Mağusa’nın tarih kokan Suriçi’nde bulunan Bandabuliya kaderine terk edildi. Bandabuliya’da tek faaliyet gösteren Hasan Yiğittürk’e ait berber dükkanıyken, Mağusa İnisiyatifi Bandabuliya’nın Kent Müzesi ve Arşivi yapılması için ısrarlı.

Kapılara kilit vuruldu

2006 yılında restorasyonunun tamamlanması ile bazı dükkanlar faaliyete geçerken iş azlığı nedeni ile son dönemlerde Bandabuliya’nın hem içinde hem de dışındaki dükkanlara kilit vuruldu. Bir dönem Bandabuliya’nın içindeki dükkanların kadın kurslarına verilmesi ile kadınlar ürettiklerini satışa çıkarırken kadın kurslarının belediye iş birliği ile Bandabuliya’nın içinde düzenlediği kurslar sayesinde kadınlara sosyal bir aktivite sağlanıyordu. Bandabuliya’nın içindeki dükkanlar gibi dış kısmında bulunan dükkanlarda iş azlığı nedeni ile kapılarına kilit vurdu. Bandabuliya’da kafe olarak faaliyet gösteren işletme sabah saatlerinde Bandabuliya’nın müdavimlerini ağırlarken, gün içinde ise Bandabuliya’da olduğu gibi orada da in cin top oynuyor. Bazı dükkanlar ise iş azlığı nedeni ile yarım gün faaliyet gösterirken, bazıları iş sahipleri iflasın eşiğine gelerek dükkanlarını satışa çıkardı.

1-(2)s.jpg

Altın makas geçim kaynağı

Bandabuliya’da faaliyet gösteren tek dükkan yıllardır berberlik yapan 72 yaşındaki Hasan Yiğittürk’e ait berber dükkanı. Suriçi’nde aynı bölgede 25 yıl boyunca berberlik yapan Hasan Yiğittürk, dükkanını 2006 yılında restorasyonu tamamlanan Bandabuliya’ya taşıdı. Yıllarca geçimini berberlik yaparak kazanan Yiğittürk, Bandabuliya’nın restore edilmesi ile ilk başlarda canlandığını ancak artık neredeyse tüm dükkanların kapısına kilit vurduğunu söyledi. Belediye kontrolünde Türkiyeli bir iş adamının restoran yapmak için Bandabuliya’ya talip olduğu söylemlerinin dolaştığını söyleyen Yiğittürk, kendisinin en fazla 1 yıl daha berber dükkanını işletebileceğini ve dükkanı kapatmayı düşündüğünü söylerken, çözümün Bandabuliya’nın birilerine verilmesi olmadığını söyledi.

img_1180s.jpg

Dağlı: Kent Müzesi ve Arşivi için Mağusa İnisiyatifi olarak talebimiz devam ediyor

Konu ile ilgili Havadis’e konuşan Mağusa İnisiyatifi aktivisti Dr. Okan Dağlı, “Bandabuliya’nın bu durumuna üzülmemek elde değil” diyerek geçmişte kentin en canlı noktasının şu an için ölü bir bölge durumunda olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl DAÜ Mimarlık Fakültesiyle beraber Mağusa İnisiyatifi’nin, Bandabuliya’ya Kent Müzesi ve Arşivi yapılması için Belediyeyle görüştüğünü söyleyen Dağlı, yaklaşık 6 ay boyunca İstanbul’dan Müzeolog Burçak Madran'ın katıldığı proje de tamamlandığını, öncesinde Kent Müzesi Sergisi için de tüm detaylar çalışıldığı halde, Mağusa Belediyesi’nin bu projenin yapılmasından ve Kent Müzesi Projesinden vazgeçtiğini söyedi. Bu projeye belediye başkanının sözü ve belediye mimarlarından Abide Eryaşar'ın da direk katılımıyla başlandığı söyleyen Dağlı, projenin sonuçlandığı halde belediye tarafından uygulanmamasının kent için büyük kayıp olduğunu söyledi. “Kentimiz için çok önemli olan ve yapılması yönünde belediye Başkanı sayın Arter'in seçim öncesi ve sonrası sözü olan Kent Müzesi ve Arşivi için Mağusa İnisiyatifi olarak talebimiz devam etmektedir” diyen Dağlı, şimdilerde geçici olarak Mimarlık Fakültesinin kullanımında da olan Bandabuliya’nın kente en iyi şekilde bir müze olarak hizmet verebileceğini düşündüklerini ifade etti. (Mağusa Plus)