Daha sonra Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunmasına dair yasa tasarısının ilgili komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresinin oylanmasına geçildi.

ÇAVUŞOĞLU

Oylamadan önce söz alan UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, tasarıya destek verdiklerini ancak sadece yasa yaparak bu sorunun önüne geçilemeyeceğini kaydetti.

Daha önce yapılan benzeri yasaları örnek veren Çavuşoğlu, denetimin önemine vurgu yaptı.

ÇAKICI
 
Çakıcı da konuyla ilgili söz alarak, yasaya onay vereceklerini ancak “uçucu” ve “uyaran” maddelerin farklı olduğunu anlattı.

Uçucu maddelerin en çok çocuklar için tehdit teşkil ettiğini ifade eden Çakıcı, oje, deodorant gibi maddelerin de çocuklar için tehdit olduğunu kaydetti.

Kokulu silgilerin dahi dikkatli kullanılması gerektiğini anlatan Çakıcı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ve Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu’yu uyuşturucu konusunda attığı adımlar nedeniyle kutladı.

Çocuklara uyuşturucu satanlar için belirlenen cezaların para cezasından hapis cezasına çevrilmesi gerektiğini anlatan Çakıcı, satıcılar için cezaların artırılması gerektiğini ifade etti.

Denetimli Serbestlik Yasası’nın bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini anlatan Çakıcı, tedavi merkezi ve eğitim konularında da gerekli adımların atılmasını istedi.

Hapishanede bağımlılar ve satıcıların aynı ortamda bulunduğunu anlatan Çakıcı, bu durumun yaratacağı sorunlardan bahsetti.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da söz alarak, konuya olumlu yaklaşanlara teşekkür etti.

Uyuşturucuyla mücadele komisyonu kurulduktan sonra ilçe emniyet birimleri aracılığıyla denetimlerin çok sıkılaştığını anlatan Yorgancıoğlu, bunun olumlu sonuçlar ortaya çıkardığını belirtti.

İçki satan yerlerin denetimini artıran yasal düzenlemelerin de ivediliğinin isteneceğini ifade eden Yorgancıoğlu, tasarıya destek verenlere teşekkür etti.

Daha sonra tezkere onaya sunuldu ve oybirliğiyle kabul edildi.

Ardından Alkollü İçkiler Satış Değişiklik Yasa Tasarısının komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere oylandı ve oybirliğiyle kabul edildi.

Daha sonra Şans Oyunları Değişiklik Yasa Tasarısının komitede ivedilikle görüşülmesine dair tezkerenin oylamasına geçildi.

ÖZGÜR

Konuyla ilgili bilgi vermek için kürsüye çıkan Komite Başkanı CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür, tasarısın uzun zaman önce Meclis’e gönderildiğini ve meclisin tatile girmesinden önce mecliste bir defa görüşülmesi için böyle bir ivedilik istediklerini anlattı.

MUNGAN

Ardından yasayla ilgili bilgi vermek için kürsüye çıkan Bakan Mungan, yasanın içeriğini anlatı.

Belirli yatak sayısından fazla otellerin gazino açma izinleri olduğunu anımsatan Mungan, bu imkanı olan bazı otellerin gazinoyla oteli birlikte işletme sıkıntıları yaşadığını ifade etti.

Mungan tasarıyla, gazino izni olan işletmelerin isterlerse konaklama işletmesiyle gazino işletmesini ayırmasına olanak verileceğini anlattı.

Uluslararası faaliyet gösteren ve yurt dışından 5 bin yatak kapasitesi olan otellere bu olanağın verileceğini anlatan Mungan, tasarıyla gazino ve otel binasını yine aynı yerde olacağını ancak sadece işletmenin ayrı ayrı yapılabileceğini kaydetti.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar konuyla ilgili söz alarak, tasarının adresinin belli olduğunu söyledi ve “birine yönelik bir çalışma ne kadar doğrudur” dedi.

Tatar, tasarıya  oyunun ret olduğunu ifade etti.

Yerli sermayenin bile bugün gazino izni alamadığını anlatan Tatar, “kendi işadamımız 5 bin yataklı otel yapsa gazino açamıyor. Bu doğru mu” diye sordu.

Yasak olduğu halde vatandaşların kumarhanelere girdiğini anlatan Tatar, denetimlerin önemine değindi.

Tatar, devletin bu sektörden gereken payı almadığını anlatarak, online sisteme geçilerek kontrollerin artırılması, bununla ilgili gerekli kadroların oluşturulması ve gerekli adımların atılması gerektiğini söyledi.

Gazino işletecek kişilerin de teşvikten yararlanıp yararlanmayacağını soran Tatar, teşvik sisteminin bir an önce değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

MUNGAN

Maliye Bakanı Zeren Mungan söz alarak, teşvik sisteminin Kıbrıs Türkü’nün mal ve hizmetlerinden daha fazla faydalanılacak şekilde değiştirilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Gazinolarla ilgili denetimlerin artırıldığını; ciddi anlamda makine fazlası bulunduğunu ve gerekli cezaların uygulandığını anlatan Mungan, gazinolarla ilgili reklamlarla ilgili de gerekli uygulamaların yapıldığını kaydetti.

Gazinolarda suç gelirlerinin aklanması konusunda gazino personeline eğitim verildiğini ifade eden Mungan, havaalanlarındaki nakit para kısıtlamasının suç gelirlerinin aklanmasına karşı uluslararası bir uygulama olduğunu belirtti.

Ardından tezkere oyçokluğuyla kabul edildi.