İbrahim Karataş

Gazimağusa’nın en büyük eğitim kurumlarından birisi olan Alaysa İlkokulu’nun kuruluş tarihi 1956’dır. Okul Sakarya Mahallesi’nin önde gelenlerinin öncülüğünde, İngiliz idaresi döneminde kuruldu. Bir müdür odası ve altı derslikle açılan okul, önce tek katlı idi ve bugün yıkılarak yerine Alaysa Vakıf Anaokulu’nun yapıldığı arsa üzerinde idi. O dönemler adı Sakarya İlkokulu idi. 
Burada Sakarya ve Karakol bölgesinden gelen öğrenciler eğitim görmekte idi. Hatta 1963 yılında sınırda olan surlariçindeki bir okula taşınan Namık Kemal Lisesi öğrencileri de bir süre burada eğitim görmek zorunda kalmıştır. 

1974 yılında şu anki yerine taşınan okul 74 öncesi de Rum okulu olarak kullanılmakta idi. 

454 öğrencisi ve 26 öğretmeni var

Tarihe tanıklık eden bu güzide okulumuzda bugün, 1’i özel eğitim statüsünde olmak üzere 454 öğrenci öğrenim görmekte. 1 Müdür, 1 Müdür Muavini, 9’u branş öğretmeni olmak üzere 26 öğretmenin görev yaptığı okulda 15 sınıf bulunmakta. 

Sınıflar tam donanımlı

Sınıflarda klima, beyaz tahta ve internet bulunmaktadır. Okulda resim ve müzik sınıfının yanı sıra açık hava eğitim alanı da bulunmaktadır. Geniş bir alana sahip olan okulda tribünlü basket sahası ve futbol sahası bulunmaktadır. Gazimağusa belediyesi ile koordinasyon içerisinde bulunan okul yönetimi bahçeye kurulan steril su deposu ile belediye tarafından getirilen temiz içme suyu öğrencilere sunulmaktadır.

Sosyal aktivitelere önem veriliyor

Alaysa İlkokulunda resim, müzik ve beden eğitimi branş dersleri ile birlikte eğitsel etkinlik olarak voleybol, satranç, izcilik, basketbol, koro dikiş nakış, halk dansları, fotoğrafçılık eğitimleri verilmektedir. Derslerinde zayıf olan öğrenciler için kütüphanecilik kolunda etüt düzenlenmektedir. Geçtiğimiz eğitim yılında voleybol erkeklerde KKTC 1’inciliği, kızlarda KKTC 2’inciliği kazanan okul futbolda da 97 takım arasında katıldıkları turnuvada KKTC 4’üncülüğü nü de başarılarının arasına eklemiştir.