Arzu Köprülü

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar da konuşmasında, yaşam seviyesi ve refahın rakamlarla anlatılamayacağını belirtti.

2013 yılından bugüne programlarda hedeflenen kurlar hakkında bilgi veren Tatar, dolarda 2016-2018 arasında 1.6 artış öngörüldüğünü kaydetti.

Türkiye yardımlarında tutarın azaldığıyla ilgili söylemlere de dikkat çeken Tatar, enflasyonda tedbir alınması halinde hedeflere ulaşılabileceğini söyledi.

Tatar, protokolde taahhütlerin yerine getirilmesiyle para akışının başlayacağını anlatarak, devletin borçlanmasına gerek kalmadan ön ödeme yapılıp, borçlanmanın önün geçilebileceğini belirtti.

Bu programın işleyebilmesi için herkesin çok çalışması gerektiğini kaydeden Tatar, artış hedeflerinin kolay olmayacağını söyledi.

Tatar, KKTC'nin en büyük sıkıntısının paranın dışarı gitmesi olduğunu dile getirerek, turizm ve eğitimdeki beklentilere rağmen paranın ülkede kalmadığını hatırlattı.

GSMH içinde tarımın yüzde 6'larda seyrettiğini ve su projesi beklentilerine rağmen beklenen ölçüde bir yükselme göremediğini söyleyen Tatar, Kıbrıs görüşmeleri devam ederken müzakerelerin ruhuna aykırı şekilde girişimlerde bulunulmasının da ekonomik yaşamı rahatsız ettiğini ifade etti.

Tatar, KKTC’deki siyasi istikrarı ve Türkiye ile ilişkileri sürdürülebilir dengede tutmanın önemine değinerek, bu programlar haricinde ön görülen bir para akışı olmayacağını belirtti.

Ersin Tatar, bu programda hedeflenenleri zamanında yerine getirmenin zor olacağını ancak önemli olanın niyet olduğunu söyledi.