Ceren Ercih

Dr. Mehmet Tancer, Cansu Örmeci’nin sunduğu Öğlen Ajansı programının konuğu oldu. Eski bir siyasetçi olarak değerlendirmelerde bulunan Tancer, Türkiye Dışişleri Bakaı Mevlüt Çavuşoğlu ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Eide’nin görüşmelerini değerlendirdi. Yol haritasının Türkiye ile birlikte çizildiğini belirten Tancer, ‘inşallah bir çözüm bulunur’ dedi. Anastasiadis’in 2015 seçimlerinde makamını kaybedip kaybetmemesinin hiçbir önemi olmadığını belirten Tancer, yalnızca kişilerin değiştiğini Rum idealarının dış politikada sürdüğünü kaydetti. Rum havayollarının batmasını da değerlendiren Tancer, KTHY’ı ile benzerlikleri olduğunu onlarında yanlış yönetim ve yüksek personel harcamaları mağduru olduklarını belirtti. 

“YOL HARİTASI TÜRKİYE İLE BİRLİKTE ÇİZİLDİ” 

Mehmet Tancer’in açıklamalarından öne çıkan detaylar şöyle: 
“Anastasiadis’in masaya dönme konusunda AB’den ve ABD’den yediği büyük baskıların neticesinde tekrar görüşmelere başlayabileceği sinyalini vermişti. Kıbrıs görüşmelerindeki esas yol haritasını Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Türkiye ile birlikte çizdi. Bu görüşmelerin yeniden başlama olasılığının yükselmesi neticesi ile Sayın Çavuşoğlu yol haritası ile ilgili görüş ve fikirlerini Sayın Cumhurbaşkanına aktarmaya geldi. Önemli bir konu, bütün Avrupa Akdeniz’in ortasında bir çıbanbaşı olan Kıbrıs Sorununun çözümü konusunda büyük istek göstermekte, büyük baskılar yapılmaktadır.” 

“Türkiye’de artık AB yolunda yürüme konusunda daha aktif bir pozisyona geçebilmek için bu görüşmelerin bir şekilde rayına oturtulması gerektiğini düşündüğü için Sayın Çavuşoğlu buraya geldi diye düşünüyorum. İnşallah bir çözüm bulunur.” 

“GETİRİSİ NE OLACAK” 

“Bir yerde bir rezerv olabilir ama bunun çıkarma maliyeti piyasaya süreceğiniz gazın fiyatından daha fazlaysa o arazi o rezerv rentabl değil demektir. Petrol fiyatları düştü, gaz fiyatları da bir düşüş gösterecek. Bu durumda bu kadar derin bir deniz yatağından bu gazı çıkarmanın rantabiletesi, getirisi ne kadar olacaktır?” 

“DIŞ POLİTİKADA DEĞİŞİKLİK OLMAZ” 

“Kişiler değişebilir ancak idealler aynı kalır. Sağ ile sol arasında gitmektedir Rum tarafındaki seçimler. Dolayısıyla bilemiyorum. Onların bir ülküsü var ve bu ülkü etrafında her zaman her şeklide bu birlikteliği sağlarlar. Hepsi aynı paralel de dış politikayı yürütmektedirler. Rum tarafında biri kazanmış biri kaybetmiş önemli değildir. Kim gelirse gelsin bir bütünlük içinde dış politikada herhangi bir değişiklik olacağını ben zannetmiyorum.” 

“ONLARDA YANLIŞ YÖNETİM MAĞDURU” 

“Bizim ülkemizde KTHY’nın kapandığı gibi onlarda da yanlış yönetim ve yüksek personel harcamaları gibi öngörüsüz rekabet edememe olayı söz konusu. Siyasi otoritenin emir ve kontrol altında olan tüm devlet kuruluşları dünyada rekabet edememe olayı ile karşı karşıyadırlar.”