Gürsel KARAGÖZLÜ

Lefke’de Fadıl Nekipzade Caddesi’nde Osmanlı döneminde inşa edilen 150 yıllık iki katlı tarihi bina geçtiğimiz günlerde kayma yaptı. Kayma sonucu binanın ikinci katının arka kısmı önceki gün yıkıldı. Ön kısmı da geriye doğru yaslandı.

Binanın yıkıldığı sırada şans eseri cana zarar gelmezken yıkıntıdan kalan molozlar Lefke Belediyesi tarafından bulunduğu yerden iş makineleri aracılığı ile kaldırıldı.

Tarihi binanın yıllar önce yine bakımsızlıktan cumbası yıkılmıştı.

Bu kez ciddi hasar gören iki katlı bina tadil edilemeyecek duruma geldi, bir tarih de göz göre göre yok edildi.

Uyarılar dikkate alınmadı
Lefke Turizm Derneği, söz konusu tarihi binanın yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ve beklenen yaşanmadan tadil edilmesi hususunda yetkililere ve mal sahiplerine basın aracılığı ile defalarca çağrıda bulunmuştu.
Turizm Bakanlığı’nın kayıtlarında tarihi bina olarak listelenmiş olan binadaki tehlike uyarıları ne bakanlık tarafından ne de mal sahipleri tarafından dikkate alınmadı.

Karlıtaş: Tarihi yapılar korunmalıdır

Lefke Turizm Derneği Başkanı Hasan Karlıtaş, gelişmiş ülkelerde bu gibi yıkılmak üzere olan ve tehlike arz eden binaların kapı ve pencerelerinin numaralandırıldığını, binanın kendi kendine yıkılması sonucu cana zarar gelmemesi için devlet kanalı ile kontrollüce yıkıldığını kaydetti.

Hasan Karlıtaş, bunun nedeninin de binanın tekrar inşa edilmek istendiğinde orijinaline uygun olması için numaralanan kısımların aynı yerlere konabilmesi olduğunu kaydetti.

Karlıtaş, KKTC’de ise bu tür tarihi mirasların genellikle kaderine terk edildiğini, devlet tarafından yıkılan binalarda ise bu tür bir numaralandırma yönteminin uygulanmadığını kaydetti.

Hasan Karlıtaş, “Mal sahipleri ve yetkililer bu tarihi binanın restorasyonu için geç kaldılar ve sonunda olanlar oldu, bina yıkıldı. Lefke’de benzeri daha 40 adet tarihi yapı var. Talebimiz, kayıt altına alınan listelenmiş bu 40 tarihi yapının bakım ve onarımlarının yapılması hatta restore edilerek turizme kazandırılmasıdır” dedi.
Karlıtaş, “Yetkililer inşallah bundan sonra daha duyarlı olurlar. Lefke’deki bu binalarla ilgili gerekenlerin yapılması için yetkilileri göreve çağırıyorum” diye konuştu.