Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkan adayı, Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, KKTC’de 3 yıl için öngörülen kalkınma hızının yeterli olmadığı değerlendirmesinde bulunarak, Anavatan Türkiye ile imzalanacak Ekonomik İşbirliği Protokolü’yle, yeni projeler, yatırımlar ve yapısal reformlarla bu kalkınma hızının yukarıya çekilmesi gerektiğini belirtti.

Tatar yazılı açıklamasında, kurultayda UBP Genel Başkanı seçildiği anda “güçlü bir ekonomi, güçlü bir halk, güçlü bir Devlet demektir” anlayışı ile Kıbrıs Türk halkının refah seviyesinin artırılmasına ve yaşam kalitesinin yükseltilmesine özel bir ağırlık vereceğini kaydetti.

Ersin Tatar, ekonomi uzmanı bir siyaset adamı olarak bugünkünden çok daha hızlı kalkınmayı ve refahı artırmayı hedefleyen çalışmalara öncelik vereceğini belirterek, ekonomik kalkınma için sektör temsilcileri, partili uzmanlar ve bilim adamlarından oluşacak daimi komiteler kuracaklarını dile getirdi.

“Kendi projelerimizi hazırlayacak, Anavatan Türkiye ile kurulacak nitelikli temaslarla ve onların desteğini alarak uygulayacağız” diyen Tatar, özetle şöyle devam etti:

“UBP’nin öncülüğü ile Anavatan Türkiye'den gelen suyun tarımsal üretimimizi ikiye katlaması, piyasayı daha ucuza getirmesi, turizmimize, üniversite sektörümüze güç ve ivme kazandırması için gereken tüm kararları alma yoluna gideceğiz.

Su ve üretimle bağlantılı yeni sektörlerin geliştirilebilmesi için gerekli teşvikleri, yasaları ve düzenlemeleri hayata geçireceğiz. Anavatan'dan gelecek suyun ülkemizin çalışan ve maaşlı kesimin satın alma gücünü artıracak üretime dönüştürülmesi için, eğitimli gençlerimizin çalışacağı yeni ara sektörlerin oluşması, köylümüze yeni iş alanları yaratılmasıyla bizzat ilgileneceğim.”

Ersin Tatar, su konusu yanında Anavatan Türkiye'den KKTC'ye elektrik enerjisi aktarılmasını da önemsediklerini belirterek, bu projenin hayata geçmesi ile girdi maliyetlerinin çok ciddi oranda düşürülmesini de sağlayacaklarını kaydetti.

Anavatandan elektrik getirerek bugünkü elektrik üretimine katkıda bulunmaları halinde bugünkü elektrik faturalarının çok kısa sürede ciddi anlamda düşeceğine işaret eden Tatar, elektrik fiyatlarının düşmesinin, hane halkının masraflarının azalması, üretim maliyetlerinin düşmesi, rekabet gücünün artması anlamına geleceğini dile getirdi.

Tatar, ülkenin en önemli sektörleri turizm, yüksek öğrenim ve inşaat sektörleri olduğuna da dikkat çekerek, Anavatan’dan gelen su ve getirilmesini planladıkları enerjinin bu sektörlere de büyük katkı sağlayacağına inanç belirtti.

“Turizm sektörü, eğlencesinden, restoranına çok sayıda sektörün de ana lokomotifidir” diyen Tatar, bu konuda şu görüşlerini paylaştı:

“Turizmde hem kitle turizmi hem de butik ve eko-turizme uygun bir coğrafyada yaşamaktayız. Özellikle Karpaz, Güzelyurt ve Girne'nin önemli bölgeleri butik ve eko-turizme uygun potansiyel taşımaktadır. Turizm sektörünün bugünkü sıkıntılarının aşılması ve yeni tesislerin diğerlerine zarar vermeden yapılmasına var olanların gelişmesine bizzat destek verecek, yapılanları ve yapılacakları takip edeceğim. Turizmin gelişmesi çocuklarımızın bu adada var olması için en önemli unsurlardan birisidir.”

Ersin Tatar, üniversitelerin “gözbebekleri” olduğunu da belirterek, “1974'ten bugüne ülkemizin 41 yıllık ekonomi tarihinde, belki de en büyük başarı hanesidir. Dostun gurur duyduğu, düşmanın kıskançla gıpta ile baktığı kurumlar haline gelmiştir. Bu sektör gelişmeye ve daha iyi yapılanmaya lâyıktır. Eğitim sektörünün bütün sıkıntılarını bizzat kendim takip edeceğim” ifadelerini kullandı.

Tatar, inşaat sektörü, tarım ve hayvancılık sektörü ile buna bağlı sektörlerin de özellikle ülke bütününde çok önemli sektörler halinde olduğunu ifade ederek, bunların gelişmesi ve yaşanan sıkıntılardan en az etkilenebilmeleri için bütün çalışmaları ve sorumlulukları bizzat üstleneceğini dile getirdi.