Bakanlıktan verilen bilgiye göre, bir süre önce gerek vatandaşlardan gelen şikayetler gerekse basında “piyasada sahte pirinç olabileceği” kuşkusu ile ilgili yapılan haberler üzerine, ülkede satılan ve Türkiye dışından gelen pirinçler analize tabii tutuldu.

Bakanlık açıklamasında, “gen analizi” için Türkiye’ye gönderilen tüm pirinç örneklerinin, hakiki pirinç olduğu ve herhangi yabancı bir madde içermediğinin saptandığı ifade edildi.

Açıklamada, Türkiye’den ithal edilen pirinçlerin, Türkiye’de analizlerinin yapıldıktan sonra ülkeye geldiği belirtilerek, bu nedenle sadece Türkiye dışından gelen pirinçlerden numune alınarak analize tabi tutulduğu vurgulandı.

BEŞ NUMUNE ÜZERİNDE ANALİZ YAPTIRILDI

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı, pirinç ürünleri ile ilgili Tarım Dairesi’ne vatandaşlardan gelen şikayet üzerine, ülkeye yurt dışından pirinç ithal eden Özmerhan, Yolsal, Olko Birlik’ten alınan toplam beş pirinç örneğinin, Türkiye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ankara Ulusal Referans Laboratuvarı Müdürlüğü’ne gönderilerek gen analizi yaptırıldığını kaydetti.

Pirinç, mısır pirinci, İtalya baldo pirinci, ABD Carlose pirinç gibi numuneler üzerinde yapılan analiz sonucu söz konusu ürünlerin hakiki pirinç olduğunun saptandığı belirtilen bakanlık açıklamasında, söz konusu numunelerde herhangi bir yabancı maddeye rastlanmadığı da ifade edildi.