Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Ali Çıralı başkanlığındaki Kıbrıs Türk Sanayi Odası heyetiyle birlikte “hellim denetimi” konusu gündemli toplantı yaptı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Sanayi Odası ile gerçekleştirdiği toplantıda, hellimin kültürel ve ekonomik bir değer olarak Kıbrıslı Türkler için çok önemli olduğunu belirterek, hellimin standartlara uygun üretilmesi halinde değer kazanacağını ifade etti.

Çavuşoğlu, bakanlığa bağlı Veteriner Dairesi’nin son derece gelişmiş laboratuarlarında hellimin içeriğinin tahlil edilebildiğini belirterek, Hellim Denetleme Kurulu ile dairenin işbirliği içinde çalışabileceğini kaydetti.

Gerekli yasal düzenlemeleri en hızlı şekilde yapmaya hazır olduklarını belirten Çavuşoğlu, etkin bir denetim mekanizması oluşturulmasını arzu ettiklerini söyledi ve gerek denetim gerekse ilgili mevzuatın oluşturulması konusunda önümüzdeki hafta girişim başlatacaklarını dile getirdi.

Çavuşoğlu, hellimin coğrafi tescilinin alınmasıyla, ihracat fırsatlarının da arttığını belirterek, konuya verdikleri önemin, hayvan hastalıklarıyla mücadele konusundaki çalışmalarından da anlaşılabileceğine dikkat çekti.

Tarım Bakanı Çavuşoğlu, bakanlık olarak hayvan hastalıklarının eradike edilmesi ve küçükbaş hayvan sütünün artırılarak standartlara uygun hellim üretilmesi için bakanlık olarak gerek yasal düzeyde gerekse uygulamada yoğun bir çaba yürüttüklerini de kaydetti.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı da, ülkede üretilen hellimin sıkı bir denetime tabi tutulması ve üretilen tüm ürünlerin hellim tescili standartlarına getirilmesi gerektiğini kaydetti.

“Coğrafi İşaretler Koruma Yasası” altında kurulan ve odaya bağlı olan Hellim Denetleme Kurulu’nun denetleme yetkisine sahip olmakla birlikte yaptırım gücü olmadığına değinen Çıralı, bunu yapabilecek dairelerle işbirliği içinde hellimin toplatılması veya hellim adının kullanılmamasına kadar varacak yaptırımlar uygulamak istediklerini iletti.

Çıralı, bunun hayata geçirilebilmesi için hellimin denetime tabi ürünler listesine alınması için de bakan Çavuşoğlu’ndan destek istedi.