Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, “Ekonomik Gelişmeler”le ilgili konuşmasında, İngiltere’nin bugün AB’de kalıp kalmayacağını oylayacağını anımsatarak, günün sonunda AB’nin dağılacak bir noktaya bile gelebileceğini söyledi.

İngiltere’nin en büyük sorunun ‘serbest dolaşım hakkı’ olduğunu belirterek, değerlendirmelerde bulunan Tatar, tüm propagandaya rağmen İngiltere’nin yarısının ‘ülkesinde egemen olma’ arzusuyla AB’den çıkmak istediğini kaydetti.

Tatar, ileride çözüm olması halinde, Kıbrıs Türkü’nün ülkesinde birey olma ve egemenlik noktalarında temkinli olması gerektiğini dile getirdi.

Güçlü bir ekonomik yapıya sahip olmanın önemine değinen Tatar, ekonomik programın imzalanmasının gecikmesi nedeniyle yasal düzenlemelerin gecikeceğini, meclisin tatilden sonra bütçe çalışmalarının başlayacağını ve 2016 yılının bu şekilde tamamlanacağını ileri sürdü.

Maliye Eski Bakanları Birikim Özgür ve Zeren Mungan’ın cari bütçe açığının kapanması gerektiğiyle ilgili söylemlerini anımsatan Tatar, ekonomik programlara konulan rakamların gerçekçi olmadığını söyledi.

Toplu taşımacılığın sorunlarına da değinen Tatar, her evin kapısında duran araçların milli bir servet olduğunu, bunun araba ve petrol üretmeyen bir ülke için endişe verici olduğunu belirtti.

Hayvancılıkla ilgili de uzun vadeli planlar yapılması gerektiğine değinen Tatar, vizyon ve planlama olmayınca insanların da yatırım yapmaktan kaçındığını söyledi.

Tatar, mali protokolün hassasiyetle uygulanmasını isteyerek, gelecekte protokolde yer alan düzenlemelerle ilgili çok çalışmak ve tartışmak gerekeceğini belirtti. Tatar, her yatırımın yarısına yakının öz sermaye olması gerektiğini y,oksa faizlerin altından kimsenin kalkamayacağını belirtti.