Özge Kizir

CTP-BG’de yapının değiştirileceğini belirten Talat, öncelikle üçlü kararname işlemini kaldıracaklarını vurguladı. 

Güven yaratıcı önemleri sürekli gündeme alındığında Kıbrıs sorununun ikinci olana atılacağını belirten Talat, “Biz Yeşilırmak kapısının açılışında 4 hafta kaybettik” ifadesini kullandı. 
Gündemde siyasi anlamda bazı şekillenmeler olduğunu belirten Talat, “İki parti birleşti ve hala cumhurbaşkanı olan birisine yüzde 28 oranla oy toplayabildi. Bu durum hem UBP hem de DP açısından bir felakettir” dedi.

Elektrik kurumunun iyiye gittiğini belirten Talat, daha yapılacak çok işin olduğunu vurguladı.

Seçim sonrasında istifaları değerlendiren Mehmet Ali Talat, bu durumun tepkileri göstermek amacıyla yapıldığını belirtti. Talat, “Yani parti meclisinin seçilmeyecek olmasına tepkiydi” ifadesini kullandı. Liderlerin ayda 2 defa görüşmesine başlangıç için kötü olmadığını belirten Talat, “Normal haftada bir görüşmeleri gerekiyordu biz öyle yapıyorduk. Başlangıç için zaten hazırlıklar yapılması gerekiyor. 

Unutmamak gerekir 1,5 yıl Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’la görüşmüştüm. Sonra süreç 5 yıl çökmüştü. Şimdi yeniden başladığı için taraflar pozisyonlarını yeniden ele alıyor” dedi. 

Güven yaratıcı önlemlerin çözümsüzlük koşullarında önemli olduğunu ifade eden Talat, “Şu anda güven yaratıcı önlemler ikinci plana düşmüştür. Çünkü çözüm süreci en yoğun bir biçimde başlayabilirse güven yaratıcı önlemler ikinci plana düşer” dedi.  Güven yaratıcı önemleri sürekli gündeme alındığında Kıbrıs sorununun ikinci olana atılacağını belirten Talat, “Biz Yeşilırmak kapısının açılışında 4 hafta kaybettik” ifadesini kullandı. 

“Mayın olsaydı can kaybı fazla olabilirdi”

Güven artırıcı önlemler paketinde 28 mayın tarlası haritasının verilmesi konusunda, “Benim zamanımda biz böyle bir şeyi bilmiyorduk. Yakın bir zamanda bir görüşmede söylenmiş oradan bir hareketle buraya kadar geldi ama oralarda gerçekten mayın hala var mı bilmiyorum. Mayın olsaydı fazla can kaybı olabilirdi. Büyük ihtimalle bunlar acele döşenmiş harekât sonrasında da temizlenmiştir” dedi.

“Partiyle ilgilenecek”

Gündemde siyasi anlamda bazı şekillenmeler olduğunu belirten Talat, “İki parti birleşti ve hala cumhurbaşkanı olan birisine yüzde 28 oranla oy toplayabildi. Bu durum hem Ulusal Birlik Partisi (UBP) hem de Demokrat Parti (DP) açısından bir felakettir. Sanırım Serdar Denktaş kötü gidişi ve DP’nin yaşadığı sıkıntıları görerek partiye sahip çıkma hareketiyle böyle bir davranış içine girdi. Bu durumdan sonra benim anladığım kadarıyla partiyle ilgilenecek” dedi.

“Yapmazsak zaten bir anlamı yoktur”

İki parti arasında kabine dağılımına değinen Talat, “Bu işleri yapacağız ve bu işleri yaparken parti ayrımı yapmadan yapacağız bu da hükümetin başarısı olacak derseniz o zaman bakanların hangi partide olduğunun hiç önemi yoktur. Tam tersi olduğunda her bakanlık ayrı bir cumhuriyetmiş gibi davranılacaksa bölüşüm önemlidir” dedi. Bu konuda Denktaş’ın istifasını değerlendiren Talat, “Bu konuda görüşlerimi bilir yani her bir bakanlığın kendi başına hareket etmemesi konusunda ki biliyor. Bizde yapamamıştık doğrusunu o zaman ama bu defa yapacağız. Yapmazsak zaten bir anlamı yoktur” dedi.

“Hükümet istediği gibi oynuyor hatta hükümeti bırakın bakan oynuyor”

CTP-BG’de yapının değiştirileceğini belirten Talat, öncelikle üçlü kararname işlemini kaldıracaklarını vurguladı. Talat, “BRT çağdaş özel bir haber kurumu olacak. Hükümetin talimatlarıyla hareket eden ya da zaman zaman hükümetle sürtüşen konumda olmayacak. Doğu Akdeniz Üniversitesini (DAÜ) bu rezillikten kurtarmak gerekiyor. Böyle bir üniversite mi olur her hükümet istediği gibi oynuyor hatta hükümeti bırakın bakan oynuyor” dedi.

“Koskoca Lefkoşa Belediyesi'ni halkın seçtiği adam batırdı”

Talat, “Burada ciddi bir konu var onu anlamak gerekiyor. Eğer siz bir kurumu çalışanlarının yönetimine verirseniz yanlış yapmış olursunuz. Koskoca Lefkoşa Belediyesini halkın seçtiği adam batırdı. Bunları da yaşadık. Kimsede hiçbir hesap vermedi” dedi. Bu durumdan sonra olacak olan davranışın hesap verme veya sorgulanması olduğunu vurgulayan Talat, artık hiçbir vaatte bulunmadığı vaat yapan kişilerinde sözlerini yerine getirmediklerini ifade etti. Ülkede yaşanan sorunlara çözüm bulmak gerektiğine dikkat çeken Talat, çözüm bulmaktan başka yolları olmadığını ifade etti.

“Ben cumhurbaşkanıyken bu işe bulaşmak istemedim”

Ülkede önceden yapılan yolsuzluğun denetlenmediğini belirten Talat, “Ben cumhurbaşkanıyken bu işe bulaşmak istemedim. Nedeni ise benden önceki cumhurbaşkanının dönemine aitti ve sanki siyasi olarak çelişkiliyse ben san ki siyasi olarak mahkûm etme gibi bir izlenim çıkma ihtimalinden dolayı böyle bir şeye girmedim” dedi. Talat, bu durum gibi bir sürü dosyanın hala durduğunu belirtti. Hükümetin bu konuda yasal düzeleme yapması gerektiğini belirten Talat, hükümetin öncelikli görevinin ülkeyi yürütme görevinin yerine getirilmesi olduğunu vurguladı. 

“Bilinçli olarak yakalamanız bile mucize olur”

Gündem düşmeyen KIB-TEK konusunu değerlendiren Talat, elektrik kurumun durumuyla ilgili bir bilgi aldığını ifade etti. Elektrik kurumunun iyiye gittiğini belirten Talat, daha yapılacak çok işin olduğunu vurguladı. Talat, “Elektrik Kurumuna yönelik istihdam politikaları da ne yazık ki uzun yıllar içerisinde kötü sonuçlar vermiştir. İlk olarak kurumla ilgili tespitlerin yapılmalıdır öyle bir dayanıklılık yarattılar ki bilinçli olarak yakalamanız bile mucize olur” dedi.