Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü oturumundaki güncel konuşmalarda, ekonomi, Kıbrıs müzakere süreci ve bölgesel sorunlar ele alındı.

CTP-BG İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları Karpazla ilgili sıkıntılar hakkında güncel konuşma yaptı.

Mersinlik köyünde avcıların atışları nedeniyle telefon hatlarının kesildiğini kaydeden Hamzaoğulları, köydeki mandra sorununun da henüz çözülmediğini belirtti.

Köye asfalt, elektrik ve soğuk süt zinciriyle ilgili yatırım yapılması gerektiğini kaydeden Hamzaoğlulları 40 yıldır köyde arsa dağıtımı yapılmadığını dile getirdi.

Hamzaoğulları, daha sonra Yenierenköy’ün sorunlarına da değinerek, bölgede internet sorunu olduğunu ifade etti.

Ayrıca bölgede futbol sahasıyla ilgili daha önce ihale edilmiş proje bulunduğunu söyleyen Hamzaoğlulları, geçmiş borçlar yüzünden projenin yarım kaldığını belirtti. Hamzaoğulları,  Sayıştaylığa mektup yazıldığı halde, bölgede inceleme yapılmadığını kaydetti.

Bölgedeki diğer köylerin de halı saha ve spor klubü sorunları bulunduğunu kaydeden Hamzaoğulları, bunlarla ilgili bilgi verip, bu sorunların çözülmesini istedi.

TÖRE

UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre de, “Kıbrıs’ta Rumların Helenizm kavgası ve gelmiş geçmiş Birleşmiş Milletler Genel Sekreterleri” başlıklı güncel konuşma yaptı.

Töre, Kıbrıs müzakereleri süresince bir çok BM Genel Sekreteri’nin görev aldığını ancak Kıbrıslı Rumların hep bu genel sekreterleri istenmeyen adam ilan ettiğini anlattı.

Ban ki-Moon ve temsilcisi Espen Barth Eide’yle ilgili de benzer bir tutum olduğunu anlatan Töre, hem Başpiskopos, hem de Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in yaklaşımının bu yönde olduğunu kaydetti.

Kıbrıslı Rumların müzakerelerde uzlaşmaz bir tutum sürdürdüğünü, baskı ve tehditlerle sürece devam ettiğini dile getiren Töre, Türkiye bu baskı ve tehditlere cevap verdiğinde ise Rumların Türkiye’yi BM ve AB’ye şikayet ettiğini anlattı.

Kıbrıs Türk halkına ciddi ambargolar uygulandığına işaret eden Töre, Annan Planı’na evet demesi halinde Kıbrıs Türk halkına uygulanan ambargoların kaldırılacağı sözünün tutulmadığını dile getirdi.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar da ekonomik sorunlar konusunda güncel bir konuşma yaptı. Yunanistan’da başbakan seçilen Aleksis Çipras’ın ada ziyaretine değinen Tatar, “Vaadlerle başa geldi. O vaadleri yerine getirecek mi, göreceğiz. İşleri kolay değil” dedi.

Avrupa’da yaşanan ekonomik sorunlara işaret eden Tatar, Güney Kıbrıs’ın da ekonomik krizden çıkmanın yollarını aradığını belirtti.

Tatar, Çipras’ın Yunanistan Başbakanı seçilmesinin Avrupa Birliği’ne yansımaları ve basında yer alan haberlere de değindi.

KKTC’de de sorunlar olduğunu ve Anavatan Türkiye’nin desteğiyle bugüne gelindiğini söyleyen Tatar, “Ekonomi büyümezse, hiçbir yere gidemezsiniz. Bunun için de mutlak surette yatırımlar yapılması gerekir. Güven olmayan yerde yatırım olmaz. Yatırım olmadığında ekonomi büyümez” diye konuştu.

Tatar, Türkiye’de de faiz tartışmaları yaşandığına işaret ederek, KKTC’de ise faizlerin düşmesi konusunda bir eğilim olmadığını ve Merkez Bankası’nın  yönlendirmede bulunması gerektiğini kaydetti.

KKTC’de kimsenin faizleri konuşmadığını söyleyen Tatar, yüksek faiz oranlarının vatandaşları zora soktuğunu belirtti.

Tatar, konuşmasında yer alan eleştirileri yanıtlayacak bakanların Cumhuriyet Meclisi’nde bulunmadığına işaret ederek, eleştirdi.

Zirai ilaç kalıntılarının insan sağlığına zararlarına değinen Tatar, halk sağlığının ciddi bir konu olduğunu, denetleme yapılması gerektiğini kaydetti.

Ersin Tatar, büyüme rakamlarının giderek düştüğünü söyleyerek, akaryakıt fiyatları düşmesine rağmen elektrik fiyatlarında artış yaşandığını iddia etti.

Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve CTP-BG Cumhurbaşkanı adayı Sibel Siber’in, Cumhurbaşkanılığı seçimlerine yönelik seçim kampanyasında kullandığını bazı ifadeleri eleştirdi.

GÜLLE

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, zirai ilaç konusuna büyük hassasiyetle yaklaşıldığına işaret ederek, yapılan kontrol ve denetimlerde kalıntıların saptandığını belirtti.

Yurt dışından gelen ve ülkede üretilen gıdalarla ilgili ciddi denetimler yapıldığına işaret eden Gülle, daha önceki dönemlere göre üç kat fazla kontrol ve denetim yapıldığını vurguladı.

Bunun çok boyutlu bir konu olduğunu söyleyen Gülle, bütünsel bir çözüm getirilmediğini kaydetti. Gülle,  halkın ve üreticinin bilinçlendirilmediği sürece bu olayların son bulmayacağını kaydetti.

Gıda Yasası’nın geçtiğmiz yıl hayata geçtiğini, bunun yeterli olmadığını yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Gülle, üretcilerin kayıt altında olacağı düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu sona erdi. Meclis’in bir sonraki toplantısı 5 Şubat Perşembe günü saat 10.00’de yapılacak.