Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı ile T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) yetkilileri, 2009 yılında iki ülke arasında imzalanan Tarımsal Araştırma Alanı’nda İşbirliği Protokolü çerçevesinde 6. Yürütme Kurulu toplantısı gerçekleştirdi.

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı'ndan verilen bilgiye göre toplantı, Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı Müsteşar Vekili Ercan Sınay’ın başkanlığındaki toplantı, bakanlıkta gerçekleştirdi.

Bakanlık müdürleri ve araştırma uzmanları ile TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necati Tulgar başkanlığındaki TAGEM yetkilileri ve TC Lefkoşa Büyükelçiliği Müşaviri Nebi Çelik’in de katıldığı toplantıda, tarımsal projeler ele alındı.

SINAY

Toplantıda bir konuşma yapan Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı Müsteşar Vekili Ercan Sınay, su temin projesi kapsamında adaya gelecek olan suyun yarısının tarımda kullanılacağına dikkat çekti.

Sınay, bugün ve gelecekte öncelik verilmesi gereken konuların başında tarımsal araştırma ve geliştirme çalışmalarının olduğuna dikkat çekerek, bu amaçla bakanlığa bağlı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün alt yapı, insan kaynakları ve yapısal sorunlardan kaynaklanan sıkıntılarının azaltılması, daha etkin araştırma yapabilmesine olanak sağlanmasına çalışılacağına vurgu yaptı.

VURANA

Toplantıda, yürütülen çalışmalar ile ilgili bilgiler veren KKTC Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Kuntay Vurana, KKTC TAGEM Protokolü kapsamında bu yıl eklenen “KKTC Yabani Zeytin Popülasyonlarından Seleksiyon Yolu ile Yeni Çeşit Geliştirilmesi Projesi” ile toplam 24 adet proje yürütüldüğünü söyledi.

Bu yıl 2 projenin sonuçlandığını da belirten Vuran, bunlardan birinin “KKTC’de Sığır, Koyun Ve Keçilerin Yeni Doğan Yavrularında Rotavirus, Coronavirus, Salmonella SPP. , Escherichia Coli K99/F5 İle Cryptosporidium Etkenlerinin Araştırılması” diğerinin ise, “KKTC Koşullarında İkinci Ürün Olarak Yetiştirilebilecek Silajlık Mısır Çeşitlerinin, Verim Ve Silaj Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Araştırmalar” olduğunu ifade etti.

Vurana, “hedefimiz mevcut projeleri proje süreleri içinde sonuçlandırmak ve sonuçlarını ülkemiz tarımına kazandırmaktır” dedi.

TULGAR

Toplantıda bir konuşma yapan TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necati Tulgar da, İki ülke arasında 2009 yılında imzalanan bu protokolün ve projelerin çok önemli olduğunu belirterek, sonuçlanan tüm projelerin sonuçlarının uygulamaya aktarılması gerektiğini söyledi.

Tulgar, yayınlar yapılması ve basın yoluyla üreticinin bilgilendirilmesi konusunda gerekli çalışmaların yapılmasının önemine de dikkat çekti.