Duygu Alan

“Asrın Projesi” olarak nitelenen KKTC Su Temin Projesi kapsamında, Çamlıbel mevkiinde kurulan arıtma tesisinin performans testleri ve pompa istasyonunun bakım çalışmaları hafta sonu itibari ile tamamlandı.

Türkiye’den deniz altından borularla KKTC’ye getirilen su, testlerin tamamlanmasının ardından Geçitköy Barajı’na verilmeye başlandı.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Su İşleri (DSİ) KKTC Proje Müdürü Birol Çınar’ın verdiği bilgiye göre, herhangi bir teknik sorun yaşanmaması halinde Geçitköy Barajı, 4 ay sonra tamamen dolacak.

Proje kapsamında Geçitköy Barajı’na toplamda 26.5 milyon metreküp su akmış olacak.

Tüm maliyeti DSİ karşılayacak

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Su İşleri (DSİ) KKTC Proje Müdürü Birol Çınar, proje kapsamında şuana kadar oluşan tüm giderlerin DSİ tarafından ödendiğini, baraj dolana kadar da tüm giderlerin yine DSİ tarafından ödeneceğini belirtti.

Birol Çınar, “Bize gelen talimat doğrultusunda da suyun Geçitköy Barajı’na akışı tamamlanana kadar elektrik gideri dahil tüm giderler, yine Türkiye Cumhuriyeti Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından karşılanacak” dedi.

Öncelik barajın dolması

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Su İşleri (DSİ) KKTC Proje Müdürü Birol Çınar, suyun yönetimi ve işletmesi konusunda henüz bir uzlaşıya varılmamasının projeye nasıl bir etkide bulunacağı sorusuna ise şöyle yanıt verdi: Geçitköy Barajı’nda yapılması gereken tüm testler tamamlandığından Pazartesi’nden beri su kesintisiz olarak Geçitköy Barajı’na pompalanmaya başlandı. Baraj tamamen dolana kadar da bu işlem aynen devam edecek. Herhangi bir teknik arıza veya sorun yaşlanmaması halinde Geçitköy Barajı 4 ay sonra tamamen dolmuş olacak. Suyun Geçitköy Barajı’na pompalanması projenin birinci önceliğidir ve gerek yönetimi gerekse işletmesi konusundaki belirsizliğin suyun pompalanıp pompalanmaması ile ilişkili değildir.

Türkeş su konusu için KKTC’ye gelecek

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) Kıbrıs sorunuyla ilgili düzenlediği yuvarlak masa toplantısına katılmak üzere önceki gün Ankara’ya gitti. Talat Ankara’ya gerçekleştirdiği ziyarette sürpriz bir şekilde Kıbrıs İşleri’nden Sorumlu Devlet

BakanıTuğrul Türkeş ile görüştü.

Talat ile Türkeş arasındaki görüşmede öncelikli konu, Türkiye’den KKTC’ye getirilen suydu.

CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, projenin daha fazla heba olmaması için su konusundaki sorunun siyasi düzeyde çözülmesi gerektiği görüşünü ortaya koydu.

Talat’ın “Sorunu siyasiler çözmesi lazım” görüşüne karşılık, Kıbrıs İşleri’nden Sorumlu Devlet Bakanı Tuğrul Türkeş’in önümüzdeki hafta KKTC’ye geleyim, siyasi düzeyde konuyu ele alalım dediği öğrenildi.

Türkeş, bu hafta içerisinde çalışmalarını tamamlayarak, önümüzdeki hafta KKTC’ye gelecek. Gündem su.