Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Mehmet Ali Talat bu sabah Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı’yı kabul etti.  Harmancı Türkiye’den gelecek su ve yerel yönetimlerle ilgili taleplerini ve sıkıntılarını aktardı. LTB Başkanı Mehmet Harmancı’nın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Talat, Harmancı ve ekibinin zor bir görev devraldığını ve bir harabeyi ayağa kaldırmaya çalıştığını söyledi. Talat, özellikle Türkiye’den gelecek suyun yönetimi ile ilgili bütünlüklü bir su politikasının geliştirilmesi konularının hükümetin de gündeminde olduğunu ifade etti.  Talat, su konusundaki gelişmeleri yakından takip ettiğini, TC’den gelecek su ile diğer su kaynaklarını kontrol edecek, planlayacak bir kuruma ihtiyaç olduğunu ve bu kurumun kurulma arifesinde olduğunu belirtti. Kurulacak olan yeni kurumun devletin bir organı olmayacağını ifade eden Talat, kurumun özerk olacağını ve su kaynaklarını bir çatı altında toplayarak değerlendirecek yapıda olacağını önemle vurguladı.

talat---harmanci-kabul--(1).jpg

TALAT: LTB AMİRAL GEMİSİ OLARAK HER TÜRLÜ DESTEĞİ HAK EDİYOR

Su Dairesi’nin ise havza kontrolü, dere yataklarının ıslahı, yeraltı su kaynaklarının kalitesi ve miktarını belirleme gibi görevlerinin devam edeceğini söyleyen Talat yeni kurulacak olan kurumla da gereken durumlarda işbirliği yapılabileceğini vurguladı. Talat sözlerine şöyle devam etti:

“BESKİ projesi de benim açımdan güzel bir proje burada asıl amaç kayıp ve kacağı önlemek. Su ödemelerini de yüzde yüze çıkarmak zorundayız her damla suyu değerlendirmek ve ödenmesini sağlamak zorundayız. Harmancı’nın aktardığı diğer sorunlar da önemli. Yalnız Lefkoşa değil bütün belediyelerin ciddi sorunları var.  Çeşitli dönemlerde yasaları da aşan uygulamalar gerçekleşti ve bu yasaları aşan durumlar hükümetler tarafından yasallaştırma yoluna gidildi.  Böylece belediyelerin durumları içinden çıkılmaz bir hal aldı. Bütün kurumlar bizimdir, bir kurumu düzlüğe çıkarmaya çalışırken diğer kurumları dikkate almamak söz konusu olamaz. Tüm kurumlar bizim kurumumuzdur ve bu kurumları bütünüyle ele alarak düzlüğe çıkarmalıyız. LTB’de amiral gemisi olarak fazlasıyla bu desteği ve düzenlemeleri hak ediyor, dolayısıyla LTB’ye her türlü katkıyı yapmak zorundayız. LTB’nin de mevcut olan sorunlarını hükümetle istişare edip bir plan dahilinde daha iyi bir noktaya taşıyacağına inanıyorum.

talat---harmanci-kabul--(2).jpg

HARMANCI: SUYUN DAĞITIMI KONUSUNDA CTP’NİN TUTUMU BİZLERİ MUTLU ETTİ

LTB Başkanı Mehmet Harmancı ise CTP’nin Türkiye’den gelecek olan suyun dağıtımı ile ilgili olarak ortaya koyduğu tutumun kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Suyun depolardan musluğa ulaşıncaya kadar olan dağıtımının belediyeler tarafında daha kapsamlı ve daha bilimsel temellere dayalı bir şekilde devam ettirilmesi gerektiğini belirten Harmancı şöyle konuştu:

“Suyun öneminin farkındayız. Herkese içilebilir bir su vermek tabii ki bizim istediğimiz ve talebimiz ancak bunun aynı zamanda belediyelerin kontrolünde olmasını sağlamak da çok önemli bir unsur. LTB olarak Güney Lefkoşa Belediyesi ile birlikte ortak işlettiğimiz arıtma tesisimiz var.  Bu tesisten elde edilen su tarımda kullanılabilir bir nitelikte, bunun yanı sıra buradan elde edilen gübremiz de var. Tüm bunların doğru bir potada değerlendirilmesinin ülke menfaati açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Yine Belediye Değişiklik Yasa Tasarısı ile ilgili olarak da hükümetimizle ortak bir çalışma yapma arzusundayız. Kapsamlı bir değişiklik yasa tasarısına ihtiyacımız var. Bakanlar Kurulu’na da bazı öneriler sunacağız. Yeni Terminal binası inşası konusunda da çok istekliyiz. Başkente yakışan, çağdaş bir terminal binası kazandırmak istiyoruz.  Tüm bunların yanı sıra 1. Etap Küçük Esnaf Sanayi Sitesi’nin alt yapısı 2006 yılında LTB tarafından tamamlanmıştır. Bu konuda da bazı taleplerimiz var.”