Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü ekipleri, Dipkarpaz’da Ay Fillon Manastırları’na ait tarihi taşları, önceki hafta, polis nezaretinde kamyona yükleyerek taşıdı.

Taşların taşınması ve taşıma yöntemi bölge halkının tepkisine yol açarken, tarihi değeri olan bu taşların hangi amaç ile taşındığı ve nereye götürüldüğü merak konusu oldu.

Bölge halkı tepkili

Havadis’e konuşan bölge halkı, söz konusu taşların Ay Fillon Manastırları’na ait tarihi parçalar olduğunu ve ait oldukları yerde kalmaları gerektiğini ifade etti.

“Bu taşların yerinden alınması tarihe ihanet, bölge turizmine darbedir” diyen bölge halkı, tarihi taşların bölge halkı tarafından yıllardır titizlikle korunduğunu, her yıl yüzlerce turistin de bu taşları görmek için bölgeyi ziyaret ettiğini söyledi.

mozaik-1024x614.jpg

“Mozaiklere zarar verildi” iddiası

Tarihi değeri olan bu taşların neden taşındığı konusunda Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü’nün kamuoyuna açıklama yapmasını isteyen bölge halkı, taşları taşıma işlemi sırasında kullanılan kamyon ve vincin de tarihi alandaki mozaiklere zarar verdiğini iddia etti.

Bölge halkı,  “Tarihi taşların akıbeti hakkında açıklama yapılmasını bekliyoruz. Taşıma işlemi sırasında mozaiklere zarar verildi, sorumlular hakkında gereken yasal işlemin uygulanmasını istiyoruz” dedi.

ay-fillon1-1024x614.jpg

Coşkun: Ben sadece kamyon verdim

Dipkarpaz Belediyesi Başkanı Suphi Coşkun, Ay Fillon’daki taşların taşınmasında kullanılmak üzere kamyonun belediye tarafından verildiğini ancak taşların bulunduğu yerden alınış şeklinin nasıl olduğunu bilmediklerini kaydetti.

Coşkun, konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü, Ay Fillon’daki taşların taşınmasında kullanılmak üzere bizden kamyon istedi. Biz de belediye olarak bu talebi yerine getirdik. Taşların alınış şekli hakkında bilgim yok. Tek bildiğim, bu taşların polis nezaretinde alındığıdır.”