Ceren Ercih

Ulusal Birlik Partisi (UBP)Milletvekili Ersin Tatar, Gözde Bekir’in sunduğu Günaydın Ada programının konuğu oldu. Müzakere sürecindeki yeni dönemi değerlendiren Tatar, beklentilerin yükseldiğini ancak tarafların pozisyonlarında bir değişiklik olmadığını savundu. Yaklaşan UBP Tüzük Kurultayı’nı da değerlendiren Tatar, bu değişikliğin çok abartılmaması gerektiğini belirterek bazı endişelerini de paylaştı. 

“ESAS MADDELERDE BİR DEĞİŞİKLİK GÖREMİYORUM” 

Mustafa Akıncı’nın cumhurbaşkanı seçilmesiyle beraber beklentilerin yükseldiğini ifade eden Tatar, bu değişikliğe şaşırdığını belirtti. Gelinen noktada büyük bir değişiklik olmadığını ifade eden Tatar, tarafların pozisyonlarının aynı olduğunu şu sözlerle belirtti; “Ayrıntılara bakıldığında ben büyük bir değişiklik göremiyorum. Bir evvelki görüşme sürecinde gelinen aşamayı şuandaki pozisyonla mukayese edip değerlendirmek, Türk tarafının söylemlerinde de esas maddelerde bir değişiklik göremiyorum.” 

“MÜZAKERE HEYETİNDE DENGE GÖRMEDİM” 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ilk turdan yüzde 27’lik bir oy aldığını hatırlatan Tatar, 2. Turda alınan yüzde 60’lık oy oranının tam anlamıyla müzakere heyetine yansıtılamadığını savundu. Tatar, müzakere heyetinde denge olmadığını öne sürdü ve şunları kaydetti; “Bu oylar Akıncı’yı destekleyen bir İzzet İzcan gibi TDP gibi düşünmeyen pek çok insan oy vermiştir. Müzakere heyetinde o dengeyi ben göremedim. Müzakere Heyetini biraz Özdil Nami yumuşattı. Dolayısı ile Sayın Akıncı bu dengeleri korumak durumundadır. Yapacağı herhangi bir anlaşma mutlaka referanduma gidecektir.” 

“40 SENEDİR BİZİM ÇOCUKLARIMIZI BU KADAR TEHLİKEYE ATIP NASIL SEYİRCİ KALABİLİRLER?” 

Müzakereler çerçevesinde Rum Lider Anastasiadis’in bir mayın haritasını Cumhurbaşkanı Akıncı’ya sunması konusunu da değerlendiren Tatar, bu girişimi inandırıcı bulmadığını ifade etti ve şunları belirtti; “Ben onu pek ciddi bulmadım. Çeşitli yorumlarda vardır. 40 senedir neredeydiler? 40 senedir bizim çocuklarımızı bu kadar tehlikeye atıp nasıl seyirci kalabilirler? Bir de bizim bazı emekli askerlerimizden aldığımız bilgilere göre böyle mayınlar yok. 40-45 sene sonra böyle bir şeyi masaya getirip sunmak gayri ciddi bir duruş diye düşünüyorum. İnşallah böyle bir şey yoktur.” 

“BUNA SICAK BAKARIM” 

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ve müzakere sürecinin kilit noktalarından biri olan Maraş konusundaki görüşlerini paylaşan Tatar; “Size göre Maraş’ın muadili Ercan’ın ve limanların açılması olabilir mi” sorusuna da yanıt verdi. Tatar, Hem Ercan hem diğer limanlar dışa açılma noktasında direk uçuşlar başlayacaksa buna sıcak bakarım; “Bence olabilir ama farklı düşünenlerde vardır. Maraş değerli bir toprak parçasıdır ve Vakıflara aittir. 

1963 yılına kadar bunların kiraları bizim Vakıflar Dairesine ödenmiş. Banka dekontları mevcuttur. 1963’ten sonra biz herhangi bir mahkemeye gidemediğimiz için bu işin hukuki sürecini götüremedik. Günün sonunda bizim Vakıflara ait bir arazi. Gelinen aşamada genel mal düzenlemeleri içerisinde tartışılabilir. Orada dış yatırımcıların otelleri vardır. Hem Ercan hem diğer limanlar dışa açılma noktasında direk uçuşlar başlayacaksa ben buna şahsen sıcak bakarım ama dediğim gibi bu benim şahsi fikrimdir” dedi. 

“GENÇLİĞİ DAHA FAZLA SAHİPLENMEMİZ LAZIM” 

Yaklaşan UBP Kurultayı’nın beklentilere yanıt verip vermeyeceği ile ilgili bir soru üzerine görüşlerini anlatan Tatar, tüzük değişikliğinin çok abartılmamasını istedi. Tatar; “Bu tüzük değişikliğini öyle çok da abartmak istemiyorum. Yapılması gereken bir iştir. Sadece tüzük değişikliği ile bu işleri başaramazsınız. Ancak UBP’de bu tartışmalar içerisinde bir şeyi tekrar tekrar vurgulamıştır. ‘biz daha fazla kapılarımızı gençlerimize açmalıyız’ bunu nasıl başarabilir şeklinde konuşmalar yapılmaktadır. Bizde öyle başkalarının düşündüğü gibi az sayıda gencimiz yoktur. Ben buradan gece gündüz koşan, yorulan gençlerimize de teşekkür etmek istiyorum. Çok sayıda gencimiz vardır ama bu gençliği daha fazla sahiplenmemiz lazım” dedi. 

“DELEGELİK SIFATINI KAZANACAK KİŞİLERİN HAK ETMESİ LAZIM” 

Tatar, kurultayla ilgili bazı endişelerini de paylaştı ve şunları aktardı; “Keşke direkt üyeye gidebilsek. Keşke o alt yapımız olsa ve bu çalışmalar derhal başlatılsa. Bu delege meselesi gerçekten artık insanları yıpratıyor. Bu tüzük içerisinde her sandığa 4 delege, 2 yetişkin, biri kadın biri genç... Bu delegelik sıfatını kazanacak kişilerin hak etmesi lazım. Birilerinin tayini ile oralara gelmeleri gerçekten partiye zarar verecektir diye endişe ediyorum.” 

“GÜN GELDİĞİNDE GEREKLİ KARARI DEĞERLENDİRİRİZ” 

“Aklında genel başkan adaylığı olup olmadığı” ile ilgili değerlendirmede yapan Tatar, net bir yanıt vermekten kaçmasına rağmen açık kapı bıraktı. Tatar, sözlerini şöyle tamamladı; “Bu basit bir karar değildir. Bu süreci izliyor ve değerlendiriyorum. Gün geldiğinde gerekli kararı değerlendiririz.”