Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkan adayı, Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, UBP 20. Olağan Kurultayı Divan Başkanlığı’nın Parti Meclisi oylarının sayımını yapmayarak, suç işlediğini ileri sürdü. Tatar, UBP üyelerinin buna “dur” demeleri gerektiğini, aksi takdirde partinin bundan “tamiri imkansız zararlar göreceği” uyarısında bulundu.

Tatar, “UBP’deki hukuksuzluklara dur diyebilme mücadelelerinde” partililerin kendilerine destek ve yardımcı olmaları gerektiğini ifade ederek, “Aksi takdirde bundan sonra yaşanacak olanların tarihi vebali ağır olabilir. Unutulmamalıdır ki başkasına yapılanlar karşısında suskun kalanlar gün gele aynı şeyler karşı karşıya kaldıklarında, sorunu çözmek için kendilerine yardımcı olabilecek birini bulabilmeleri için çok geç olabilir” dedi.

Ersin Tatar, yazılı açıklamasında,UBP 20’nci Olağan Kurultayı Divan Başkanlığı’nın UBP tüzüğünün açık maddesine rağmen kurallara uymayarak, suç işlediğini belirtti.

UBP’nin şu anda “yasa, kural, tüzük tanımaz, sadece kendi hegemonyasını düşünen biri” tarafından idare edildiğini savunan Ersin Tatar, UBP tüzüğünün “seçimlerin yapılması” yan başlıklı “28. maddesinin 7. Fıkrasının” gayet açık bir şekilde oy sayım ve dökümüne ara verilemeyeceğini hükme bağladığın kaydetti.

Tatar, partililerine şöyle seslendi:

“Değerli partililerimizle halkımızın bilmelidir ki; bugünkü UBP Genel Başkanı, Divan Başkanı ve Divan Başkan Yardımcısı bilerek, isteyerek, sırf kaybeden Parti Meclisi adayları belli olmasın ve Özgürgün bundan zarar görmesin diye tüzüğümüzü çiğniyorlar.”

 Tatar, tüzükte yer alan maddeye de değinerek, şunları söyledi:
“Sayım ve döküm herkese açık ve ara verilmeden yapılır. Sayım ve döküm sırasında eşit oy çıkarsa ad çekilerek sıra numarası saptanır. İlgililer, sayım ve döküm sonuçlarının ilanından başlayarak iki gün içinde Kurultay Başkanlık Divanı'na itiraz edebilirler. Başkan derhal Tasnif Komisyonu üyelerini toplantıya çağırarak itirazı görüşür ve iki gün içinde kararını, itiraz sahibine yazılı olarak duyurur.

Bu maddeye rağmen nasıl olur da Divan Başkanı ile Başkan Yardımcısı Pazartesi sabahı oy sayımına ara vermişlerdir. Neden çalışmalarını bir saat daha uzatıp optik okuyucunun UBP Parti Meclisi sonuçlarını ortaya çıkarmasına izin vermemişlerdir. Böylesi bir zihniyetin oy pusulalarını alıp partiye saklamasına asla güvenmiyoruz.