Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanlığına aday olduğunu açıklayan Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, hükümet programını eleştirerek, Kıbrıs konusuna ilişkin maddelerin “yetersiz olduğunu ve UBP’nin  hassasiyetlerini gözetmediğini” savundu.

Yazılı bir açıklama yapan Tatar, hükümet programının “UBP açısından üzücü” olduğunu ileri sürerek, partisinin “hükümetteki varlığının programa yansımadığını” iddia etti.

Tatar, “Söz konusu hükümet programında Kıbrıs konusundaki müzakerelerin hükümet için en önemli konulardan biri olduğu vurgulanıyor ama programda yer alanlar sadece ve sadece CTP’nin önemsediği  tek egemenlik, tek temsiliyetle ilgili cümlelerden oluşuyor” dedi.

Ersin Tatar, şöyle devam etti:

“Bir çok konuda, madde madde, niyet ve hedefler ortaya konulurken UBP tabanı ve Kıbrıs Türk Halkı’nın geleceği açısından büyük önem taşıyan Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin devamı, varılacak antlaşmanın Avrupa Birliği’nin birincil hukuku olması, KKTC vatandaşlarının tartışma konusu yapılmayacağı, iki bölgeliliğin sulandırılmasına izin verilmeyeceği, olası bir antlaşmayla birlikte bakir doğumla yeni bir devletin ortaya çıkarılacağı gibi konulara  hükümet programında hiç yer verilmedi”

Rum ve Yunan yetkililerinin son zamanlarda arka arkaya yaptıkları açıklamalara işaret eden Tatar, “Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini istemiyorlar. Kıbrıs’ta yeni bir devlet ortaya çıkmayacağını, varılacak anlaşmanın AB’nin birincil hukuku olmayacağını, AB ilkeleri ve müktesebatına  uygun bir antlaşma yapılacağını, 1974 sonrası Türkiye’den gelen KKTC vatandaşının  Kıbrıs’ta kalamayacağını, mülkiyet konusunda esas söz hakkının malın 1974 öncesi sahibinde olacağı vurgulanıyor” dedi.

Tatar, hükümet programında bu konulardaki görüşlerin ortaya konulmamasının önemli bir eksiklik olduğuna işaret etti.

Hükümet programında birçok konuda takvim ortaya konulurken en önemli konulardan biri olan Kıbrıs konusunda bir takvim öngörülmemesini “dikkat çekici” olarak değerlendiren Tatar, “Oysa yapılması gereken Rum tarafının sonsuza dek beklenemeyeceğinin vurgulanması ve Rum uzlaşmazlığının devamı halinde toplumun önüne nasıl bir yol ve seçenek konulacağının ifade edilmesi idi” ifadesini kullandı.

Tatar, halkın çıkarlarının, vizyon sahibi olup, proaktif politika izleyerek ve dünya-bölge gerçeklerini gözeterek  korunabileceğini belirterek, hükümet programında İslam İşbirliği Teşkilatı’nda gözlemci statüsünden öte bir şey talep edilmeyerek yıllardır devam eden ve tam üyelik talep eden tutumdan geri adım atıldığını savundu.

Ersin Tatar, hükümet programında KKTC ekonomisinin temel sorunu olan büyümeyi sağlayacak bir içerik olmadığını ileri sürdü.

CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat’ın bir televizyon programında 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, UBP ve UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’e yönelik sözlerini de eleştiren Tatar, Özgürgün’den açıklama istedi. Tatar, “UBP aşağılanırken, küçük ortak muamelesine tabi tutulurken, altı boşaltılan bakanlıklarla aldanırken,  bu koalisyon UBP tabanını ve halkı memnun edecek  icraatları nasıl  yapılacak?” ifadesini kullandı.

Hiç bir baskı ve karalama eylemine boyun eğmeyeceklerini ifade eden Tatar, UBP’nin daima, KKTC halkının özünü temsil eden en büyük ve en güçlü parti olduğunu söyledi.

Tatar, partiye, ülkeye ve devlete sahip çıkma ve halka hizmet etme kararlılığını yineleyerek, partiye zarar vermeden, konuları şahsileştirmeden, dostça ve demokratik tüm haklarını kullanacaklarını kaydetti.