Gül Çakır

Eski milletvekili Mehmet Tancer, petrolün 120 dolar olduğu dönemde elektrik sayaçlarındaki miktar ne kadar ise şu anda 28 dolar olmasına rağmen herhangi bir değişiklik olmadığına dikkati çekti 

Eski Milletvekili Doktor Mehmet Tancer, Dünya petrol fiyatları ile ülkemizdeki elektrik fiyatları arasında büyük oranda orantısızlık olduğuna dikkati çekti. “Adil olmayan bir uygulama yapılarak halkımıza bedel ödetilmektedir” şeklinde konuşan Tancer, devletin acil bir tedbir alması gerektiğinin altını çizdi. 

Ada TV’de yayınlanan ve Nazmi Pınar’ın sunduğu “Ada Raporu” programında açıklamalarda bulunan eski Milletvekili Mehmet Tancer, Dünya petrol fiyatları ile ülkemizdeki elektrik fiyatları arasındaki orantısızlığı değerlendirdi. 

“KIB-TEK’İN UYGULAMASI ADİL DEĞİL” 

Tancer, yaklaşık altı ay önce bir varil petrolün fiyatının 120 Dolar olduğu dönemde elektrik sayaçlarındaki miktar ne kadar ise şu anda 28 Dolar olmasına rağmen herhangi bir değişiklik olmadığını savundu. Tancer, bu şekilde insanımızın refah düzeyinin geriye götürüldüğünü ve bunun adil bir uygulama olmadığını dile getirerek sözlerine şöyle devam etti; 

“Oturduğum evde İstanbul’daki oğlumla aynı elektriği harcıyorum. Ben burada 600 lira ödüyorum, oğlum orada 50 lira ödüyor. Allah bunun neresinde? Din bunun neresinde? İnsaf bunun neresinde? Bu adil olmayan uygulama kamu maliyesinin ayakta tutulması için halka ödetilen bir bedeldir. Uygulamadaki adil çözüm değişikliğini devletin yapması gerekir. Elektriğin fiyatlarını belirleyen Maliye Bakanlığı ve Bakanlar Kurulu’dur. Devletin bu konuda acil tedbir alıp bu yüksek elektrik maliyetlerinin aşağıya indirilmesi konusunda gerekli adımları atması gerekir.” 

“VATANDAŞA BİZ BUNLARI GÜDERİZ GÖZÜYLE BAKILIYOR” 

Geçenlerde Kıb-Tek’ten bir çalışanla karşılaştığını söyleyen Tancer, çalışana maaşını sorduğunu, çalışandan aldığı yanıtın ek mesai ile birlikte 11 bin Türk Lirası olduğunu, işe yeni giren bir doktorun maaşının bile 3 bin Türk Lirası civarında olduğunu savundu. Ayrıca çalışanların 600 TL karşılığında ücretsiz elektrik kullanma hakları bulunduğunu öne süren Tancer sözlerine şöyle devam etti; 

“Çalışanların 600 TL’lik ücretsiz elektrik kullanma hakkı vardır. Ben hastaneden ilaç alırken herkes ne kadar veriyorsa ben de parasını veriyorum. Bana bedava ilaç vermezler. 120 dolardan 28 dolara kat kat düşüş yaşamış petrol yanında hala aynı para olan elektriği hesaplayacak bir Allah’ın kulu yok mudur? Yoksa vatandaşa nasıl olsa biz bunları güderiz gözüyle mi bakılıyor?” 

Bu konuda vatandaşın da suçlu olduğunu, siyasetteki kuralda oy verenin suçu yoktur dense de oy verenin de suçu olduğunu söyleyen Tancer, “Vatandaş güdülmemek için elinden geleni yapmaya çalışacak, gütmeye çalışanlara da günü geldiğinde tokadı vuracak” şeklinde konuştu. 

“CEBİN MİLLİYETÇİLİĞİ OLMAZ” 

Kıb-Tek’in özelleştirilmesine karşı gelinmesi konusunda ise yaptığı yorumda Tancer, “Cebin milliyetçisi yoktur. Cebin milliyetçisi olmaz. Eğer Rum bana bu elektriği 50 TL’ye verecekse ben Rum’dan gidip almaya hazırım. Alacağım da. Cebin milliyetçisi olmaz ve bu ekonominin, ticaretin kuralıdır” ifadelerini kullandı. 
Mehmet Tancer, işletme sahiplerine elektriğin birkaç kuruş daha ucuz olduğunu ama bununla yine de baş edemediklerini dile getirdi. 

Fabrikalarını tıpkı hellim fabrikalarının Türkiye’de kurulduğu gibi gidip başka ülkelerde kuracaklarını söyleyen Tancer, İzmir’de hellim fabrikaları olduğunu, marketlerde Kıbrıs’tan da giden hellimlerin olduğunu belirtti. Tancer konuşmasında şunları kaydetti; 

“Cebimdeki para Türk Lirası, Türkiye’deki enflasyon yüzde 9’lara geldi, bendeki yüzde 6. Bu nasıl iştir, bu nasıl hesaptır? Türkiye’de enflasyon 9 olduğunda bende 19 olması lazımdır. Türkiye maaş artışında bizi solladı. Cepte para yok. Olacak iş değil. 500TL’den az elektrik parası ödeyen yok.” 

“EKONOMİNİN BELİNİ KIRIYORLAR” 

Bazen siyasette bedel ödenmesi gerektiğini dile getiren Tancer, siyasetçilerin halkın refah ve mutluluğu için, KKTC’nin ekonomisi, sektörleri ve turizmi için acil olarak bir adım atmaları gerektiğini belirterek, bu şekilde ekonominin belini kırdıklarını ve ileriye gitmesine engel olduklarının farkına varmaları gerektiğine dikkat çekti. 

Sanayi ve esnafın da bundan etkilendiğini kaydeden Tancer; “Rekabet gücü de kalmıyor. Dolayısıyla elektrik fiyatları insanımızın refahı olumsuz yönde etkileniyor.” şeklinde konuştu.