Suna Erden

KKTC hukuk tarihinde bir ilk olan yasa dışı kürtaj davasında 4 doktor ve iki hemşire ile ilgili karar bugün açıklanacak 

Kuzey Kıbrıs’ta emsali olmayan ve toplumda büyük bir infiale neden olan “yasa dışı kürtaj” davasının kararı bugün açıklanacak. Merakla beklenen ve 9 Martta açıklanması beklenen karar duruşmaya bakan heyetin kararı tamamlamaması nedeni ile 28 Mart tarihine ertelenmişti. Davada, yasa dışı kürtajların yapıldığı öne sürülen Ada Hospital’in sahipleri Dr. Verda ve Dr. Mehmet Tunçbilek çifti, hastanenin başhekimi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Fahri Karagözlü, ebe Ayşegül İşbilen, hemşire Taner Okburan ve anestezi uzmanı Rasıha Serdaroğlu yargılanırken, verilecek karar hukuk tarihinde bir ilk olarak yerini alacak. 

KARAR GÜNÜ 

Girne Ağır Ceza Mahkemesi Kıdemli Yargıçı Fatma Şenol başkanlık ettiği davada sanıklar Ayşegül İşbilen, Taner Okburan, Rasıha Serdaroğlu ve Fahri Karagözlü, “Adam öldürme” başta olmak üzere “ağır veya hafif bir suç işlemek için sersemletmek” , “çocuk düşürmeye teşebbüs”, “hamileliği yasadışı olarak sonlandırmayı kapsayan 20 dava, sanıklar Verda Özkent Tunçbilek ve Mehmet Ali Tunçbilek ise ağır veya hafif bir suç işlemek için sersemletmek” , “çocuk düşürmeye teşebbüs”, “hamileliği yasadışı olarak sonlandırmayı kapsayan” toplam 19 davadan yargılandı.6 ay süren duruşmalar sonrası dava karara kaldı. 

BİR YIL ÖNCE ORTAYA ÇIKTI 

Girne’de Şubat 2016 tarihinde patlak veren olayda Ada Hospital hastanesinde yasal süre olan 10 haftalıktan büyük bebeklerin sonlandırma operasyonları ile alındığı, fetüslerin hastane çalışanları tarafından boş arazilere gömüldüğü ortaya çıkmıştı. Çatalköy mevkiinde boş arazide yapılan kazıda biri 34 haftalık büyük bebek 6 fetüs bulunmuş, hastane sahipleri Tunçbilek çifti ile çalışanları tutuklanmıştı.