lefkelileri rahatlatmak bakımından Aplıç Kapısına önem verilmesi gerektiğine inanıyorum” dedi. 
 

“LİDERLERİ ÇÖZÜME İKNA EDELİM” 

Kapıların açılmasının olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden Talat, “Maraşlılar, Derinya Kapısının açılımını Maraş’ın açılmasına ilk adım olarak görüyorlar. Onun için isteklidirler. Bütün kapılar açılsın, benim itirazım yok” dedi. Bütünlük bir çözümün şart olduğunu vurgulayan Talat, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bütünlüklü çözüme olan ihtiyacın ortadan kalkması veya azalması bir risktir. 

Bugün anormal durum olan bölünmeyi siz normalleştirirseniz, normali aramazsınız. Her kapıya minimum 35 polis gerekiyor, kamera sistemleri, gümrükçüler gerekiyor. Bunlar az bir masraf değil. Onun için bence biz liderleri çözüme ikna edelim, özellikle Rum tarafını. Çünkü Türk tarafının bu konuda bir sorunu olduğunu düşünmüyorum.” 

“BENİM ÖNCELİĞİM BUNLAR OLMADI, BENİM ÖNCELİĞİM BÜTÜNLÜKLÜ ÇÖZÜMDÜ” 

Sınır Kapılarında vize uygulamasının kalkmadığını denetimin devam ettiğini kaydeden Talat, “Vize kalkmadı yine bir denetim var yine kayıt olacak. Çünkü bilmek zorundayız Kuzey’e geçen kimdir, Güney’e geçen kimdir. Benim ilk hedefim pasaportun kalkmasıydı. Bu vize sembolik bir olaydı, tamamen siyasi başka bir şey değil. Benim önceliğim bunlar olmadı, benim önceliğim bütünlüklü çözümdü. Çünkü biz Hristofya ile müzakerelerde epey bir ilerleme kaydettik. Bu bir başlangıç jesti oldu” şeklinde açıklamalarda bulundu. 

“DENKTAŞ TC YARDIM HEYETİ İLE İLGİLİ SÖYLEDİĞİ KONULARDA, HAKLI” 

Son olarak Serdar Denktaş’ın istifasını değerlendiren Talat, TC Yardım Heyeti ile ilgili yapmış olduğu açıklamalarda Denktaş’a hak verdiğini söyledi. Talat, sözlerini şöyle tamamladı; “Sayın Denktaş TC Yardım Heyeti ile ilgili söylediği konularda, haklı. 

TC Yardım Heyeti’nin bizim mali sistemimizi çarpıttığını ve mali odağı çiftleştirdiğini ve bunun da kontrolü elden kaybetmek anlamına geldiğini 2004 yılında Türkiye Başbakanı ile ciddi ciddi görüştüm ve dedim ki bunun çıkış yolu Kıbrıs’ta TC Yardım Heyetini kapatmaktır, onun yerine TC gözlem heyetini kurabiliriz. Bu da meşru bir hakkınızdır. 

Doğru uygulayıp uygulamadığımızı göstereceksiniz. Dedim TC Yardım Heyetinin bu faaliyetleri burada durduğu sürece siz hiçbir planlama yapamazsınız.