Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, Kıbrıs Türk halkına müzakerelerin içeriğine ilkişkin açıklama yapılması çağrısında bulundu.

Tatar, müzakerelere ilişkin Rum kesiminde yayınlanan bazı gazetelerde yer alan haberlere değinerek, toprak kriterlerinin konuşulmaya başlandığına dair haberler çıktığını kaydetti.

Ersin Tatar, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Kıbrıs Türk halkına gerçekleri açıklayarak, spekülasyonlara ve bunların sonucunda ekonomik hayatta yaşanacak sıkıntılara son vermesi gerektiğini belirtti.

Özel statülü bölgelerin Kıbrıs konusunun temel parametrelerinden biri olan “iki kesimliliği” ortadan kaldıracağını savunan Tatar, kurucu devletlere bağlı kantonlar ve federal devlete bağlı özel statülü bölgeler şeklindeki bir yapının Kıbrıs Türkü’ne büyük zarar vereceğini söyledi.

Tatar açıklamasına şöyle devam etti:

“Rum Yönetimi belli ki basına sızdırdığı haberlerle bulanık suda balık avlamaya çalışıyor. Rum kesiminde yayınlanan haberlere göre görüşme masasında toprak konusundaki kriterler konuşulmaya başladı.

Rumlar yine malum olduğu üzere kıyı şeridinin üçte ikisinin kendilerinde olmasını, 100 bin insanlarının geri alacakları topraklara yerleşmesini, 60 bininin de içimize yerleşme hakkını elde etmesini istiyor.

Asıl tehlikeli olan ise özel statülü bölgeler ve bunların federal yönetime bağlanması konusunda Rum tarafının giderek iştahının kabarmasıdır. İddialara göre Kıbrıs Türk tarafı Akıncılar, Lefke ve Baf’ın bir kesiminin özel statülü bölge olması ile ilgilenmektedir.

Rumların toprak tavizi olarak alacakları Güzelyurt ve Maraş dahil  bir çok yerleşim birimimizin yanı sıra Karpaz, ve Maranonit köylerini özel statülü bölge adı altında federal devlete bağlatma istemleri asla iyi niyetli ve makul değildir.

İnşallah bunlar doğru değildir. İnşallah Cumhurbaşkanı Sayın Mustafa Akıncı söz verdiği ve Anayasal görevi olduğu üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkı ve Devleti’nin hak ve hukukunu herşeyin üzerinde tutmaktadır.”