Daireden yapılan açıklamada, Ocak-Mart 2015 tarihlerini kapsayan dönem içerisinde kirlilik oranının % 1.65’e düşmüş olmasının bunun göstergesi olduğu ifade edildi. Açıklamada ithal ürünlerdeki kirlilik yüzdesi ise % 5.7 olarak belirtildi.

Tarım Dairesi Müdürü Solyalı, yerli üreticilerin yapılan denetimler nedeniyle daha dikkatli davranmaya başladığını belirterek, yerli ürünlerdeki kirlilik oranının ithal ürünlerden daha az olmasının ülke açısından sevindirici olduğunu söyledi.

ÜÇ AYDA 423 ÜRETİM YERİ DENETLENDİ

Tarım Dairesi Müdürü Emine Solyalı, 2015 Ocak- Mart aylarını kapsayan üç aylık dönemde gerçekleştirilen yerli ürün denetimleri hakkında bilgi verdi.

Solyalı, 2015 yılı Ocak-Mart aylarını kapsayan dönemde Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulu’nun, Tarım Dairesi  müfettişleri vasıtasıyla 425 üretim yerinden örnek alarak analiz ettirildiğini, bunların sadece 7’sinde kirli ürüne rastlanarak imha edildiğini söyledi.

Bu rakama göre kirlilik oranının % 1.65 olduğunu ifade eden Solyalı, yaptıkları sıkı denetimlerin meyvesini almaya başlamaktan ve kirli ürünle karşılaşma oranlarının her geçen gün azalmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.

YAPRAĞI YENEN SEBZE DENETİMLERİ

Tarım Dairesi Müdürü Solyalı, Ocak-Mart ayını kapsayan  dönemde yaprağı yenen sebze üretilen 60 tarladan örnek alındığını ve bir tarladaki kereviz, bir tarladaki maydanoz ve bir tarladaki pırasaların imha edildiğini kaydetti.

Aynı dönemde 157 adet enginar tarlasından örnek alınıp pestisit (tarımsal ilaç ) kalıntı analizi yaptırıldığını da anlatan Solyalı, sadece bir enginar örneğinin kirli bulunarak söz konusu enginarların tarlada ezilmek suretiyle imha edildiğini belirtti.

BİRÇOK ÜRÜN TEMİZ

Solyalı, yine aynı dönemde 17 üretim yerinden alınan biber örneğinden 1 tanesi, 2 seradaki taze fasulyenin 2’sinin limit üstü bulunup imha edilirken, 76 bahçeden alınan narenciye, 39 tarladan alınan patates, 16 seradaki domates, 4 seradaki salatalık ve 18 üreticiden alınan çilek, 10 üreticiden alınan patlıcan ve 26 çeşitli ürün örneğinin hiçbirinde limit üstü ilaç kalıntısına rastlanmadığını ifade etti.

İTHAL TARIMSAL ÜRÜN DENETİMLERİ

Yerli ürünler yanında ithal tarımsal ürünlerin de sınır kontrol noktalarında titizlikle incelendiğini vurgulayan Solyalı, üç aylık dönemde ithal ürünlerden  sınır kontrol noktalarındaki müfettişlerin aldığı 193 örneğin 11 tanesinin kirli bulunup bir kısmının Güngör çöplüğünde ezilmek suretiyle imha edildiğini, bir kısmının ise menşeine iade edildiğini anlattı.

Denetimleri yapılan ithal ürünler hakkında da detaylı bilgi paylaşan Solyalı, 15 biber örneğinden 1 tanesinin, 75 elma örneğinden 3 tanesinin, 5 nar örneğinden 5 tanesinin ve bir nektarin ve bir kiraz örneğinin de kirli bulunduğunu belirtti.

Kirli bulunan ithal ürünlerin bir kısmının imha edildiğini bir kısmının da menşeine iade edildiğini anlatan Solyalı, söz konusu kirli ürünlerin piyasaya girmesine asla müsaade etmediklerini kaydetti.

Solyalı, yine aynı dönemde yurt dışından gelen 35 armut, 15 patlıcan, 8 un, 6 Trabzon hurması, 3 susam ve 29 diğer üründe herhangi bir ilaç kalıntısına rastlanmadığını da ifade etti.

Solyalı ithal ürünlerdeki kirlilik yüzdesinin ise % 5.7 olduğunu belirtti.

DİĞER ÜRÜNLER

Yine aynı dönemde 37 adet hayvan yemi analizi yaptırıldığını ve bu ürünlerin hem tarımsal ilaç hem de aflotoksin bakımından temiz bulunduğunu belirten Solyalı, 32 adet çeşitli kurutulmuş meyve, kuru yemiş, pul biber gibi ürünlerde aflotoksin analizi yaptırıldığını ve 3 farklı koli pul biber örneğinin aflotoksin içerdiği için imha edildiğini anlattı.