Özge Kizir

Adada sağlık sistemini değerlendiren Ulusal Birlik Partisi (UBP) eski Milletvekili Mehmet Tancer, Haberal Kıbrıslı gazetesine yaptığı değerlendirmede “Sağlık sorunu ülkede ezelden beri olan bir sorundur” dedi. Ülkede sağlıktaki en büyük problemin mevcut yasaların yürürlüğe konmaması olduğunu belirten Tancer, “Sağlıktaki en büyük problem mevcut sağlık yasalarının yürürlüğe konmamasından ve bir türlü çıkarılmamasından kaynaklanmaktadır. Sağlık sektörünün gerilemesindeki en büyük neden olarak yasa ve sistem eksikliğini söyleyebiliriz. Şu anda sağlıkta hiçbir yasa ve sistem yoktur. Daha önce çıkarılan yasa, Anayasa Mahkemesi’nde iptal edildi” şeklinde konuştu.

“Bugün düşük ücretlerde sağlık personeli çalıştırılmaktadır”

İkinci bir iş yapma Anayasa Mahkemesi tarafından yasaklandığına dikkat çeken Tancer, “İkinci iş Anayasa Mahkemesi tarafından yasaklandı. Buna rağmen ikinci işi sağlıkçılar yapma durumunda bırakılmaktadırlar. Bugün düşük ücretlerde sağlık personeli çalıştırılmaktadır. Olması gereken Sağlık, Sağlık Sigortası, Sağlık Özlük Hakları ve Hasta Hakları Yasası bir türlü yürürlüğe konmamaktadır” ifadesini kullandı.

“Türkiye’nin yaptığı sistemi bizimde uygulamamız gerekir”

Türkiye’nin sağlık alanında yaptığı sistemin KKTC’de uygulanması gerektiğini ifade eden Tancer, “Uzağa gitmeye gerek yok. Türkiye’nin yaptığı sistemi bizim de uygulamamız gerekir. Tam gün olmazsa olmazdır. Fakat bunun karşılığında da sağlık personeline hak ettiği ücreti ve özlük haklarını vermek suretiyle hastanelerimizde tam gün çalışma esasında getirilerek sağlık daha iyi pozisyonlara getirilebilir. Sağlık alanına maddi kaynağın ayrılmasıyla beraber, maddi kaynağı oluşturacak olan fon karşılayacaktır. Sağlık hizmetini alanlar bu kaynağı ödeyecektir. Devletten bir şey çıkacağı yoktur. Dünyanın her tarafında bu böyledir, bizde de böyle olması gerekir” dedi.

“Uzman doktor 2 bin 800 TL”

“Dünyanın yaptığını bizim de yapmamız gerekirken, sistemsizliği şu ana kadar tercih ettik. Şu ana kadar geçmiş kaç tane hükümet varsa, bundan sorumludur. Özlük hakları konusunda ise, istifa eden arkadaşlar çok haklıdır. Cüzi miktarlarda maaş almaktadırlar. Yeni giren bir uzman doktor 2 bin 800 TL maaş almaktadır. Bu gülünç denecek bir rakamdır. Bir doktorun hayatını sağlıklı sürdürmesine yeterli bir miktar değildir.”

“Kaynağı da verecek olan hazine değil, kaynağı hizmeti alanlar verir”

Sağlık personelinin düşük ücretlerden dolayı ikinci bir işe gerek duyduğuna dikkat çeken Tancer, “Sağlık personeli, ülkede verilen düşük ücretlerden dolayı ikinci bir işe gerek duymaktadırlar. Bunun çözülmesi gerekiyor. Kaynağı da verecek olan hazine değil, kaynağı hizmeti alanlar verir. Türkiye’de yapılan sistem burada da uygulanması gerekir. Bu uygulamada sağlık sigorta sistemidir” şeklinde konuştu.