Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkan adayı, Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, hükümetin 2016-2018 KKTC-Türkiye Ekonomik İşbirliği Protokolü’nün hazırlanmasında çok geç kalmakta olduğunu savunarak,  bu yapılmadan bütçe hazırlanmasının sağlıklı sonuç veremeyeceğini belirtti.

Tatar, basın bürosu aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, “üç ay önce hükümetin 3 yıl için kurulduğunu söyleyen UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün şimdi bir, bir buçuk yıl içinde seçime gidileceğini söylemesinin bu hükümetin UBP kurultayını hedefleyen bir kişisel menfaat temelli ortaklık olduğu iddialarını doğrulamakta olduğunu” savundu.

Genel Başkan seçildiği anda hükümetin geleceğine UBP tabanının görüşleri ışığında yetkili organların karar vermesi için adım atacağını ifade eden Tatar, açıklamasında şunları kaydetti:

“CTP-UBP Hükümeti, 2016 yılı bütçe çalışmalarını son aşamaya getirirken, henüz Anavatan Türkiye ile imzalanması gereken 2016-2018 Ekonomik İşbirliği Protokolü’nü taslak haline getirmiş, ilgili örgütler ve bizlere sunmuş değildir.

Bu da gösteriyor ki, en temel konu olan ekonomimiz ve bizim ekonomimiz için çok büyük öneme sahip olan Ekonomik İşbirliği Protokolü konusunda hükümet duyarsızdır veya olayın öneminin farkında değildir. Oysa, CTP/DP-UG Hükümeti’nin 2013-15 Protokolü sonlanırken yapmadığı, ertelediği reformlar artık mutlaka yapılmalı, Anavatan Türkiye’nin maddi desteği doğru kullanılarak ekonomik sıkıntılarımız giderilmelidir.

Hükümet, bir an önce ekonomik gidişatımızı olumlu yönde etkileyecek, tarımsal üretimimize, refah seviyemize büyük ivme kazandıracak Anavatan Türkiye’den gelen su konusundaki tartışmalara artık son vererek, doğru kararlar vermelidir.

Aslında ortada tartışma yaratacak bir şey yoktur. Su projesinin nasıl ilerleyeceği iki yıl önce KKTC-TC arasında imzalanan anlaşma ile belirlenmiştir. Yapılması gereken, iyi niyet ve yapıcı bir anlayışla çağın gerektirdiği, halkımızın hakikaten yararına olacak kararları Anavatan Türkiye ile tam bir istişare içinde almaktır.”

KKTC ekonomisinin gerçekçi rakamlarla büyüyebilmesi ve refahın artabilmesi için Türkiye’den gelen suya ve gelmesi gereken elektrik enerjisine Kıbrıs Türk halkının  ihtiyacı olduğunu belirten Tatar, “Ancak durum bu iken, sadece UBP kurultayını düşünen ve başarılı olabileceği yanlış kanaatiyle her türlü anti demokratik yola başvuran UBP Genel Başkanı, hükümetle ilgili olumsuz açıklamalarda bulunmaktadır” dedi ve şöyle devam etti:

“Üç ay önce hükümetin 3 yıl için kurulduğunu söyleyen UBP Genel Başkanı Özgürgün’ün, şimdi bir, bir buçuk yıl içinde seçime gidileceğini söylemesi bu hükümetin UBP kurultayını hedefleyen bir kişisel menfaat temelli ortaklık olduğu iddialarını doğrulamaktadır.

Ancak kararım nettir:  Halkımız ve UBP’nin yararı için, ülkede alınması gereken kararların alınması adına Genel Başkan seçildiğim anda CTP-UBP Hükümeti’nin geleceğine UBP tabanının görüşleri ışığında yetkili organların karar vermesi için gereken adımları mutlaka atacağım.”