KKTC’nin turizmini büyük ölçüde etkileyecek bir konuıma sahip olan tarihi yerlerin bakımsızlığının yanısıra uyuşturucu yerlerine dönüşmesi yerli halkın olduğu kadar turistlerin de tepkisine neden oluyor. Mormenekşe’de eski eser konumundaki yerlerin yıkılmasını görmezden gelen, Lefkoşa’da Tantinin Hamamı gibi birçok tarihi dokuyu zenginleştiren eski eserlerin yerle bir olmasını ve ayakta zor durmasına aldırış etmeyen yetkililerin bu durumu düzeltmek için en ufak bir çaba sarf etmemesi dikkat çekiyor.

TARİHİ ESERLERİN DUVARLARI YAZIDAN GEÇİLMİYOR

Tarihi dokunun bozulmasına aldırış etmeyen ve kılını kımıldatmayan eski eserlerin bu ilgisizliğini ve denetim eksikliğini gören bazı kendini bilmezler, Bufavento ve benzeri tarihi eserlerin duvarlarına yazılar yazmak suretiyle görüntüsünün bozulmasına ve tarihi dokunun zarar görmesine neden oluyor.

BUFAVENTO BALY YATAĞI OLMAKTAN KURTULAMADI
Beşparmak Sıradağları üzerinde bulunan ve St. Hilarion ve Kantara Kaleleri ile birlikte kaleler zincirinin bir parçası olup da Bizans döneminde Arap saldırılarına karşı inşa edilen Bufavento Kalesi, birçok kez gündeme gelmesine karşı hala daha tedbir alınmadığı için Baly kullananların yatağı olmaktan kurtulamadığı öne sürülüyor.

RÜZGARLI TEPE YERİNE BALY YATAĞI DENMELİ

Bufavento Kalesinin uyuşturucu yerine dönüşmesine tepki gösteren bir kaynak yaptığı açıklamada, Beşparmak üzerinde inşa edilen ve çok rüzgârlı bir tepeye kurulduğu için “Rüzgârdan korkmayan” anlamına gelen “Bufavento” adını verilen kalenin artık isminin değiştirilmesi zamanı geldi. Bufavento yerine Baly yatağı adının verilmesi gerekir dedi.

TARİHİ DOKUYA SAHİP ÇIKILMIYOR

Ayni kaynak açıklamasına devamla denetimsizlikten ve tarihi dokuya duyarsızlıktan bundan sonra eski eserler dairesinin de kapatılması daha uygun olur kanaatindeyim. Osmanlı devrinden kalan Surlar içindeki birçok Jumba’lı ev yıkılıyor. Lefke’de eski eser niteliğindeki evlere gelişi güzel eklemeler yapılıyor. Birçok eser bakımsızlıktan dökülüyor. Biz o zaman nasıl kültür turizmini geliştireceğiz birileri bunu bana anlatır mı ifadesinde bulundu.