Teoman Turan

Ulusal Birlik Partisi Milletvekili ve Maliye Eski Bakanı Ersin Tatar, Günaydın Ada programında Gözde Bekir’in sorularını yanıtladı. Partisinin CTP ile kurması muhtemel hükümetle ilgili endişelerini paylaşan Tatar, UBP’nin dikkatli olması gerektiğini söyledi. Tatar, başkan adaylığı sonrasında dışlanma yaşandığını ifade ederek yönetime mesaj gönderdi.

Partide genel başkanlığa adaylığını açıklayan ilk isim olan Tatar, “açıklamalardan sonra herhangi bir dışlama yaşadınız mı” sorusuna şu yanıtı verdi: 

“DOĞRU BİLDİĞİMİ YAPIYORUM” 

“Ben doğru bildiğimi yapıyorum. Deneyim ve tecrübelerim var. Bunlar gelir geçer. Bunun parti tabanından en iyi şekilde değerlendirilmesini istiyorum. Çünkü bizim demokratik anlayışımız partimizin büyümesi gelişmesi özlediğimiz noktaya gelebilmesi için demokratik sürecin yaşaması lazım. Bu demokratik sürecin yaşanması için de cesur adımların atılması lazım. Birileri burada ‘Birileri bana dokunabilir’ noktasını ben çoktan geçtim. Parti tabanından bunları çok iyi değerlendirmelerin istiyorum.” 

“ENDİŞEM VAR” 

Özellikle delegeler ve üyelerin yazımıyla ilgili olarak bazı adaletsizliklerin yapılmaya çalışıldığı yönünde endişesi olduğunu belirten Tatar, bunu kabul etmeyeceğini söyledi: Tatar, “Birileri seçilsin veya birilerinin destekçisi olanlar; ‘Bak bu adamım’ denilmesini kabul etmem. Ben demokratik hakkımı kullanıyorum. Benimle adaletsiz bir şekilde dalaşılmaması lazım” dedi. 

“KURULTAY DEMOKRASİ ŞÖLENİ İÇİNDE GEÇMELİ” 

Kimseyle bir kavgası olmadığını tek hedefinin partiyle ilgili çalışmaları başarılı ve ileri bir seviyeye götürmek olduğunu belirten Tatar, kurultayın bir demokrasi şöleni içinde geçmesi temennisinde de bulundu. 

Yine gündemde olan koalisyon görüşmeleri ile ilgili değerlendirmeler yapan Tatar, “CTP ile UBP olur mu” sorusuna da manidar bir yanıt verdi. Tatar şunları söyledi: 

“CTP’Yİ ÇOK ELEŞTİRDİK” 

“İki senelik bir icraat var. İki senelik sıkıntılar orada duruyor. Red oyu verdiğimiz bütçeleri var. Ülke menfaati ne gerekiyorsa onun yapılması lazım. UBP bu ülkenin en büyük siyasi partisidir. O bakımdan UBP’nin bunu çok iyi değerlendirmesi ve ona göre karar vermesi lazımdır.” 

“DİKKATLİ OLUNMALI” 

Partinin koalisyon görüşmelerinde dikkat etmesini isteyen Ersin Tatar şu ifadeleri kullandı: 

“Ama günün sonunda iki yıldır CTP’yi meclis kürsüsünden eleştirdik. Sert bir şekilde partizanlıklarla ilgili neler neler söylemedik. Bu durumda olağanüstü bir durumla karşı karşıya olabiliriz. Ama şartlara bakm ak lazım” 

“MUNGAN’IN AÇIKLAMARINI ABARTILI BULDUM” 

Maliye Bakanı Zeren Mungan’ın düzenlediği basın toplantısında anlattığı 2 yıllık icraatlarını da eski bir maliye bakanı olarak değerlendiren Tatar, mali disiplin ve tedbirlerin kendi hükümetleri döneminde başladığını söyledi. 

Tatar, yerel gelirlerin yerel giderleri karşıladığı yönündeki açıklamaları abartılı bulduğunu da söyleyerek gerekçelerini de şu sözlerle anlattı: 

“4,5 milyar TL’lik iç borcun, en az 450 milyon TL. yılda faiz gideri vardır. Bu faiz gideri o rakamlar içinde yer bulmamıştır. Bu rakamlar içerisinde 2015 yılında düzenlenen mali aflar vardır. Bu vergi aflarından dolayı çok önemli başvurular oldu. Bu başvurulardan dolayı tabii ki, ön ödemeler yapıldı. Bu ön ödemeler zaten Başbakan da açıklamıştır,100 milyon TL’ye yakındır bunlar. Gelecek sene bunlar tekrar etmeyecektir.”