MAHALLEDE DUYARSIZLIK HAKİM: Muhtar Eminoğlu: Duyarsız vatandaşlar çevreyi çöplüğe çevirdi. Tarihi eserler harap durumda. Birçok bina tehlike saçıyor. Kaçak yapılaşma var. Her kış üç sokağımızı sel basıyor

SEMBOL HAMAM YIKILIYOR: Eminoğlu: mahallenin sembolü Tantini’nin Hamamı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. 2002 yılında TC Yardım Heyeti’ne restorasyon için proje sunuldu. Kaynak yok seneye dediler. 2015’e geldik  

BELEDİYE ÇARESİZ: Kafesli Muhtarı Hüseyin Eminoğlu, kaynak sıkıntısı yaşayan belediyenin ise ancak bölgedeki acil sorunlara müdahale edebildiğini belirterek, “Belediye de çaresiz süreç ve bütçe isteyen işlere müdahale edemiyor” dedi   

Duygu ALAN

Lefkoşa Surlariçi sorunlar yumağı, Kafesli Mahallesi çıkmaz sokak. Kafesli Mahallesi Muhtarı Hüseyin Eminoğlu, bölgesinde yıllardır süregelen sorunları bir kez daha Havadis’e anlattı.

Muhtar Hüseyin Eminoğlu, bölgede duyarsız vatandaşlar tarafından yaratılan çevre kirliliği, tarihi eserlerin yok oluşu, yatırımların baltalanması, her kış mevsiminde özellikle üç sokakta yaşanan sel baskınları ve de bazı sokaklarda aydınlatma lambalarının yanmaması gibi birçok sorun olduğunu aktardı.

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin (LTB) bölgedeki acil sorunlara anında müdahale ettiğini kaydeden Eminoğlu, belediyede yeterli kaynak mevcut olmadığından süreç ve bütçe gerektiren işlerin yapılmadığını söyledi.

“Tantini’nin Hamamı, Güngör Çöplüğü’ne döndü”

Hüseyin Eminoğlu, Kafesli Mahallesi’nde bulunan Vakıflara ait Tantini’nin Hamamı’nın yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu kaydetti.

Hamamın içerisinin ise yıllar içinde duyarsız vatandaşlarca çöp atılmak sureti ile Güngör Çöplüğü’ne dönüştürüldüğünü belirten Eminoğlu, hamamın hemen yan kısmına da kaçak inşaat yapıldığını dile getirdi.
Hüseyin Eminoğlu, Lefkoşa’nın turistik tanıtım rehberinde yer alan Tantini’nin Hamamı’nın ülkeye gelen turistler tarafından ziyaret edildiğini ve hamamın yürekler acısı bir halde olması nedeni ile turistlerin KKTC yetkililerini eleştirdiğini belirtti.

Muhtar Hüseyin Eminoğlu, tarihi hamamın içine müdahale edilemezse dahi en azından önündeki alanda peyzaj çalışması yapılıp göze hitap edilebilir hale getirilebileceğini belirtti.
Hamamın restore edilip, yeniden hayat bulması için gerek KKTC Hükümeti’ne gerekse TC Yardım Heyeti’ne geçmiş yıllarda birçok kez öneri sunduğunu anlatan Eminoğlu, geçen süreç içerisinde hamamda hiçbir çalışma yapılmadığını ifade etti.

Sunulan projeler “kaynak yok” diyerek reddedildi

Eminoğlu, “2002 yılında KKTC Hükümeti’ne ve TC Yardım Heyeti’ne bir öneri götürdüm. Tantini’nin Hamamı’nın restore edilerek bir kültür merkezi haline getirilebileceğini ve hamamın önüne yapılacak bir düzenleme ile gerek bölge halkının gerekse turistlerin oturup dinlenebileceği güzel bir park alan oluşturulabileceğini kaydettim.  TC Yardım Heyeti yetkilileri geldi ve hamamı inceledi, hamamın yeniden hayat bulması için o günün parası ile 1.5 milyon TL’ye ihtiyaç duyulduğunu ancak bütçede bu paranın bulunmadığını, fakat 2003-2004 yıllarında bu konu ile ilgilenecekleri belirttiler.  Yıl 2015 halen bir çalışma yapılmadı” diye konuştu.

“Kaçak inşaat yapıldı, ‘dur’ diyen olmadı”

Hüseyin Eminoğlu, “Tarihi hamamın bakımsız bırakıldığı yetmezmiş gibi yasaya aykırı olmasına rağmen hemen dibindeki tek katlı evin ikinci katının inşa edilmesine izin verildi. Bu da yetmezmiş gibi adam ikinci kata çıkmak için dışarıdan demir bir merdiven yaparak sokağı işgal etti. Ne bu yasa dışı inşaata ne de sokağın işgal edilmesine dur diyen olmadı” dedi.

“Çocuk parkı 5 günde yok edildi”

Muhtar Hüseyin Eminoğlu, 2002 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile arazisi Kafesli Mahallesi Muhtarlığı’na verilen Kafesli Mahallesi Parkı’nın ise durumunun yürek burktuğunu ifade etti.

Parkta birçok kez çevre düzenlemesi yapılıp oyun parkındaki oyuncakların yenilendiğini kaydeden Eminoğlu, hiçbir yatırımın muhafaza edilmediğini, bölge halkının parka sahip çıkmadığını belirtti.

Hüseyin Eminoğlu, parkın Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) öğrencilerinin projesi doğrultusunda sponsor şirketlerin, Lefkoşa Türk Belediyesi’nin ve Kafesli Mahallesi Muhtarlığı’nın işbirliğinde yapılan çalışmalarla 6 ay kadar önce yeniden hayat bulduğunu ancak parkın hizmete açıldıktan sonraki ilk beş gün içerisinde yerle bir olduğunu dile getirdi. Parka yapılan yatırımların korunmasının tek yolunun park içerisine bir tuvalet bir de büfe inşa ederek, büfenin işletmesinin bir kişiye verilmesinin olduğunu savunan Eminoğlu şöyle konuştu: “Çocuklar kırdı artık yapmayız mantığını ben kabul etmiyorum. Biz yapacağız çocuklar kırıp dökecek belki ama biz yine yapacağız. Çocuklar oyuncakları kırıyor, çevreyi korumuyor diye parktan vazgeçmek doğru değildir. Park inşa edilmeden önce yapılan projeye bir tuvalet bir de büfe eklenmesini defalarca söyledim ama eklenmedi. Eğer parkta bir büfe bir de tuvalet olsaydı, ben o büfeyi parkında bakımını yapılması, korunması koşulu ile aylık 5 TL’ye icar ederdim. Parkta böylece sürekli biri olur, ömrü de uzun olurdu ama olmadı.”

“Izgaralar tıkalı sel baskınları önlenemiyor”

Kafesli Mahallesi Muhtarı Hüseyin Eminoğlu, bölgedeki ciddi sıkıntılardan birinin de su baskınları olduğunu aktardı.
Eminoğlu, Osmanlı döneminde yapılan yağmur suyu drenaj sisteminin mahalle sakini bazı duyarsız kimselerce sokağa çöp atılmasından dolayı ızgaraların yıllar içinde tıkanması sonucu artık çalışmadığını bu sebeple 10 yılı aşkın süredir her kış mevsiminde yağan yağmurlarla Üzümlü Sokak, Barbaros Sokak ve Sarıkışla Sokak’ta su baskınlarının olduğunu belirtti.

Eminoğlu, bu sorunun tek çözüm yolunun ise yağmur suyu drenaj sisteminin yenilenmesi olduğunu ifade etti.

Birçok bina tehlike saçıyor”

Muhtar Hüseyin Eminoğlu, Kafesli Mahallesi’nde bulunan birçok tarihi binanın ise yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu bu sebeple özellikle çocukların risk altında olduğunu belirtti.

Bina sahiplerinin defalarca uyarılmasına karşın bir önlem alınmadığını kaydeden Muhtar Eminoğlu, muhtarlık ofisinin hemen karşısında bulunan bir özel mülk arazinin ise çöplüğe dönüştürüldüğünü, muhtarlığın sorumluluk yüklenmesine rağmen mal sahibinin araziye girişi yasaklamasından soruna müdahale edilmediğini belirtti.

“Şht. Tuncay Mehmet Ali Sokak 2 aydır karanlığa mahkum”

Kafesli Mahallesi Muhtarı Hüseyin Eminoğlu, Şht. Tuncay Mehmet Ali Sokak’ta aydınlatma direklerindeki lambaların da 2 aydır yanmadığını belirtti.

Eminoğlu, “Konuyu Kıb-Tek yetkililerine ilettim bana LTB’nin ara emri aldığını direğe dokunamayacaklarını söylediler. LTB yetkilileri de dokunmuyor. Dolayısıyla yetki kimsede 0lmadığından sorunda çözümsüz şekilde orta yerde duruyor” dedi.

“Mahalleli birçok kişi çevre temizliğine önem vermiyor”

Hüseyin Eminoğlu, LTB Temizlik Şubesi’nin gayretlerine rağmen Kafesli Mahallesi’nde çevre kirliliğinin ise artık büyük boyutlara ulaştığını söyledi.

Eminoğlu, “Belediye çalışanları her gün düzenli olarak mahallede temizlik yapıp, çöpleri alıyor ancak mahalleli bazı kişiler boş çöp konteynırı dururken çöplerini sokağa ya da konteynırın dibine bırakıyor. Görüntüye bakıldığında da belediye iş yapmaz görünüyor oysa gerçek mahalleli bazı kimselerin duyarsızlığıdır” diye konuştu.

“Zabıtalar etkin değil”

Hüseyin Eminoğlu, LTB’de görevli zabıtaların da etkili olmadığını belirtti. Eminoğlu, oysa zabıtaların kadife eldiven içerisinde birer çelik yumruk olduklarını ve zabıtaların görevlerini çok iyi yaptığından dolayı halktan zabıtalara karşı bir çekinme olması gerektiğini söyledi.

Hüseyin Eminoğlu, “LTB’de 1989 yılında üç zabıtadan biri bendim. Ahmet Kavaz, ben ve Nejat Soyalan tüm Lefkoşa’dan sorumluyduk. İşimizi öyle iyi yapardık ki, ne çevre kirliliği ne de vatandaş ihmali olmazdı” dedi.
Hüseyin Eminoğlu, “Çevre kirliliği yaratan kişilere derhal cezaların uygulanması gerekmektedir. Uygulanacak cezalar da 6 TL değil, ciddi miktarlar olmalıdır. Zabıtalar işini daha etkin yapmalı, muhtarlara da ceza yetkisi değil de ihbar makbuzu verilmelidir. Halk, üzerlerinde sürekli bir göz olduğunu bilip hissetmelidir” diye konuştu.

“Muhtarlar masası iyi oldu”

Kafesli Mahallesi Muhtarı Hüseyin Eminoğlu, Lefkoşa Türk Belediyesi tarafından bir muhtarlar masası oluşturulduğunu ve tüm muhtarlara birer cep telefonu hattı verildiğini kaydetti.

Bu sistem sayesinde muhtarların bölgedeki sorunları anında belediyeye iletebildiğini ve hemen akabinde sorunun çözümü hususunda hizmet aldıklarını kaydetti.

LTB ile ilişkilerinin iyi olduğuna da vurgu yapan Eminoğlu, bölgede hatta Lefkoşa genelinde belediyenin sorumluluğunda olup da çözümsüz kalan sorunların tamamen maddiyata dayalı olduğunu savundu.
Eminoğlu, “Sayın Mehmet Harmancı, belediye başkanı olarak tüm Lefkoşa’ya sahip çıkıyor ve tüm sorunlarla yakından ilgileniyor. Bütçesi dahilinde çok sorunu da çözmekte gayret göstermişti. Ancak bazı durumlarda maddi yetersizlik sorunun ortada kalmasına neden olmaktadır. Bugün LTB bütçesi yeterli olsaydı bu yönetim ile Lefkoşa cennet olurdu. Fakat ne yazık ki bırakın para biriktirmeyi mevcudu da halen çalıyorlar. Basından görüp, duyuyoruz” diye konuştu.