Özgül Gürkut Mutluyakalı

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin bugünkü toplantısına ölümlü trafik kazası damgasını vurdu.

Komite Başkanı Ersin Tatar, toplantıyı açarken yaptığı konuşmada, bu sabah meydana gelen ölümlü trafik kazası nedeniyle çok üzüntülü olduklarını ifade ederek, ölenlere Tanrı’dan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Tatar, komitede bütçe için son toplantıyı yaptıklarını ancak acıyı da hep beraber paylaştıklarını söyleyerek, yatırımların, yol güvenliğinin ve trafikle ilgili diğer çalışmaların ne kadar hayati olduğunu zaten dillendirdiklerini kaydetti; “Hepimize çok büyük görev düşüyor” dedi.

Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı bütçesiyle ilgili rakamların okunmasından sonra yeniden söz alan Tatar, bugün bütçenin genelinin de değerlendirileceğini belirerek, 2016 bütçesinin gerçekleşme rakamlarının ortaya çıkmasıyla daha doğru değerlendirmeler yapılabileceğini söyledi.

Tatar, giderleri muhasebeleştirmenin çok kolay olduğunu kaydederek, 10 milyarlık bir talep olduğunu ancak olanaklar ölçüsünde bütçesinin 5 milyar civarında oluşturulduğunu anlattı.

2017 bütçesinde, bütçenin iç kaynaklarla finansmanın indirilmesini olumlu bulduğunu kaydeden Ersin Tatar, Maliye Bakanlığı’nın kurumsal bir yapısı olduğunu, mali disiplin de bulunduğunu kaydederek borçlanmalarla bir yere gidilemeyeceğini vurguladı.

“CARİ TRANSFERLERİN BÜYÜKLÜĞÜ EN BÜYÜK SIKINTI”

Bütçede cari transferlerin geçen yıla göre yüzde 17 büyüdüğünü ve bunun da en büyük sıkıntıyı oluşturduğunu kaydeden Tatar, “Ekonomide reel kaynakları artırmak yerine cari transferlere harcıyoruz” dedi.

Tatar, yapısal bozukluklara değinerek örnekler verdi.

Bu sırada CTP Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay, “Kıbrıs’ta çözüm durumunda ekonomi hiç mi büyümeyecek?” diye sordu. Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş Uluçay’a, “Ekonomi daralacak, gerekçelerini sonra konuşuruz” yanıtını verdi.

Konuşmasını sürdüren ve 2017’de personel giderlerinde 6.98 artış öngörüldüğüne işaret eden Ersin Tatar, açığın daha da artacağını belirtti.

KATMA DEĞER YARATILMALI

Tatar, reform yapılabilirse belki cari bütçeye katkı yapılabileceğini belirterek ekonominin büyüyebilmesi için katma değer yaratmak gerektiğini vurguladı.

İhale Tüzüğü’nün geçtiğini, buna göre yapılacak ihalelerin şeffaflık adına iyi olacağını belirten Ersin Tatar, bütçeyi görüşürken daha büyük pencereden ekonomiye ve özellikle bankalara bakmak gerektiğini söyledi.

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Ersin Tatar, bankalar konusunda çok hassas olmak gerektiğini vurgulayarak, kırılgan dönemlerde hassas olmak ve Merkez Bankası’nın iyi denetiminin şart olduğunu anlattı.

Merkez Bankası Başkanı’nın sözleşmesinin bittiğini; bir an önce yeni bir başkan atanması gerektiğini vurgulayan Tatar, Merkez Bankası her ne kadar Ankara’ya bağlı olsa da, Ankara’nın KKTC’nin güvencesi olduğunu, iki Merkez Bankası arasındaki ilişkiyi de her zaman önemsediğini anlattı.

Ersin Tatar, Merkez Bankası başkanlarının daha aktif olabileceğini söyledi.