Çiğdem Aydın

Diyalog TV’de yayınlanan Güne Merhaba programına katılan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, devam eden Kıbrıs müzakereleri, yeni hükümet ve ülke gündemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile Demokrat Parti (DP) arasında kurulan koalisyon hükümetinin ömrünün uzun olmayacağını savunan Talat, “Bu hükümetin ömrü bir yıldır” diyerek, ufukta bir erken seçim göründüğünü söyledi.

Talat, müzakere sürecinde gerekli bilgileri aldıklarını, mülkiyet başta olmak üzere diğer konularda kriterlerin belirlendiğini söyledi.

Toprak ve garantiler konusu haricindeki tüm başlıklarda anlaşma aşamasına gelindiği yönünde Cumhurbaşkanlığı tarafından bilgilendirildiklerini ifade eden Talat, “Bu yılın sonunda çözüm olacağı noktasında çok ümitliyim” dedi. 

Müzakerelerde, Hristofyas ve kendi döneminde birçok konuda zaten yakınlaşmaların olduğunu ve sürecin bırakıldığı noktadan devam ettirildiğine vurgu yapan Talat, “Mülkiyetteki kriterlerin ne olduğunu bilmiyorum fakat tüm halkımızın faydasına olacak şekilde oluşturulduğunu biliyorum” dedi. 

“Kritik bir dönemden geçiliyor…”

Kıbrıs sorunu ile ilgili oldukça önemli ve kritik bir döneme girildiğini belirten Talat sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yıl sonuna kadar Kıbrıs sorunun bir noktaya gelebilme ihtimali çok yüksek. Müzakere sürecini yakından takip ediyoruz. Tutanaklar geliyor, bilgi alıyoruz. Mülkiyetle ilgili ciddi ilerlemeler var, mülkiyetin tamamlanmasına ramak kaldı diyebilirim. O da tamamlandıktan sonra geriye ertelenen birkaç konu var. Dönüşümlü Başkanlık süreleri gibi. CTP olarak vatandaşı bilgilendirme gibi bir de yükümlülüğümüz var. Fakat ne yazık ki henüz metin ortaya çıkmadığı için netleşmediği için ve açıklanma kararı da verilmediği için bunu vatandaşa bugün anlatmamız çok kolay değil. Çünkü metin elimizde değil, kesinleşmiş değil her konuda anlaşılmadığı sürece anlaşılmış sayılmıyor zaten. Ama biz olayı biliyoruz çok ilerleme var, çok yakınlaşma var ve yıl sonuna kadar biz bu işin bitmesini istiyoruz hedefliyoruz. Bunun için de CTP kendi iç çalışmalarını tamamlayıp bu konuda çalışmalarımız yapmak istiyoruz. Bu nedenle kurultayımızı daha erkene almayı düşünüyoruz. Özellikle Kıbrıs sorununda çok önemli gelişmeler bekleniyor ve bu dönem içerisinde en büyük görev yine CTP’ye düşecek o güne kadar kurultayımızı tamamlamış olarak hazır olmamız gerekiyor.” 

Halkın yararına olan yasalara destek…

Yeni hükümet konusunda da değerlendirmelerde bulunan CTP lideri Mehmet Ali Talat, “Bu hükümetin ömrü bir yıldır” dedi. Erken bir seçimin büyük olasılık olduğunu ifade eden Talat, “Azınlık hükümeti olarak birçok yasayı geçirebileceklerini sanmıyorum. Meclisin görevi yasa yapmaktır. Şunu da belirtmek isterim ki halkın yararına olan yasalara CTP de destek verir” dedi.