Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa milletvekili Ersin Tatar, müzakerelerde Türk tarafının garantiler ve toprak konusundaki düşüncelerini ortaya koyacağı ilerleme sağlandıysa Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın bunu halkla paylaşması gerektiğini kaydetti.

Tatar, “Sayın Akıncı en azından Rum tarafının dönüşümlü başkanlığı kabul edip etmediğini, mülkiyette KKTC’nin verdiği tapuları güvence altına alıp almadığını, varılacak antlaşmanın Avrupa Birliği’nin birincil hukuku olup olmayacağını, Kıbrıs Türk halkının kendi kurucu devletinde nüfus ve toprak bakımından sarih çoğunlukta olmasının güvenceye bağlanıp bağlanmadığını halkımıza açıklamak durumundadır” dedi.

“SAYIN CUMHURBAŞKANI...”

Tatar, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere de yer verdi

“Eğer bunlarda bir ilerleme sağlanmış Kıbrıs Türkü istediklerini elde etmiş, o nedenle garantiler ve toprak konusuna geçilmişse Sayın Akıncı neden konuşmuyor?

Sayın Cumhurbaşkanı, halkımızın birlik beraberliği çok önemlidir. Annan Planı’ndaki gibi kırıcı, kardeşi kardeşe düşüren bir durumla karşılaşmak istemiyoruz. Kimsenin sizin şahsınızla ilgili bir derdi yoktur. Endişesini, Rum tutumuna karşı tepkisini ortaya koyan herkesi dışlamaktan, yapılan eleştirileri hakir görmekten vazgeçiniz. Eğer, Kıbrıs konusunda sonuca ulaşmak için önümüzde en fazla 5-6 ay varsa halk, sivil toplum örgütleri ivedilikle bilgilendirilmelidir. Kıbrıs Türk halkının uzun yıllardır verdiği mücadelede elde ettiklerinin heba edilmeyeceği bir antlaşmayla 2016 sonu veya en geç 2017’nin ilk çeyreğinde sonuca bağlanması en samimi dileğimizdir.”