Duygu Alan

Hükümet programının Bakanlar Kurulu tarafından onaylanması ile tarımda ilk icraat olarak büyükbaş hayvan sütüne verilen devlet desteği kaldırılacak, coğrafi tescile göre 10 yıl içinde hellim üretiminde koyun keçi sütünün yüzde 51’e çıkarılması amacı ile küçükbaş hayvan üreticisi desteklenecek.

İnek sütüne uygulanan litre başına 32 kuruş desteğin kaldırılması halinde süt ve süt ürünlerinde zam yaşanması ise kaçınılmaz olacak. 

Süt ve süt ürünleri imalatçılarının destekle birlikte litresini 1.13 TL’ye mal ettiği çiğ sütün maliyeti 1.45 olacak.

Yeni uygulama, piyasadaki süt ve ürünlerine de yansıyacak.

Sennaroğlu: Hedef koyun ve keçi sütü oranını yüzde 51’e çıkarmak

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, hükümet programının Bakanlar Kurulu’ndan geçmesi halinde inek sütüne sübvansenin kaldırılacağını, küçükbaş hayvan sütüne verilen desteklerin ise artırılacağını kaydetti.

Sennaroğlu, hellim üretimi ve ticaretinin AB standartlarında yapılması ve hellimin coğrafi işaret tescilinde belirlenen kurallara uygunluğunun sağlanması amacıyla 10 yıl içerisinde KKTC’de üretilen koyun ve keçi sütü oranını yüzde 8’den yüzde 51’e çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Bakan Önder Sennaroğlu, küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi ve koyun, keçi sütü üretiminin arttırılması amacı ile verilecek teşvik ve destek konusunda ise açıklama yapmadı.

Sennaroğlu, “Bu konuda çalışmalar devam etmektedir. Program Bakanlar Kurulu’ndan geçtiğinde gerekli açıklama kamuoyuna yapılacaktır” dedi.

“Vaktimiz az”

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, hükümet programında yer alan tarım politikalarının bütünlüklü olarak hayata geçirileceğini ancak bunun radikal adımlardan ziyade yumuşak geçişlerle yapılacağını kaydetti.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları’nın Havadis’e yaptığı açıklamada kullandığı “Program ancak 2020 yılında hayata geçirilebilir” ifadesine de değinen bakan Sennaroğlu, “Programın akşamdan sabaha hayata geçirilmesi mümkün değil ancak tarımda mevcut sistemin sürdürülemez olduğu da gerçektir dolayısıyla 2020 yılını bekleyecek kadar zamanımız yoktur” dedi.

“Kaynak sıkıntısı aşılacak”

Bakan Önder Sennaroğlu, bakanlıkta şuan kaynak sıkıntısı olduğunu ancak hükümet programında yer verilen tarım politikalarının hayata geçirilmesi için gereken kaynağın bir şekilde yaratılacağını söyledi.

Bakan Sennaroğlu, şunları söyledi: “Tarım Bakanı da her seferinde kaynak yok diyor diye beni eleştiriyorlar ama bu bir gerçek. Bakanlığın programda da belirtilen politikaları hayata geçirmesi için şuan yeterli kaynağı yoktur. Ama önemli olan mevcut kaynakları en rantabl şekilde kullanarak arzu edilen hedeflere ulaşmaktır. Bunu da yalnız bakanlık olarak değil, üretici birlikleri ile de istişare ederek, dünyaya bu konuda entegre olarak sürdürülebilecek olan sistemi ülkemize getirmek esas hedefimizdir. Ben bazı şeylere hemen başlayıp zaman içerisinde istenilen noktaya getirileceğine inanıyorum.”

“Hayvan hastalıkları ile mücadele edilecek”

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, sektörde büyük problem haline gelen hayvan hastalıkları konusunda da gerekli çalışmaların halen devam ettiğini, hayvan hastalıkları ile mücadele edebilmek için gerekli olan 15 milyon TL civarındaki kaynağın kısa süre içerisinde sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Bakan Sennaroğlu, “Hayvan hastalıkları ile mücadele edebilmek için gerekli olan kaynağın sağlanabileceğine inanıyorum. Ancak mücadele için net bir rakam söylemek mümkün değil. Popülasyonda yapacağımız kan tahlillerinde bulabileceğimiz hastalıklı hayvan miktarını kestirmek çok kolay değil. Ama nerden bakarsanız bakın kabaca bir rakam söylersem 15 milyon TL’ye ihtiyaç vardır” dedi.

Naimoğulları: Hastalıkla mücadele edilmezse üretim arttırılamaz

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Bakanı Mustafa Naimoğulları, koyun keçi sütünün arttırılıp, küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi için öncelikle hayvan hastalıkları ile mücadele edilme gerektiğini kaydetti.

Naimoğulları, “Birliğimizin verilerine göre, KKTC genelinde şuanda 950 büyükbaş hayvan üreticisi var büyükbaş hayvan sayısı ise 68 bin. Küçükbaş hayvan üreticisi sayısı da 3 bin 560 civarında, küçükbaş hayvan sayısı 330 bin civarında. Ülke genelinde şuanda keçi, koyun üretimi de yüzde 10 civarında. Koyun keçi sütünün arttırılıp, küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi için öncelikle hayvan hastalıkları ile mücadele edilmesi ardından da üreticiye verimi yüksek hayvan verilmesi gereklidir” dedi.