Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler-Ulusal Birlik Partisi koalisyon hükümet Türkiye’den gelen suyun işletilmesi ve yönetilmesi konusunda yaşanan krizin aşılmasının ardından ülkede çalışma ve ekonomik yaşamı ciddi şekilde ilgilendiren bazı reformları hayata geçirmek adına kolları sıvadı.

CTP-BG Genel Başkanı Mehmet Ali Talat ve Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün geçtiğimiz günlerde bir araya gelerek hükümetin bundan sonraki süreçte ele alacağı yasa tasarılarını ve yapılacak reformlar gözden geçirdi.

İki başkan bundan sonraki süreç için kısa vadede hayata geçirilecek reformları içeren bir yol haritası belirledi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Genel Başkanı Mehmet Ali Talat dün bir kısım gazeteci ile bir araya gelerek Türkiye’den gelen sudan, bunda sonraki reformlara kadar birçok konuda gazetecileri bilgilendirdi.

Yol haritası belirlendi

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Genel Başkanı Mehmet Ali Talat ile Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün geçtiğimiz günlerde bir araya gelerek hükümetin bundan sonraki süreçte izleyeceği yolu belirlediği ve kısa süreli bir yol haritası oluşturdukları ifade edildi.

Hızlı bir süreç

Her iki parti başkanı hazırlanan yol haritasına göre hızlı bir şekilde ülke için önemli olan yasa tasarılarını ve reformları Cumhuriyet Meclisi’nden geçirerek hayata geçirecek. Türkiye’den gelen suyun yönetilmesi ve işletilmesi kısmında yaşanan sorunlar nedeniyle hayata geçirilemeyen bir çok reform kısa süre içerisinde hayata geçirilecek.

Talat: Su hızımızı kesti

CTP-BG Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, su konusunun hükümete çok zaman kaybettirdiğini ifade ederek hem hükümetin motivasyonunun, hem de ortaklar arasındaki ilişkileri bozduğunu belirtti.

Talat, “Haliyle, takvimlenen yasa çalışmaları unutuldu. Motivasyon sağlanamadığı için de geri kalındı. Hükümetin tekrar silkinip, süreci daha iyiye taşıması hevesindeyiz” diye konuştu

“UBP ile yeniden bir araya geldik”

Talat, yol haritasını belirlemek içni UBP ile yeniden bir araya geldiklerini ifade ederek “Seçim ve Halkoylaması Yasası'nda sadece CTP- UBP arasında değil, tüm partiler arasında görüş farklılıkları var.

Kamu Reformu Yasası'nda çok ciddi görüş ayrılıkları var. Hükümet ortakları arasında değil, sendikalarla hükümet arasında. Ancak bu konuda da kısa sürede bir adım atacağız” dedi.

“Ciddi boşluklar var”

Yeni müşavir yaratmama taahhütleri nedeniyle bir çok dairede ciddi boşluklar yaşadıklarını kaydeden Talat, müşavir olmadığı için o kategoride atanamayan daire müdürleri olduğunu kaydetti.

Talat, çabuk bir önlem olarak Kamu Hizmeti Görevlileri Yasası’nın bir an önce geçmesini istediklerini de ifade etti. 

Talat, “Kamu Hizmeti Komisyonu Yasası Meclise sevk edilirken, üçlü kararname için de müşavir yaratmayacak bir geçici yasa yapmamız gerekiyor.

YÖDAK Yasası konusunda çalışmamız bitti. Sadece bu yasada YÖK ile istişare şartımız var. Öğrencinin çoğunluğu Türkiye'den geldiği için YÖK ile işbirliği içerisinde olmamız gerekiyor. YÖK'ün desteği olmazsa, biz bu yasayı hayata geçiremeyiz. Akreditasyonlar kağıt üzerinde YÖDAK'tan alınıyor ama esas izin makamı

YÖK. YÖK de Kıbrıs’la ilgili çalışmalarını yapmayacak, bunu YÖDAK yapacak” ifadelerini kullandı.

“Su ve Elektrik Kurumu yasaları hazır sayılır”

Talat, Elektrik Kurumu ile ilgili yasanın hazır olduğunu Su Kurumu Yasası’nın ise yeniden ele alındığını belirtti.

Su Kurumu'nu işletmeci değil, yöneten ve denetleyen olarak yasal hale getireceklerini ifade eden Talat, “Su Kurumu ve Su Dairesi’nin görevlerinin ayrıştırılması teknik bir konudur, o noktada da adım atılacak. Hükümet programında olmayan konularda da adım atıyoruz. Örneğin “fetüs” olayında karşımıza çıkan olaylar var.
Kayıp Şahıslar Komitesi bünyesinde DNA analizi yapılıyor ve dünya da kabul ediyor, bizim mahkemelerimiz bunu kabul etmiyor. Ama bizde yasa, adli olaylarda Kayıp Şahıslar Komitesi ve laboratuvardan yararlanamıyor. Antropolog olarak yetişen arkadaşlarımızı kullanacağız” dedi.

“Yardım Heyeti’nin yapısı değişmeli”

Talat, “TC Yardım Heyeti çok farklı bir yapıda olmalı. TC izleme heyeti haline dönüşmeli. Türkiye bütçemize 450 milyon TL yatırım katkısı yapıyor. Bu yatırımların doğru yere harcanıp harcanmamasını izlemesi lazım. Bunun dışında bir fonksiyonu olmaması gerek. Yardım Heyeti, biz performans ortaya koyamadık diye, şimdi izleme değil, karar verir bir pozisyona geldi.

Ben yetkili olduğum dönemde, fonksiyonlarının değişmesi için sayın Erdoğan ile görüştüm. Aradan geçen süreçte, bürokrasi doğru çalışmadığı için, istatistik olmadığı için, yardım heyeti farklı bir hale büründü” şeklinde konuştu.

“Sendikalar da durup düşünmeli”

Kamu reformu konusunda kararı siyasetin vereceğini kaydeden Talat, yasanın meclisten geçeceğini ancak tam bir mutabakat aramayacaklarını belirtti. Bu konuda yaşanan bir çok sıkıntının nedeninin sendikalar olduğuna da dikkat çeken Talat, kamunun bu noktaya gelmesinde sendikaların sütten çıkmış ak kaşık olmadığını belirtti.

Talat, Türkiye’den gelen su ile ilgili Türkiye Devlet Su İşleri ile protokol yapacaklarını kaydederek, bu protokol çerçevesinde suyun, hemen belediye depolarına verilmeye başlanacağını belirtti. Bu sürecin geçiş dönemi için uygulanacağını ifade eden Talat, “bu sürede suyun kaç para olacağı belli değil. Türkiye, tonuna kaç para isteyecek bilmiyorum. Ama diğer finansmanın nasıl hesaplanacağı belli.

Entegre Su Yönetimini yerleştirmemiz gerekiyor. Türkiye’den gelen suyu bahane ederek, kendi içimizde yapamadığımız düzenlemeleri yapma fırsatı yakalayacağız.

Doğal olarak, belediyelerin kullandığı su kuyuları bitecek. Güzelyurt’taki kuyular tuzlandı ve kapatılacak. Beşparmak aküferi 141 metre aşağıya düştü. Su çekimi durdurulacak” dedi.

“Ben eski haline imza atamazdım”

Talat, “Suyu bundan sonra daha bilinçli tüketeceğiz. Bu fırsatla yer altı suları zenginleştirilecek.

Birçok bölgede üretim durdu. Tarım suyu da özel tarafından yönetilecek. Göletlerimiz de kullanılmıyor ve tuzlandı. Göletlerimiziz dibi doldu. Entegre su yönetimi kapsamında, arıtmalardan çıkan sular, tarım alanlarında kullanılacak, göletler de kullanılacak. Barajlar, göletler rehabilite edilecek. Büyük ihtimalle bunu yapma görevi Su Dairesi’nin olacak. İlk şekli ya da son şekli. Belediyelerin sisteme mecburen gireceği bir anlaşmaya imza atılamazdı. Eski şekliyle gelen su sisteme dahil olmayan belediyelere verilmeyecekti. Üstelik belediyeler suyu pahalı ödeyecekti. Ben CTP için bu anlaşmayı imzalamazdım. Sonuçta direndik ve bu değişiklikleri yaptık” ifadelerini kullandı.

“Nisan Kurultayı ertelenebilir”

Talat, Nisan ayında yapılacak CTP-BG Kurultayı’nın ertelenebileceğini ifade ederek sıkıntılar nedeni ile tüzük kurultayını yapamadıklarını belirtti. Kurultayın ertelenip ertelenmeyeceğini Pazartesi yapılacak Parti Meclisi’nde tartışacaklarını kaydeden Talat, kurultayın yapılması durumunda aday olup olmayacağını henüz bilmediğini belirtti.

“Asla milletvekilliğine aday olmayacağım”

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, milletvekilliğine adaya olup olmayacağının sorulması üzerine “Asla milletvekili adayı olmayacağım. Bunu da herkes biliyor” diyerek cevap verdi.