Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, liderler görüşmesi öncesinde, Meclis'te temsil edilen siyasi parti başkan ve yetkilileriyle bir araya gelerek, Kıbrıs müzakere sürecinde gelinen son aşamayla ilgili bilgilendirdi, görüş ve düşüncelerini dinledi.

Cumhurbaşkanlığında yer alan görüşme yaklaşık 2 saat sürdü.

Görüşme sonrası basına açıklama yapan CTP, UBP, DPUG ve TDP yetkilileri, bilgilendirme toplantılarını verimli olarak değerlendirdi ve sürece destek belirtti.

TALAT: “SÜREÇ DEVAM EDİYOR AMA SEÇİMDEN DOLAYI YAVAŞLADI, FAKAT ÇIKMAZ NOKTADA DEĞİL”

CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat da, Kıbrıs sorununda gelinen son aşamayı değerlendirdiklerini ifade ederek, "süreç devam ediyor ama seçimden dolayı yavaşladı, fakat çıkmaz noktada değil. Süreci destekliyoruz ve hedefimiz güneydeki seçimlerden sonra hızlı bir şekilde süreci ilerletmek ve çözümü bu yıl içinde yakalamak" diye konuştu.

Talat, görüşmede başlıklardaki farklılıklar ve yakınlıklar ile ilgili görüşler alındığını, sürecin seçimlerden sonra hızlanmasını, anlaşılanların kağıda dökülmesini beklediklerini ifade ederek, bu gibi konuların seçimden sonra belli olacağını, çünkü seçimden önce asla belli olmayacağını kaydetti.

Güneyde yapılan doğalgaz ihale süreçlerinin sorulduğu Talat, Cumhurbaşkanı Akıncı'nın yaklaşımının doğru bir yaklaşım olduğunu, daha önce bu konudaki gelişmelerin masayı etkilediğini ifade etti.

Bu yöndeki girişimlerin müzakere sürecini ciddi şekilde sıkıntıya soktuğunu, bu yüzden bu işlere girilmemesi gerektiğini ifade eden Talat, "Rum tarafı o noktaya gitmez ama giderse çözüm istemez demektir. Bu yüzden olmamalı" dedi.

Ortaya çıkacak anlaşmada AB müktesebatına aykırı olabileceği düşünülen konuların birincil hukuk olması gerektiğini, anlaşmanın buna dahil edilmesi durumunda Anayasa dahil değişiklik yapılamayacağı uyarısında bulunan Talat, iki kesimlilik, mülkiyet edinimi gibi müktesabata aykırı olacağından endişe duyulan konularda birincil hukuk olabileceğini anlattı.