İbrahim Diran

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Olağan Genel Kurulu’nda, ülkedeki ekonomik sorunlarla, iş yapma ortamının iyileştirilmesi için atılması gereken adımlar konuşuldu..

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Olağan Genel Kurulu, 53’üncü dönem mali ve faaliyet raporunun aklanması gündemiyle Oda binasında yapıldı.

Genel Kurul Erdil Nami Divan Başkalığı’nda yapıldı. Toplantıya, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit de katıldı.

TALAT

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, toplantıdaki konuşmasında Kıbrıs sorununa değinerek, çözüm için zamanın çok dar olduğunu hatta zamanın dolduğunu çünkü Şubat 2018’de Güney Kıbrıs’ta yer alacak seçimlere yönelik kampanyanın başladığını ifade etti.

Kıbrıs sorunun çözümünün, Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in sorunu gerçekten çözmek isteyip istemediğine bağlı olduğunu ifade eden Talat, bunun dışında bir seçenek bulunmadığını, Temmuz ayında Kıbrıs Rum tarafının gaz arama çalışmalarını başlatacağını bu gelişmeler altında Kıbrıs müzakerelerinin devamını olası görmediğini kaydetti.

Ülkenin sosyal ve ekonomik yapısının 1974’ten itibaren tatmin edici bir noktaya getirilemediğini kaydeden Talat, uluslararası hukuk dışında kalmak ve AB normlarını uygulayamamanın bunda büyük etkisi olduğunu, bunun yanında 40 yılda 39 hükümet kurulmasının başka bir büyük neden olduğunu, bunun tek çözümünün başkanlık sistemi olmadığını, İngiltere ve Yunanistan’da farklı sistemler uygulandığına işaret etti.

CTP-UBP Hükümeti döneminde hazırlanan pek çok yasanın hükümetin bozulması nedeniyle hayat bulamadığına işaret eden Talat, “Siyasetin ilk çözmesi gereken konu budur” dedi.

Güvenli gelecek, siyasi eşitlik ve buna bağlı olarak kararlara etkin katılımın Kıbrıs Türk tarafının vazgeçemeyeceği unsurlar olduğunu ifade eden Talat, Kıbrıs Rum tarafının anlayışının bu yönde değişmesi gerektiğini, hidrokarbon arama çalışmalarının ertelenmesinin ancak bu anlayışın yerleşmesiyle mümkün olabileceğini ancak Güney Kıbrıs’ta Şubat 2018’de seçimler yapılacağından hidrokarbon arama çalışmalarının ertelenmesinin de çok zor gözüktüğünü kaydetti.