Özlem Çimendal

Mağusa’daki bölge esnafı, Surlariçi’ndeki tarihi eserler ve surların bakımsızlığından şikâyet etti. Esnafı, Mehmet Emin Efendi Mezarı yanında bulunan tarihi surlara yapılan çinko eklemelerin de Suriçi’nin tarihi dokusuna yakışmadığını kaydetti.

Turistlerin bölge ziyaretlerinin temel sebebi olan tarihi surların bakımsızlığı etrafında biten otlarının temizlenmemesinin yanı sıra tarihi dokuya yakışmayan çinko eklemelerin de kabul edilebilir olmadığını ifade eden bölge esnafı, “Her gün turistlerin gelip ziyaret ettiği tarihi surlarımız ve eserlerimizin bakımsızlığı bize yakışmıyor” diyerek yetkililere tepki gösterdi.

“Dünyanın hiçbir yerinde görülmüyor”

Turistlerin tarihi eserler için geldikleri Mağusa-Suriçi’ndeki tarihi eserlere tadilat adı altında yapılan çinko eklemelerin dünyanın hiçbir yerinde görülemeyeceğini de söyleyen bölge esnafı, “En azından aslına uygun restore edilseydi. Böyle bir restorasyon dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Turistlerin tarihi eserler için geldiği Suriçi’ndeki tarihi dokunun bu şekilde deforme olması hoş bir görüntü değil” şeklinde sitem etti.