Teoman Turan

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Mağusa İnisiyatifi’nin kapıların açılmasında yeterli katkıyı koymadığı şeklindeki eleştirisine serzenişte bulundu 

İkinci Cumhurbaşkanı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, konuk olduğu Günaydın Ada programında Gözde Bekir’in sorularını yanıtladı. 

Mağusa İnisiyatifi’nin kapıların açılmasında yeterli katkıyı koymadığı şeklindeki eleştirisine içerlediğini belirten Talat; “bunu hak etmedim” dedi. Talat, “Ben açıklamaya değil, açıklamanın altındaki imzaya üzüldüm. Çünkü o imza benim kardeşim, arkadaşım, benim yoldaşımın. Bir internet sitesinde benim askere atfettiğim bir sorumluluk varmış veya bir olumsuzluk varmış bir yerde okumuş onun üzerine böyle bir bildiri hazırlamışlar. Onlar sivil toplum oldukları için akıllarına geleni söyleyebilirler” dedi. 

“SİNEYE ÇEKECEĞİM” 

Bu noktada bir tıkaç asla olamayacağını ifade eden Talat, yine de “ağır bir hakaret” olarak algıladığı bu yorumu sineye çekeceğini ifade etti. 

Talat şunları söyledi: 

“Biz sayın cumhurbaşkanıyla konuştuk bu konuyu. Bazı konularda benim katkıda bulunmamı da istedi bulundum da. Olacak iş değil. Böyle bir suçlama ben bunu çok ağır bir hakaret olarak gördüm. Bu konu böyle ne yapalım sineye çekeceğiz. Sonuçta arkadaşlarımız bunlar. Arkadaşlar da bazen böyle davranabiliyormuş diyerek sineye çekeceğiz.” 

RUM TARAFINDA İRADE EKSİKLİĞİ VAR” 

Müzakere sürecindeki gidişatla ilgili değerlendirmelerde de bulunan taraf, Rum liderliğinde bir irade eksikliği olduğunu belirtti. Talat, yine de mülkiyette kriterlerin belirlenmesi durumunda Kıbrıs sorununun kısa bir sürede sonuçlandırılabileceğine inandığını ifade etti. 

Mehmet Ali Talat şöyle dedi: 

“Ben inanıyorum ve biliyorum ki, kesinlikle Kıbrıs sorunu çok kısa bir üre içerisinde sonuçlandırılabilir. Yani kuruluş anlaşması ve buna bağlı olarak temel yasalar yani federal devletin anayasası hızlı bir şekilde hazırlanabilir. Ama bunun yapılabilmesi için belli temel konularda anlaşmaya varmak gerekir. Belli temel konularda anlaşmaya varılmış olmakla birlikte bir önemli konu henüz anlaşılmamıştır. O da mülkiyettir. Kriterleri belirlenmeye çalışılmaktadır. Kriterleri belirlendiği zaman mülkiyetin bana göre Kıbrıs sorununun çözüm evresine girmiştir.” 

Hükümet çalışmalarıyla ilgili değerlendirmede de bulunan Talat, UBP Kurultayı’nın çalışmaları bir aksattığını ancak yeni dönemde bekleyen yasaların geçmesiyle birlikte aradaki farkın kapanacağına inandığını söyledi. 

“SADECE DEVLET MEMURLARININ DEĞİL ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARININ DA DEVLETİYİZ” 

CTP’nin birçok konuda ağır eleştirilere maruz kaldığını ifade eden Talat, sadece devlet memurlarının değil özel sektör çalışanlarının da devleti olduklarını belirterek atılacak adımlarda bu ilkenin göz önünde bulundurulacağını söyledi. 

Talat; “Bir parti genel başkanı olarak kabinede yer almamak size sıkıntı veriyor mu” sorusunu da yanıtlayarak, “Hayır hatta tam tersine benim ayrı hükümete yardımcı olacak çalışmalarım var buna zaman bulabiliyorum. Örneğin Eğitim Bakanlığı değişik arkadaşlardan oluşan bir ekiple YÖDAK Yasasını çalıştık. Sonuna da getiriyoruz” dedi. 

“ÖZERSAY VE CTP’NİN KULVARLARI FARKLI” 

Kudret Özersay’ın kuracağı siyasi partiyle ilgili görüşlerini de aktaran Talat, Özersay’ın CTP’den farklı bir kulvarda olacağını ve CTP’ye rakip olamayacağını savunarak sözlerini şöyle tamamladı: 

“Zamana ihtiyaç var. Olmaz değil olur ama CTP onu rakip olarak görmüyor. Çünkü ideolojik olarak çok farklı kulvarlardayız.”