Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Kamu ihale Yasa Tasarısı’nı görüşüyor.

Toplantıda ilk olarak Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Ferdi Sabit Soyer ve Başkan Vekili Hasan Taçoy, Kamu ihale Yasa Tasarısıyla ilgili raporu Genel Kurul’a sundu.

DİNÇYÜREK

Ardından ilk sözü alan Bağımsız Milletvekili Hakan Dinçyürek, Ankara’daki terör saldırısını kınayarak başladığı konuşmasında, ülkede irili ufaklı ihaleler yapıldığını, bunların bir tüzüğe bağlı yönetildiğini; ülkede böyle bir yasaya ihtiyacın tartışılmayacak kadar açık ve net olduğunu söyledi.

Dinçyürek, yasanın bu noktaya gelmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. “Yasada bana göre bazı çelişkiler vardır” diyen Dinçyürek, bazı sorular yöneltti. Tasarının genel gerekçesinde siyasi erkten bağımsız, şeffaflıktan söz edilirken tasarının son halinde buna uygun düzenlemenin yer almadığını savunan Dinçyürek, “önümüze gelen yasa tamamen siyasetin şekillendirdiği bir yapı” dedi.

Yasanın 1 Ocak 2017’de yürürlüğe gireceğini belirten Hakan Dinçyürek, Merkezi İhale Komisyonu’nun yapısı düzeltilmeye çalışırken, yasanın Elektrik Kurumu gibi bazı kurum ve kuruluşların kendi başlarına ihale yapmasına olanak verecek açılım içermesini eleştirdi.

“KKTC’nin bugüne kadarki en büyük ihalesi suyun özelleştirilmesiyle ilgili olandır” diyen Dinçyürek çağdaş, AB normlarına uygun olsun diye ertelenirken bu ihalenin yasa geçmeden yapılacak olmasını eleştirdi.
Tasarının sıkıntılı bir süreçten geçtiğini söyleyen Dinçyürek,kurumların kendi hale komisyonlarını kurarak ihale açabilecek olmasını eleştirdi.

KKTC’de daha şeffaf bir devlet yönetimini özlediğini ve istediğini vurgulayan Hakan Dinçyürek, “devletin yönetilmesi eylem ve söylemde birlik ister, doğru olan budur. Söylediklerimiz ve yaptıklarımız şeffaf hesap verebilir bir yönetimin parçası olmalıdır” diye konuştu.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar da, ilk olarak Ankara’daki saldırıyı kınayarak, yakınlarını kaybedenlere başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diledi.

İhale yasasının uzun zamandır gündemde olduğunu anımsatarak, komitenin çalışmalarına katkı koyan herkese teşekkür eden Tatar , ihale yasasının şeffaflık, dürüstlük adına hazırlandığını, kamunun parasının daha iyi değerlendirilmesinin amaçlandığını söyledi.

Önemli olanın, yasanın geçmesinin ardından gerektiği şekilde uygulanması ve denetlenmesi olduğuna işaret eden Tatar, bunun geç kalmış bir yasal düzenleme olduğunu kaydetti.

Tatar, ihale komisyonuna atanacak kişilerin de şeffaf olmasının önemine değinerek, komisyona kamunun menfaatlerini koruyabilecek, işinin uzmanı kişilerin görevlendirilmesini istedi.

Tatar, büyük ihalelerin bu yasanın tamamlanmasının ardından gerçekleştirilmesinin faydalı olacağına işaret ederek, kamuoyunun da geçmişteki bazı ihalelerden rahatsızlık duyduğunu ifade etti ve yaşanan sorunlardan örnekler verdi.

Tatar, Elektrik Kurumunun “6.5 milyon dolarlık tasarruflu lamba ihalesinin itirazlar nedeniyle iptal edildiğini” söyleyerek, CTP’ye ihaleye çıkılması konusunda “ne bu acele” diye sordu.

Kamu kaynaklarının harcanmasına disiplin ve AB kurallarına uygun düzenleme gelmesinin güzel bir olay olduğunu ifade eden Ersin Tatar, yasa geçene kadar elektrikle ilgili ihalelerin ertelenmesini istedi.

Tatar, Ercan ihalesinin nasıl yapıldığını anlatarak, şartnameye göre 2 yıl içinde bitirilmesi gereken bu “devasa” projenin tamamlanmadığını ve bitişiyle ilgili de bir bilgi olmadığını söyledi.

Tatar, Yasanın geçmesinin ardından iş hacminin artacağını belirterek , uygun kadroların hazırlanmasının önemini yineledi.