Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın kritik New York seyahati öncesinde KKTC’de sürpriz bir gelişme yaşandı. Kıbrıslı Rumların Kuzey’de bıraktıkları mülklere kendi istemleri doğrultusunda tazminat ve takas olanağı sağlayan Mal Tazmin Komisyonu uzun bir aradan sonra 2011 yılından bu yana sonuçlanan ve ödeme bekleyen 4 Kıbrıslı Rum’a yaklaşık 1 milyon sterlinlik ödeme yaptı. KKTC’deki yerel ve şube bankaları aracılığıyla 22 Eylül’de verilmeye başlanan ancak ödemesi arife gününe de sarkan tazminat, dosyalara bakan avukatlara, mülk değerlendirme uzmanlarına, dosya takipçilerine ve mimarlara “bayram öncesi sürprizi” oldu.

Tazminatta tıkanan görüşmelere ilaç olacak

Halen New York’ta bulunan ve üst düzey temaslarını sürdüren Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorunuyla ilgili bütün muhataplarına, gerekli finansman bulunmadığı takdirde, çözüm anlaşmasını imzalamayacağı ve bunu kesinlikle referanduma getirmeyeceğini söylediği bildirildi. Politis gazetesinde yer alan haberde. Anastasiadis’in “ölümcül bir tuzağa düşmekten korktuğunu” bir diğer ifadeyle, Anastasiadis’in çözüm anlaşmasının imzalanması, ancak ekonomik kaynak olmaması yüzünden bunun uygulanamamasından korktuğu öne sürüldü. Politis  Anastasiadis’in bu endişesini, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da paylaşmakta olduğunu da öne sürdü.

“Önemli avantaj”

Kıbrıs sorununda tazminat ve takasa dayanan mülkiyet sorununa ilişkin gelişmeler “en büyük handikap” olma özelliğini korurken, BM Genel Kurulunun 70. Yıl çalışmaları çerçevesinde Anastasiadis’in ardından bugün New York’a giden KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı için KKTC Mal Tazmin Komisyonu’nun 2011 yılından bu yana bekleyen dosyalara yeniden ödeme yapmaya başlaması siyasi çevrelerde önemli bir avantaj olarak nitelendirildi. Komisyonun sırada bekleyen tamamlanmış dosyalarla ilgili ödemelere bayram sonrasında da devam etmesi bekleniyor.

23 Eylül itibarıyla Komisyona toplam 6218 başvuru yapıldı

Öte yandan Mal Tazmin Komisyonu tarafından yakın geçmişte yapılan açıklamada, 23 Eylül itibarıyla Komisyona toplam 6218 başvuru yapıldığı, bunlardan 703 tanesinin dostane çözüm 18 tanesinin duruşma yoluyla sonuçlandırıldığı, Komisyonun şu ana kadar başvuranlara mallarının bedeli olarak 208 milyon 461 bin sterlin tazminat ödediği vurgulanmıştı. Ayrıca 1 başvuru için iade ve tazminat kararı verildiği, 1 başvuru için çözümden sonra iade ve 1 başvuru için kısmi iade doğrultusunda karar verdiği de ilave edilmişti