Cumhuriyet Meclisi’nde, “Sayıştay Komitesi’nin 2011-12-13  Mali Yılı Kesin Hesap Yasa Tasarıları” görüşüldü.

İlk olarak Sayıştay Komitesi’nin “2011Mali Yılı Kesin Hesap Yasa Tasarısı” raporu Komite Başkanı Hasan Taçoy tarafından okundu.

UBP milletvekili Ersin Tatar, onaylanan raporun sadece genel çerçeve olduğunu, Sayıştay’ın tam bir denetim raporu hazırlaması gerektiğini kaydetti.

Yasa tasarısı, 28 kabule 1 ret oyuyla, 21 kişi katılmadığından oyçokluğuyla kabul edildi.

Daha sonra “Sayıştay Komitesi’nin 2012 Mali Yılı Kesin Hesap Yasa Tasarısı”görüşüldü.

Komite Başkanı Hasan Taçoy, raporu okudu.

Yasa tasarısı 30 kabul, 1 ret oyu alarak oyçokluğuyla kabul edildi. 

Daha sonra, “Sayıştay Komitesi’nin 2013 Mali Yılı Kesin Hesap Yasa Tasarısı”na geçildi. Bu yasa tasarısı da 31 kabul 1 ret oyuyla ile oyçokluğuyla kabul edildi.

Meclis Genel Kurulu daha sonra Yenilenebilir Enerji Değişiklik Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başladı.

Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Ferdi Sabit Soyer, yasa tasarısına ilişkin raporu okudu.

TDP milletvekili Hüseyin Angolemli söz alarak, ülkede elektrik konusunda sorunlar yaşandığını belirtti ve KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim’in bazı sözlerini eleştirdi. Angolemli, “Akim, ‘Halkımız işadamlarının ve birtakım hükümet tarafından korunan kişilerin elektrik faturalarını ödüyor’ diye açıklama yapıyor. Hükümetten ses çıkmıyor” dedi.

Angolemli, mahsuplaşmanın sadece evlerle değil, iş yeri ve kurumlarla da yapılması gerektiğini ifade etti.

UBP Milletvekili Ersin Tatar da KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim’in halkın kafasını karıştıran ifadeler kullandığını savundu. Tatar, maktu ücretlerden toplanan paranın devletin kasasına girdiğini dile getirerek, “Akim’in sözleri yanlıştır, halkı kışkırtıyor” dedi.

Elektrik maliyetlerinin her yere göre çok yüksek olduğunu, indirim olmadığını çünkü yatırımlar yapıldığını söyleyen Tatar, kurumu kimin denetlediğini sordu, daha fazla denetim yapılmasını istedi.

Komite Başkanı CTP milletvekili Ferdi Sabit Soyer, ihalelerde uyulması gereken kuralların değerlendirildiğini, tanımların yapıldığını söyleyerek, yasayı yaparken, atıf yapılacak yasa bulunmadığını, tüzüklerle yürütüldüğünü belirtti.

Soyer, KKTC devletinin ilk defa İhale Yasası’na kavuşacağını söyledi. 
Mahsuplaşma konusuna da değinen Soyer, bunun mali disiplini ortadan kaldırdığını, kurumlar arası kaosa yol açtığını dile getirdi. Soyer, mali disiplin uygulayacak anlayışın geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Soyer, Maliye Bakanlığı’nın bu konuda yaptığı girişimler bulunduğunu söyledi.

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, yeniden söz alarak, KIB-TEK’in alacakları konusunda bilgi verilmesini talep etti. Angolemli, Sayıştay’ın kurumu denetleyip denetleyemediğini sordu.

Maliye Bakanı Birikim Özgür, İhale Yasası’nın en kısa sürede geçirilmesi yönünde çalışmaların sonuçlanmak üzere olduğunu söyledi. Özgür, sübvanseyeleri ekonomiyi destekleme bakımından uygulamaya devam edeceklerini belirtti. Bir süre önce Güney Kıbrıs’tan elektrik alınmaya başlandığını, İsrail ile Kıbrıs arasında kablo projesi başlatıldığını, gelecekte İsrail’den de elektrik alınabileceğini, dolaysıyla uluslararası sistemde elektrik alma için gereken altyapıyı sağlamak gerektiğini söyleyen Özgür, dolaysıyla KIB-TEK’in yaptığı yatırımların önemli olduğunu, değersizleştirilmemesi gerektiğini belirtti.

Özgür, KIB-TEK’in güçlenmesinin önemli bir husus olduğunu vurguladı. 
Yenilenebilir enerji konusunda da dünya ve Avrupa’daki kriterlerin tutturulması gerektiğini dile getiren Özgür, alternatif enerji kullanımının optimum seviyeye çekilmesinin önem taşıdığını belirtti.

Tarım Doğal Kaynaklar Gıda Bakanı Erkut Şahali, yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji sistemi içindeki yerini anlattı.

Şahali, evsel kullanımın mahsuplaşma kapsamında olduğunu ancak ticari olarak bunun yapılmadığını söyledi.

Şahali, enterkonnekte sistemin enerji ihracını da sağlayacağını bu nedenle önemli olduğunu ifade etti.

Şahali, tarımsal ve sanayi tesislerinden sisteme enerji aktarması ve mahsuplaşma için pazar büyüklüğünün yeterli olmamasından dolayı evlerle sınırlandırıldığını söyledi.

Konuşmaların ardından, “Yenilenebilir Enerji Değişiklik Yasa Tasarısı”nın ikinci görüşmesi sona erdi. Yasa tasarısının üçüncü görüşmesi pazartesi günü yapılacak.

Cumhuriyet Meclisi’nde güncel konuşmalara geçildi.