Duygu Alan

Çiftçiler, Temmuz 2015 tarihi itibari ile tamamını alması gereken 38 milyon TL’lik ürün bedellerinin yüzde 60’ını 2015’in son günün de alabildi.

Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali ile Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle ve birlik yönetim kurulu üyeleri arasında varılan mutabakata göre çiftçinin 38 milyon TL’lik ürün bedellerinin 2 milyon TL’si mahsuplaşmaya giderken 22 milyon TL’si, 30 Aralık 2015 tarihinde Kooperatif Merkez Bankası’na yatırıldı. Çiftçi, 2015’in son günü olan 31 Aralık’ta ödemesini aldı.

Çiftçinin Eylül 2015 tarihinden itibaren oluşan borçların faiz yükünü ise devlet üstlendi.

Kalan yaklaşık 14 milyon TL’lik ürün bedeli ödemeleri için Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı çalışmalarını sürdürüyor.

Mazot desteği ve DGD Şubat’tan sonra

Ürün bedellerinin yüzde 60’ını gecikmeli olarak alan çiftçinin, Devletten 1.5 milyon TL mazot desteği, yaklaşık 10 milyon TL de Doğrudan Gelir Desteği (DGD) alacağı bulunuyor.

Toplamda 11.5 milyon TL olan mazot desteği ve Doğrudan Gelir Desteği’nin Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı’nın 2016 yılı bütçesinden ödenmesi bekleniyor. Bakanlık çalışmalarını bu yükümlülüklerini şubat ayında yerine getirecek şekilde sürdürüyor.

Reform paketi masaya yatırılacak

“Tarım Reform Paketi”nin ise Ocak ayı içerisinde Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı yetkilileri ile ilgili kesimlerin yetkilileri arasında masaya yatırılacak.

Kelle: Paketin bu hafta görüşülmesini bekliyoruz

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, devletten alacakları ve bakanlık yetkilileri ile mutabık kaldıkları konuları Havadis’e anlattı.

Kelle, açıklamasında, 38 milyon TL olan ürün bedellerinin 22 milyon TL’sinin ödendiğini, 2 milyon TL’nin mahsuplaşmaya gittiğini belirterek çiftçinin devletten halen 14 milyon TL ürün bedeli alacağı bulunduğunu söyledi.

Hüseyin Çavuş Kelle, 2015 yılı bütçesinde destekleme kaleminde para kalmadığından çiftçiye 2015 yılına ait 1.5 milyon TL mazot desteği, yaklaşık 10 milyon TL de Doğrudan Gelir Desteği’nin de ödenmediğini ifade ederek, bu desteklerin 2016 yılı bütçesine kaldığını dile getirdi.

“Tarım Reform Paketi”ne ise itiraz ettiklerini ve itirazlarını gerekçeleri ile birlikte 2015’in son günlerinde Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı’na ilettiklerini hatırlatan Kelle, “Reform paketinin bu hafta itibari ile görüşülmesini bekliyoruz” dedi.

“Tarım Master Planı daha acildi”

Hüseyin Çavuş Kelle, çiftçinin  “Tarım Reform Paketi”ne itiraz etmesindeki amacın kaos yaratmak olmadığını belirtti.

“Tarım Reform Paketi”nin tarımsal üretimi bitirecek nitelikte olduğunu öne süren Kelle, “Bizim üzerinde durduğumuz noktalar yeniden değerlendirilir ve gereken düzeltmeler yapılırsa ve paket gerçekten tarımsal üretimi ileriye götürme hedefine hizmet ederse kabul ederiz” dedi.

Hüseyin Çavuş Kelle, “Önemli olan üretimi arttırmak, genç üretici yaratacak ortamı sağlamaktır. Aslında “Tarım Reform Paketi”nden önce yapılması gereken Tarım Master Planı’nın çıkarılmasıydı. Acil olan Tarım Master Planıydı. Fakat hükümet her nedense reforma gitti. Bize göre, bunun tek sebebi yapılan 145 milyonluk bütçeye üreticiyi sığdırmaktır. Bu ülkede yıllardır yapılan yanlış da zaten budur. Üretime göre bütçe yapmak yerine ülkemizde bütçeye göre üretim yapılıyor. Eğer “Tarım Reform Paketi” yürürlüğe girerse bakanlığın geçmiş yıllarda olan borcu kapanacak ama hem üretici borçlanacak hem de tarımda kalite, verimlilik düşecek” diye konuştu.

“Çiftçi kabul edilebilir bir öneriye hazır”

Birlik Başkanı Kelle, hükümet yetkililerine bir de çağrıda bulunarak, “Umarım bu müzakerenin sonucunda çiftçilerle görüştük ama sonuca varamadık. Uzlaşıya yaklaşmadılar’ şeklinde bir açıklamanın ardına sığınılıp, paket mevcut hali yürürlüğe konulmaz” dedi.

Hüseyin Çavuş Kelle, “Tarım üretimi için hayırlı bir sonuca ulaşılmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Şahali: Önce kendi içimizde değerlendireceğiz

Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, “Tarım Reform Paketi”nin ilgili tüm kesimlere gönderildiğini belirterek, önce bu kesimlerin pakete ilişkin ortaya koyacağı görüşlerin bakanlık bünyesinde değerlendirileceğini daha sonra ilgili kesimler ile yan yana gelmek için imkan sağlanacağını belirtti.

Şahali, “Tarım Reform Paketi sadece çiftçileri ilgilendiren bir çalışma değildir. Reform programı tarımsal desteklerle alakalı, mali düzenlemelerle ilgilidir. Tarım ve hayvancılıkla alakalı olan bu çalışmayı dolayısıyla ilgili tüm kesimlere gönderdik. Bazı kesimlerden yazılı ve sözlü olmak üzere pakete ilişkin görüşler bakanlığımıza iletildi. Önce kesimlerin görüşlerini kendi içimizde değerlendireceğiz, sonra bu kesimlerle yan yana gelmek için imkan sağlayacağız” dedi.

“Amacımız olası en geniş uzlaşıyı sağlayarak yola çıkmaktır”

Bakan Erkut Şahali, ilgili kesimlerle “Tarım Reform Paketi” konusunda karşılıklı olarak ikna oldukları noktaları uzlaşı kabul edeceklerini, uzlaşamadıkları noktalarda da hükümetin bir inisiyatif geliştirmek zorunda kalacağını belirtti.

Şahali, “Amacımız olası en geniş uzlaşıyı sağlayarak yola çıkmaktır. 2015 bütçesini Eylül ayında tükettik. Mevcut uygulama aynen devam ederse 2016 bütçesi Haziran gibi tükenecek. 2017 bütçesi de mevcut koşullar aynen korunursa Mart gibi tüketilmiş olacak. Bu durumda 2018 bütçesine ödenek kalmış olacak ve açık büyüyecek. Şuanda bütçe açığı 62 milyon TL. Dolayısıyla yeni bir düzenleme zorunluluğumuz vardır. Yapacağımız değişiklikler özünde mevcut bütçe imkanlarının daha verimli kullanılmasını dolayısıyla tarımdan elde edilecek kazancın çoğaltılmasını hedeflemektedir. Tarım sektörü büyüdükçe bütçesinin de büyütülmesine imkan sağlar” diye konuştu.