Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı  bünyesinde  Avrupa Birliği tarafından sağlanan teknik destek projesi kapsamında yürütülen “Tarım ve Kırsal Kalkınma Danışmanlık Hizmetleri" projesinin tanıtımı Lefke’de gerçekleştirildi.

DEVECİ

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, tanıtım toplantısında konuşan  Tarım Bakanlığı Müsteşarı Emirali Deveci, eğitim yayım ve danışmanlık hizmetlerine Bakanlık olarak önem verdiklerini, kurulacak olan sistem ile üreticilerin ihtiyaç duyduğu teknik destek, hibe ve yardımlara erişim, piyasa koşulları gibi bilgilere ulaşımın  sağlanacağını söyledi.

Deveci,  kooperatifçiliğin önemine değinerek, rekabet edebilirliğin sağlanabilmesi için kooperatifçiliğin gelişmesinin elzem olduğunu vurguladı.

BULLEN

AB Program Destek Ofisi Yöneticisi Michael Bullen ise, AB Komisyonu olarak Kıbrıs Türk toplumuna yönelik 2007 yılından bu yana çiftçilere verilmiş olan desteklerin 15 milyon Euro olduğunu ve Kıbrıs Türk toplumunun kalkınmasına yönelik olarak önümüzdeki süreçte desteklerin devam edeceğini söyledi.

BARIN

Başbakanlık Avrupa Birliği Destek Ofisi Tarım Temsilcisi Burcu Barın ise, hayvan sağlığı, bitki sağlığı, gıda güvenliği konularında yapılan çalışmaları aktardı ve tarımsal danışmanlık sistemleri aracılığı ile bu bilgilerin üreticiye etkin bir şekilde aktarımının sağlanabileceğine vurgu yaptı.

SOLYALI

Tarım Bakanlığı Kırsal Kalkınma Sektör Program Sorumlusu Deniz Solyalı sunumunda Kırsal Kalkınma Planı’nın içeriği, öncelikleri ve AB kırsal kalkınma hibe programları hakkında bilgi verdi.

1491408145.jpg

AQUILINA

AB Tarımsal Danışmanlık Hizmetleri Ekibi Uzmanı Donald Aquilina, ekibin hizmet süresi boyunca Bakanlık ile işbirliği içerisinde tarımsal danışmanlık hizmetleri servisini kurmak için burada bulunduğunu,  kamu özel sektör aracılığı ile kurulması öngörülen sistem kapsamında üreticilere ücretsiz danışmanlık hizmeti sağlanacağını açıkladı.

Aquilina, bunun için öncelikle bir danışmanlık havuzunun oluşturulmaya başlandığını, ihtiyaçlı olan üreticilerin yerinde çiftlik ziyaretlerinin yapılacağını,  eğitimler verileceğini, ihtiyaçlarının karşılanması için iş planlarının yapılacağı ve finansa erişimleri konusunda üreticiye yardımcı olunacağını söyledi.

1491408147.jpg

ERCİLASUN

Tarım Bakanlığı Doğrudan Gelir Desteği Sorumlusu Mehmet Ercilasun ise sunumunda, ülkede ve  dünyada kooperatifçiliğin durumu hakkında bilgi verdi.

Tarım Bakanlığı ile Avrupa Birliği teknik destek ekibi tarafından yürülen proje kapsamında üreticilere danışmanlık sağlayacak sistemin kurulması hedefleniyor.

Çiftçilerin bilgiye olan ihtiyaçlarının karşılanması ve  dünya çiftçileri ile rekabet edebilirliğinin artırılması amacı ile Bakanlık bünyesinde “Tarım ve Kırsal Kalkınma Danışmanlık Merkezi” kurulacak.