Lefkoşa’da derelerin taşması, oluşan sellerin evleri ve işyerlerini basması yanında Lefkoşa Hastanesi’nin karşısında bulunan Levent Koleji’nde suların bir buçuk metreye yükselip öğrencilerin mahsur kalması nedeniyle olağanüstü hal yaşandı.

10847023_10152934872972871_774736139_n.jpg

Sivil Savunma, İtfaiye, Polise ekipleri belediye ekipleri yanında asker de yardıma koştu. Levent Koleji’nde mahsur kalan öğrenciler askeri araçların yardımıyla kurtarılarak ailelerine teslim edildi.

16-002.jpg

Yağmurun şiddetini artırması ile birlikte Başkent Lefkoşa’da Kaza Mahkemesi’nin bodrumunu su bastı, Lefkoşa Surlariçi’nde Haydarpaşa Konağı’nın olduğu sokak trafiğe kapandı, Çağlayan’da Su İşleri Dairesi’ni ve Nalbantoğlu Hastanesi yanındaki Özel Eğitim Vakfı’nı da su bastı.
Lefkoşa’nın “kronik sorunlu” bölgesi Doktoroğlu konfeksiyon fabrikası önü ve çevresi yine sele teslim oldu. Onlarca araç yollarda kaldı.

Uzun zamandır taşmayan Devpa Süpermarket’in yanından geçen dere son yağmura dayanamadı. Sular yükseldi ve bölgedeki sosyal konutların önüne kadar ulaştı. Su taşkını nedeniyle bu yol da trafiğe kapatıldı.

Serhatköy Barajı’nın taşması sonucu Güzelyurt-Lefkoşa anayolu uzun süre trafiğe kapalı kaldı.

Lefkoşa’ya ulaşım şu anda Yılmazköy üzerinden sağlandı.

1418141376.jpg

Kriz masası oluşturuldu

Lefkoşa’yı etkisi altına alan sağnak yağmur nedeniyle LTB’de kriz masası oluşturuldu. 
Bayındırlık ve Alt Yapı, Su ve Kanalizasyon Şubesi ekipleri başta olmak üzere LTB’deki birçok birim yaşanan sıkıntıların çözümü için gün boyu ve dün akşam çalışma yürüttü.

Öğrenciler mahsur kaldı

Lefkoşa Hastane çemberi  ve Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nin olduğu bölge yine sele yenik düştü. Şiddetli yağışın taşırdığı derelerden gelen su bu kez daha önce görülmemiş bir şekilde bölgedeki Levent Koleji’ni etkiledi. Okulun bir anda sular altında kalması nedeniyle 300 öğrenci ve öğretmen mahsur kaldı. Gelen suyun bir buçuk metreye kadar yükselmesi üzerine öğrenciler daha güvenli olan üst katlara çıkarıldı. Öğrenciler yanında okul yönetimi ve ailelerin büyük panik ve endişe yaşadığı olay üzerine bölgeye itfaiye, polis  Sivil Savunma ve askeri kurtarma ekipleri gönderildi. Öğrenci ve öğretmenler, saat 17.30’dan itibaren asker ve polis tarafından okuldan çıkarılmaya başlandı. Saat 19.00 sularında tüm öğrenci ve öğretmenler hiç kimsenin canına zarar gelmeden başarılı bir şekilde kurtarıldı. Levent Koleji Müdürü Asım İdris, eğitime bugün ara verildiğini açıkladı.

Birçok yol trafiğe kapandı

Şiddetli yağmur nedeniyle birçok yol trafiğe kapatıldı.

Polis, trafikteki araç sürücülerine çok dikkatli olmaları için sürekli uyarılarda bulundu.

Polis Basın Subaylığı dün saat 17.30 itibarıyla kapanan yolları şu şekilde açıkladı:

 “Turunçlu-Vadili, Paşaköy-Aslanköy arka yolu, Dilekkaya-Kırıkkale, Gaziköy-Dilekkaya, Gaziköy-Paşaköy.

Lefkoşa-Güzelyurt yolunda trafik gidiş yönünde tek şeritten verildi. Güzelyurt-Lefkoşa yönünde ise araçlar Yılmazköy’e yönlendirildi ve buradan tekrar ana yola girmeleri sağlandı.

Başkent Lefkoşa’da Dr. Küçük Bulvarı’nda Doktoroğlu Mağazasının bulunduğu bölüm, hastane civarı, Levent Kolej ve Niyazi Mirage Restoran bölgeleri sular altında kaldı.”

Gönyeli’de etkilendi

Yağışlardan etkilenen bir diğer bölge de Yılmazköy – Alayköy arası oldu.

Bir süre trafiğe kapanan yol daha sonra açıldı.

Gönyeli de yağışlardan nasibini aldı. Bölgede bazı yollar tamamen sular altında kalırken, suların akıntısına kapılan araçlar yoldan çıkarak refüjlere sürüklendi. Gönyeli Ağıllar Bölgesi’nde sel yaşandı. Sel sularının bazı ağıllardaki hayvanları sürükleyip götürdüğü ve bölgede büyük zarar meydana geldiği öğrenildi.

Erteleme

Sel Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği merkez binasının bulunduğu bölgeyi de etkiledi. Bunun için Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği'nin bu akşamki 58. kuruluş yıldönümü resepsiyonu ertelendi.

guney-lefkosa-2.jpg

En fazla yağış Türkeli’ye

Meteoroloji Dairesi dün gün boyun oluşabilecek ani sel, su baskını, dolu yağışı, yıldırım ve yağış anında kuvvetli rüzgârla ilgili uyarıda bulundu.

Meteoroloji Dairesi’nin açıklamasına göre, dün saat 13.00 itibariyle metrekareye Türkeli’de 50.4, Alsancak’ta 36.0, Lefkoşa merkezde 29.4 Lefkoşa’da 26.8, Kozanköy’de 25 kilogram yağış düştü.

Girne Kaymakamı Mehmet Evrengil de Girne bölgesinde yağışların saat 11.00 gibi başladığını belirterek, özellikle Alsancak bölgesinde şiddetli yağışların görüldüğünü söyledi.

Alsancak’ta birkaç noktada su baskınları olduğunu belirten Evrengil, Alsancak dışında bazı bölgelerde bodrum katlarında su baskınları yaşlandığını söyledi.

Evrengil, Deniz ulaşımını etkileyecek herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını da belirtti.

Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu da bölgedeki son durumu aktardı.

Çolakoğlu, “Aslanköy’de baskın oldu. Yol kapandı. vadili turunçlu arası yol kapandı. Dere taştı. Sular köprülerin üzerinden akıyor. Burada Evlerde bir baskın yok. Pınarlı’da 4-5 eve su baskını var. Gönendere’de eski kullanılmayan evler yıkıldı. Serdarlı belediyesi tarafından kaldırıldı. Bizde büyük bir sorun yok. Sadece derelerin geçiş yaptığı noktalarda köprülerden su taştı” dedi.

Lefkoşa’da ise hasar tespiti çalışmalarına dün akşam itibarıyla başlamadıklarını belirten Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu, 10 -15 adet arabanın su altında kaldığını söyledi. Bugün itibarıyla hasar tespit çalışmalarına başlayacaklarını kaydetti.

Güney Lefkoşa da aynı

Etkili olan sağanak yağmurlar Kuzey Lefkoşa’yı olduğu gibi Güney Lefkoşa'yı da vurdu. Sel nedeniyle birçok yol trafiğe kapandı, araçlar yollarda, kaldı baskı bölgelerde ev ve iş yerlerinde su baskınları yaşandı.

Sel en fazla Latsia, Strovolos ve Lefkoşa şehir merkezini olumsuz etkiledi.

kullan.jpg