Eniz Orakcıoğlu

Ankara’da Türkiye yetkilileriyle görüştüklerini belirten Bicen, “Gördük ki bize patatesin Türkiye’ye girişinde ambargo uygulayan ve sorun çıkaran Türkiye değil, bizim tarafımızdan seçilen ve hükümete getirilen siyasilerdeymiş” şeklinde konuştu.

Bir süre önce 12 konteynerin patates güvesi nedeniyle Türkiye’den geri döndüğünü anlatan Bicen, “KKTC'de tam teşekkülü bir laboratuvar kurulması için Türkiye Cumhuriyeti tarafından 3 kez para ayrılmasına karşın, Tarım Bakanlığı yetkililerinin proje sunamaması nedeni ile bu para her seferinde geri döndü”  dedi.

Ülke tarımını rotasız bir gemiye benzeten Bicen, “Ülke tarımı ile ilgili hiçbir proje, plan ve politika yok. Bunun da tek sorumlusu başta hükümet olmak üzere Tarım Bakanı’dır” diye konuştu.

Doğancı (Elye) Üreticiler Birliği Başkanı Mehmet Bicen, CTP-UBP Hükümeti’nden umudunu kestiğini belirterek, “Bize ambargo uygulan Türkiye değil, bizim tarafımızdan seçilen ve hükümete olan siyasilerdir” dedi. Ülke tarımının rotasız gemiye benzeten Bicen, “Ülke tarımı ile ilgili hiçbir proje, plan ve politika yok. Bunun da tek sorumlusu başta hükümet olmak üzere Tarım Bakanı’dır” diye konuştu.

“Bize ambargo uygulayan bizim hükümetimiz”

 Bicen, “Geçen hafta eski Tarım Bakanımız Kenan Akın ile birlikte Türkiye’ye giderek, Başbakan Yardımcısı  Bülent Arınç ve  TC Tarım Bakanı Mehdi Eker  ile görüştük. Gördük ki bize patatesin Türkiye’ye girişinde ambargo uygulayan ve sorun çıkaran Türkiye değil, problemin kaynağı bizim seçip  hükümete gönderdiğimiz siyasilermiş. 3 kez Türkiye Cumhuriyeti tarafından parası ayrılan tam teşekküllü bir laboratuvarın KKTC’de kurulması ile ilgili Tarım Bakanı yetkililerinin proje sunamaması nedeni ile bu para her seferinde geri döndü. 4’üncüde de Yüksek Anıtlar Kurulu’nun engeline takıldı ve para geri döndü. Dolayısıyla bizim Mersin Limanı’nda karşılaşmış olduğumuz engeller ve ürünlerimizin geri dönmesinin sorumlusu bizim Tarım Bakanımız ve onun bürokratlarıdır” dedi.

“TC Heyeti’ne sunulmuş proje yok”

Bicen, sözlerine şu şekilde devam etti; “Ankara’ya yaptığımız ziyarette gördük ki Tarım Bakanlığı yetkililerinin TC Yardım Heyeti’nden sadece süt ve hellime katkı için talepleri olmuş. Bir de son konsantrenin satılamaması ile ilgili bir talepte bulundular. Bunların dışında TC Yardım Heyeti’ne sunulmuş başka da bir talep ve proje olmadığını tespit ettik.”

“18 sayfalık stratejik plan içeren rapor sunduk”

Bu yıl içinde  12  konteynerin  patates güvesinden dolayı Türkiye’den geri döndüğünü vurgulayan Bicen, “Ankara’da yaptığımız görüşmelerde gerek Sn. Arınç, gerekse Tarım Bakanı Eker'den,  tahlil ve analizlerin önceden yapılabilmesi için  teknik eleman yetiştirilmesini talep ettik. Bunların yanında maddi ve manevi desteğin bize sağlanmasını da rica ettik. Ayrıca, TC yetkililerine 18 sayfalık stratejik plan içeren bir rapor sunduk. Bu rapor tarım ve hayvancılıkta planlama için sunuldu” şeklinde konuştu.

“Ülke tarımı rotasız gemi gibi”

Ülke tarımının rotasız gemi gibi olduğumuzu söyleyen Bicen, “Ülke tarımı ile ilgili hiçbir proje, plan ve politika yok. Bunun da tek sorumlusu başta hükümet olmak üzere Tarım Bakanıdır. Son bahar ürününün sonuna geldiğimiz bu günlerde gerek tohumluk gerekse finansman konusunda TC yetkilileri ile bu analizlerle ilgili Tarım Bakanlığı yetkililerimizin derhal gerekli çalışmaları yapmalarını talep ediyorum” dedi.

Kaynak: Yeni Bakış Gazetesi