Eniz Orakcıoğlu

UBP Milletvekili Ersin Tatar geçtiğimiz gün liderler görüşmesinden sonra yapılan açıklamaları, olası bir çözümün mümkün olup olmadığını Yeni Bakış’a değerlendirdi. Tatar’a göre 3-4 ay içinde bir çözüm mümkün değil.

“Çözüm ihtimali görmüyorum”

Ada’da bir çözüm ihtimali görmediğini söyleyen Tatar, “Her ne kadar çözümü arzulasak da öyle bir ihtimal görünmüyor. Bunun yanında  yapılan değerlendirmelerde 3’lü zirvenin bile olmayacağından bahsedilmektedir. Bırakın 5’li zirveyi 3’lü zirvenin bile olmama ihtimali çözümün ne derece gerçekleşebileceğini ortaya koyuyor” şeklinde konuştu.

“Rumlara evet dedirtmek noktasında sıkıntılar var”

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın “Kararlılık varsa çözüm için 90 gün yeterli” sözlerini de değerlendiren Tatar, “Ben 3-4 ay içinde 50 senelik sorunun çözüleceği yönünde olumlu bir şey görmüyorum, çünkü yıllardan beridir çözülemeyen toprak, mülkiyet, garantiler gibi zor sorunlar vardır. Bunun yanında Güney Kıbrıs’ın şu anda darma dağın olmuş yapısı da dikkate alınarak, hassasiyetlerini de göz önünde bulundurmak lazımdır. Kaldı ki Anastasiadis iyi niyetli olsa bile, belli ki halkına evet dedirtmek noktasında büyük sıkıntılar vardır” dedi.

“Kritik noktalarda hâlâ netlik yok”

Sıkıntılı bir sürecin yaşandığına dikkat çeken Tatar, “Kıbrıs Sorunun çözümü noktasında tahmin ettiğimizden daha zor bir durumda olduğumuzu söylemek de mümkündür. Tutanaklardan da takip ettiğim üzere en kritik noktalarda hala daha net bir durum yoktur” diye konuştu.

“Uluslararası baskı fazla abartılıyor”

 Tatar, 56 yaşında birisi olarak 56 senedir aynı konuları duyduğunu belirterek, “Uluslararası baskının da fazla abartılmış olduğunu belirtmek isterim. Çünkü her memleketin kendine göre bin tane derdi bulunmaktadır, Bugün Amerika Kıbrıs’la yatıp, Kıbrıs’la kalmıyor ve kendi seçimlerinin derdinde ve bütün konsantrasyonunu o yöne doğru kaydırmıştır. 3- 5 şirketinde burada birtakım gaz petrol çıkarları varsa bu sadece o şirketleri bağlar” dedi.

“Rumlar, Eşit statüde bir oluşum istemiyorlar”

Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın “İsteseler bu işi bir gecede bitirirler” sözünü hatırlatan Tatar, “Kıbrıs Türk tarafı tanıyacağız dendiğinde bu çözüm zaten olur ama hiçbir zaman Kıbrıs Türk tarafını tanıyacağız demediler, demezler.  Rumlarda o tavizi vermek istemez. Kaldı ki Rumlar, Kıbrıs’ta aynı düzeyde, iki eşit statüde bir oluşuma gidilmesini kabul etmektedir” şeklinde konuştu.

“Kıbrıslı Türk Cumhurbaşkanı kabul etmiyorlar”

Geçtiğimiz günlerde konu ile ilgili yapılan anketten de bahseden Tatar, “O ankete göre yüzde 80 kişi çözüm olacağına inanmadığını söylemekte, sadece yüzde 20 si çözüme inanmaktadır. Bunun yanında 2 devletlilik ve Kıbrıslı Türk birinin Cumhurbaşkanı olmasını asla kabul edemeyeceklerini de söylemektedirler. Bana göre bu anket birçok gerçeği göz önüne sermekte ve olumsuzlukları gün yüzüne çıkarmıştır. Yine de Kıbrıs Türk tarafı Türkiye ile birlikte politikasını devam ettirmeli ve prensipler masaya konarak, çizgimizi de koruyarak müzakere sürecine devam etmeliyiz. Kısacası biz bu işten kopamayız çünkü biz bu işten koptuğumuz anda bütün suçlar bizi işaret eder. Dolayısıyla büyük Ortadoğu projesi tamamlanmadan, Suriye konusu çözülmeden Kıbrıs’ta bir çözüm Amerika’da başkaları da istemez diye düşünmekteyim” dedi.

“Ben işin özüne bakarım”

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile Cumhurbaşkanı Akıncı arasındaki gerginliğe de değinen Tatar, “Tahsin Beyin bazı cümleleri hatalı olmuş olabilir. Kaldı ki ben Tahsin beyle ayni partidenim ve aynı görüşü savunmaktayım ama kurduğu bazı cümlelerin hatalı olmuş da olabilir. Benim savunduğum ise bu noktada şahsa yönelik hakaret edilmemesi gerektiğidir. Eğer Tahsin Bey böyle bir şey yapmışsa yanlış olduğunu da belirtmem gereklidir. Ama bu noktada ne değiştiğini sormak lazım, yani Tahsin Bey konuştu diye bu işin özünde bir değişiklik olmadı, bende işin özüne bakarım” diye konuştu.