2. Cumhurbaşkanı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs müzakerelerinde mülkiyetin sorun olmaya devam ettiğini kaydetti.

Talat, “Kuzeyin Sesi  Radyo Vatan”da katıldığı bir radyo programında Kıbrıs konusu ve müzakerelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Müzakerelerin seyri ile ilgili Avrupa Parlamentosu’nda yapılan konuşmada ortak konular olduğunu ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in daha ılımlı bir hava yarattığına işaret eden Talat “şartlar iyi ama mülkiyet meselesi de sorun olmaya devam ediyor” dedi. 

“‘EVET’ DEMEK ZORUNDA DEĞİLİZ”

Talat, müzakerelerde geçmişe göre çok ciddi ilerleme olduğunu ve halkı olası bir çözüme hazırlamak için bölge bölge gezip bilgilendirdiğini ifade etti.

Çözümün, iki tarafın da imzalayacağı bir anlaşmayla olacağını ve “hayır” denilen bir anlaşmayla izolasyonun artacağı yönünde görüş belirten Talat, “Hayır demenin riskleri ortada olmakla birlikte, ‘evet’ demek zorunda da değiliz” dedi.

Talat, müzakerelerde Kıbrıs Türklerinin aleyhine olabilecek bir durum olmadığını, iki kesimlilik konusunda ise kafa karışıklığı olduğunu söyleyerek, 2004’deki endişelerle şimdiki endişelerin değiştiğini; iki kesimli, iki toplumlu ve siyasi eşitliğe dayalı bir çözüm yolunda çaba harcanması gerektiğini vurguladı.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN GARANTÖRLÜĞÜ DEVAM ETMELİ”

Programda, garantörlük konusuna da değinen Talat, bunun bütün konular üzerinde anlaşma sağlandıktan sonra gündeme geleceğini ifade ederek, halkın büyük bir çoğunluğunun da Türkiye Cumhuriyeti'nin garantörlüğünü istediğini, kendisinin de bu görüşte olduğunu belirtti.

DERİNYA’NIN AÇILMASI…

Derinya Kapısının açılmasıyla ve güzergâhıyla ilgili Talat, "Güzergâhın askeri birliğin içerisinden geçmeyecek şekilde tedbir alınması” yönündeki fikrini ortaya koyarak, geçmişte de Yeşilırmak kapısı açılacağında Türk tarafında sorun olmamasına rağmen Rum tarafında Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) ile Rum yönetimi arasında sorun çıktığını hatırlattı.

Talat, askerin de güvenlikle ilgili bir kurum olduğunu, kapının açılabilmesi için tüm kurumların görüşünün alınması gerektiğini belirtti.  

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Anayasa değişikliği konusuna da değinen Talat, AB müktesebatına aykırı olan maddelerin birincil hukuk olması gerektiğini söyledi. Mehmet Ali Talat, önemli olanın siyasi hakların ve mülkiyet haklarının uyuşması olduğunu ifade etti.