CTP-BG Genel Başkanı Mehmet Ali Talat BRT’ye yaptığı açıklamada, hükümet kurma çalışmaları çerçevesinde UBP, DPUG ve TDP yetkilileri ile bir araya geldiklerini açıkladı.

Bu görüşmelerin heyetler arası değil yoklama şeklinde yapıldığını ifade etti.

Talat, “onların tutumlarını bekliyoruz sorumluluk üstlenmeye hazırız. Bu illa ki hükümeti kurmak için yanıp tutuşuyoruz anlamına da gelmez” dedi.

Talat, daha ileri boyutta görüşmeler olup prensipler belirlenince partinin kendi içerisinde ve diğer partilerle tekrardan görüşme olabileceğini ifade etti.

UBP’de ise parti içi değerlendirmeler yapılıyor. Partiden yapılan açıklamada, Demokrat Partiyle temasın sürdüğü, gelinen aşamanın parti yönetimince değerlendirilmekte olduğu belirtildi.

DPUG Genel Başkanı Serdar Denktaş da UBP ve CTP BG ile görüşmeler yaptı.

Serdar Denktaş, bir kabulü sırasında hükümet kurma çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda da bulundu.

Denktaş, “Şu ana kadar olan görüşmelerimiz daha fazla ekonomik protokol üzerinde şekillendi. O konuda çıkış ve tutum noktalarında bir görüş birliğine ulaşabilirsek, yarın itibarı ile parti meclisimiz çağrılacak ve bir işaret konulacak orta yere. Kime ne görev düşecek, bunlar bir sonraki aşamadaki işlerdir. Ama elbette, bu tür temaslarda onlar da konuşuluyor. Ne tarafa gidilecek, o anlamda birşey söylemek çok erken.” dedi.

Kurulacak hükümetin bir seçim hükümeti olmayacağına da vurgu yapan Denktaş, “İsim koymaya gerek yok. Ama normal seçimler 2018 Temmuz’undadır. Kurulacak hükümet ne kadar giderse gider. Görev yapabiliyorsa sonuna kadar gider. Yapamadığı görülürse, o zaman seçim gündeme gelir. Ama şu anda birileri seçim çağırıyor diye, seçim gerekli değil. Bu 2 buçuk yılda 3 seçim geçirdik. Artık insaf. Kurulacak hükümet, hakikaten sorunları çözmeye odaklı, TC ile ilişkileri yeniden düzeltmeye odaklı bir hükümet modeli olmalı. Temel prensibimiz bu” dedi.

Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit de dün akşam CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat’la gayri resmi bir görüşme yaptıklarını ve hassasiyetlerini belirttiklerini ancak herhangi bir partiyle şuana kadar netleşmiş bir görüşmeleri olmadığını söyledi.

Özyiğit, Bayrak Radyosu’nda yayınlanan Günün Panoraması’ndayaptığı açıklamada, olası bir koalisyonda yer almalarının yolunun, öncelikle Ekonomik Protokol yerine, Çıkış Programı ve seçim takviminin hükümet protokolünde yer almasından geçtiğini açıkladı.

Özyiğit, “Biz Ekonomik Protokol”e imza atacak bir yapının içinde yer almayız dedi.